Timo Heinonen: Lasten ja nuorten liikuntaan lisää panoksia

Suomalaisten lasten ja nuorten liikkumattomuus on kasvanut yhä suuremmaksi ongelmaksi vuosien saatossa. Liikkumattomuuden tuomat kustannukset eivät myöskään ole tulleet yhteiskunnalle halvaksi.

Aiheutuneet kustannukset – välittömät ja välilliset – nousevat vuositasolla arviolta noin kolmeen miljardiin euroon asti. Silti ongelmaan on kiinnitetty aivan liian vähän huomiota. Nyt lasten ja nuorten liikuntaan tuleekin lisätä panoksia.

Tuoreimpien Move!-mittausten tulosten mukaan vain joka kolmas peruskoululainen liikkui yli tunnin päivässä, kun esimerkiksi alle 8-vuotiaalle lapselle suositeltu määrä on kolme tuntia liikunnallista toimintaa päivittäin. Olemme siis kaukana siitä, mitä lapsemme tarvitsevat.

Samantapaisia tuloksia on tullut muistakin liikuntaa mittaavista tutkimuksista. Tunnin tavoitteeseen pääsyyn on pyritty myös nyt työnsä päättäneen hallituksen Liikkuva Koulu -ohjelman avulla. Ohjelman ideana on ollut nostaa aktiivisuutta kouluissa niin, ettei se kuitenkaan häiritsisi muuta oppimista vaan itse asiassa tukisi sitä.

Liikkuva Koulu -ohjelma on toiminut hyvänä ensiaskeleena, mutta lisätoimia tarvitaan edelleen. Ohjelma tulee jatkossa saada Suomen jokaiseen kuntaan ja kouluun. Samalla se tulee ehdottomasti laajentaa koskemaan myös varhaiskasvatusta ja myös toisen asteen sekä korkeakoulujen opiskelijoita, niin ettei kukaan jäisi ohjelman ulkopuolelle.

Kokonaisaktiivisuutta ei voida lisätä kuitenkaan pelkästään koulupäivien aikana tehtävällä työllä. Koulun lisäksi lasten ja nuorten liikunnallisuus on mahdollistettava entistä paremmin myös vapaa-ajalla. Vapaa-ajan liikkumisen helpottaminen tarkoittaa entistä enemmän panostuksia seurojen tukemiseen, liikuntapaikkojen rakentamiseen ja järkevään kaavoitukseen.

Olen itse esittänyt muun muassa, että jokaisen koulun, mutta myös liikunta- ja jäähallin yhteyteen tehtäisiin jatkossa aina myös kaikille avoin lähiliikuntapaikka. Se tukisi itse hallin toimintaa, mutta myös loisi kattavan kaikille avoimen lähiliikuntapaikkaverkoston maahamme lasten ja nuorten toiveita ja mieltymyksiä näissä unohtamatta.

Liikkuvasta Koulustatulee lopulta päästä tulevaisuuden Liikkuvaan Suomeen. Työnsä aloittava hallitus tarvitseekin määrätietoisen liikuntapoliittisen suunnitelman.

Liikunta hyödyttää lapsen ja nuoren terveyttä, hyvinvointia sekä oppimiskykyä. Liikunta on siis paljon muutakin kuin vain urheilua. Kyse on sosiaalisten suhteiden luomisesta, yhdessäolosta sekä yhteisöllisyydestä.

Investoimalla lasten ja nuorten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin rakennamme tulevaisuuden tervettä yhteiskuntaa. Nimittäin minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa eli liikunnallinen elämäntapa opitaan yleensä jo lapsuudessa.

Liikkumisen hyödyt eivät ole mielipide- tai arvokysymys, ne ovat kansanterveytemme kulmakivi, josta täytyy pitää parempaa huolta.

Timo Heinonenkansanedustaja (kok.)Valtion liikuntaneuvoston vpj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Basso jytisi ja valot välkkyivät Lahden Riihelässä, kun Kimmo Huovila laittoi kaiken peliin valtakunnallisessa Parvekedarude-tempauksessa
 2. Naapurit paljastivat huumeviljelmän – lahtelaismies kasvatti kannabista asunnossaan
 3. Lappu luukulla ja ovet säpissä – katso kuvat koronaviruksen hiljentämästä Lahden keskustasta
 4. Milja Kungaksen Esalainen: "Äiti, en halua värittää yksin" – etätyökouluhoitopaikkakoti neljävuotiaan näkövinkkelistä
 5. Pääkirjoitus: Korona ei kaada kevään sotaharjoituksia
 6. 3.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Neljä uutta tartuntaa todettu, tartuntoja nyt yhteensä 41
 7. Pelicans-pomo myöntää palkkojen myöhästymisen, mutta kiistää osan Ylen tiedoista: "Tällaista emme ole viestittäneet"
 8. Padasjokelaissyntyinen journalisti Paula Vilén seuraa Atlantin takana kaikkien aikojen katastrofia – koronavirustartunta tappaa amerikkalaisia enemmän kuin Vietnamin sota
 9. Saksalaisyritys Layher sijoittaa toimintojaan Hollolaan – työllistää syksyllä noin 10 henkilöä
 10. Isä Jonas luotsasi Lahden ortodoksiseurakunnan pois kriisistä – kohta koko seurakunta lakkaa olemasta
 11. Mediatalo Keskisuomalainen lomauttaa koronaviruksen takia – johto leikkaa palkkojaan
 12. Espanjassa arki koronaviruskriisissä on yhä tiukempaa, kertoo Torreviejassa talvea viettävä lahtelainen Annika Ardin
 13. Oppositio kritisoi hallitusta turhasta kiireestä asioissa, jotka eivät liity koronakriisiin – "Nyt on riskinä se, että tavalliset lakiesitykset eivät tule käsitellyksi asianmukaisesti"
 14. Nastolassakin myyntinäyttelyä pitäneet taidekauppiaat tuomittiin petoksista ja väärennyksistä – oikeus tuomitsi "aidot picassot" menetettäviksi valtiolle
 15. Kärkölän kunta aloitti ruokatarjoilun etäkoululaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.