Timo Heinonen: Lasten ja nuorten liikuntaan lisää panoksia

Suomalaisten lasten ja nuorten liikkumattomuus on kasvanut yhä suuremmaksi ongelmaksi vuosien saatossa. Liikkumattomuuden tuomat kustannukset eivät myöskään ole tulleet yhteiskunnalle halvaksi.

Aiheutuneet kustannukset – välittömät ja välilliset – nousevat vuositasolla arviolta noin kolmeen miljardiin euroon asti. Silti ongelmaan on kiinnitetty aivan liian vähän huomiota. Nyt lasten ja nuorten liikuntaan tuleekin lisätä panoksia.

Tuoreimpien Move!-mittausten tulosten mukaan vain joka kolmas peruskoululainen liikkui yli tunnin päivässä, kun esimerkiksi alle 8-vuotiaalle lapselle suositeltu määrä on kolme tuntia liikunnallista toimintaa päivittäin. Olemme siis kaukana siitä, mitä lapsemme tarvitsevat.

Samantapaisia tuloksia on tullut muistakin liikuntaa mittaavista tutkimuksista. Tunnin tavoitteeseen pääsyyn on pyritty myös nyt työnsä päättäneen hallituksen Liikkuva Koulu -ohjelman avulla. Ohjelman ideana on ollut nostaa aktiivisuutta kouluissa niin, ettei se kuitenkaan häiritsisi muuta oppimista vaan itse asiassa tukisi sitä.

Liikkuva Koulu -ohjelma on toiminut hyvänä ensiaskeleena, mutta lisätoimia tarvitaan edelleen. Ohjelma tulee jatkossa saada Suomen jokaiseen kuntaan ja kouluun. Samalla se tulee ehdottomasti laajentaa koskemaan myös varhaiskasvatusta ja myös toisen asteen sekä korkeakoulujen opiskelijoita, niin ettei kukaan jäisi ohjelman ulkopuolelle.

Kokonaisaktiivisuutta ei voida lisätä kuitenkaan pelkästään koulupäivien aikana tehtävällä työllä. Koulun lisäksi lasten ja nuorten liikunnallisuus on mahdollistettava entistä paremmin myös vapaa-ajalla. Vapaa-ajan liikkumisen helpottaminen tarkoittaa entistä enemmän panostuksia seurojen tukemiseen, liikuntapaikkojen rakentamiseen ja järkevään kaavoitukseen.

Olen itse esittänyt muun muassa, että jokaisen koulun, mutta myös liikunta- ja jäähallin yhteyteen tehtäisiin jatkossa aina myös kaikille avoin lähiliikuntapaikka. Se tukisi itse hallin toimintaa, mutta myös loisi kattavan kaikille avoimen lähiliikuntapaikkaverkoston maahamme lasten ja nuorten toiveita ja mieltymyksiä näissä unohtamatta.

Liikkuvasta Koulustatulee lopulta päästä tulevaisuuden Liikkuvaan Suomeen. Työnsä aloittava hallitus tarvitseekin määrätietoisen liikuntapoliittisen suunnitelman.

Liikunta hyödyttää lapsen ja nuoren terveyttä, hyvinvointia sekä oppimiskykyä. Liikunta on siis paljon muutakin kuin vain urheilua. Kyse on sosiaalisten suhteiden luomisesta, yhdessäolosta sekä yhteisöllisyydestä.

Investoimalla lasten ja nuorten fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin rakennamme tulevaisuuden tervettä yhteiskuntaa. Nimittäin minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa eli liikunnallinen elämäntapa opitaan yleensä jo lapsuudessa.

Liikkumisen hyödyt eivät ole mielipide- tai arvokysymys, ne ovat kansanterveytemme kulmakivi, josta täytyy pitää parempaa huolta.

Timo Heinonenkansanedustaja (kok.)Valtion liikuntaneuvoston vpj.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaisyritys Anstar sai historiansa suurimman tilauksen
 2. Auto paloi parkkipaikalla Lahden Ahtialassa - poliisi epäilee kolmea henkilöä tuhotyöstä
 3. Lahden vuokramarkkinat mullistuivat, asiantuntijan mielestä asuntopolitiikassa on munattu oikein olan takaa
 4. Lahden kaupunki on parantanut toimivalmiuksiaan koronaviruksen varalta
 5. Koronaepidemia voi pitkittyessään vaikeuttaa lääkkeiden saatavuutta – "Akuuttia ongelmaa ei ole"
 6. Päihtyneet autoilijat työllistivät poliisia Lahdessa keskiviikkona
 7. Kuvagalleria: Jää innoitti Etelä-Suomen Sanomien lukijoita – katso kuvat
 8. Nimeä ja paikkaa vaihtanut Mukkulan Toimari tarjoaa nyt aamupuuroa, lounasta ja mediakeskuksen
 9. Tietotekniikan pulmat estävät poliisien töitä: "Harvoin on vuoroa, ettei olisi joitain ongelmia"
 10. Vierailija: Jukka Tarkka: Onneksi haaveilijat olivat oikeassa
 11. Tarja Koljosen Esalainen: Räpelsi puhelinta kokouksessa ja suu käy koko ajan - näin koulujen Wilma-merkinnät toimisivat myös töissä
 12. Lukijalta: Lahti halusi jatkaa ensihoidon kulujen kohtuutonta jakoa kuntien kesken
 13. Turvapaikanhakija pätkätyössä, tunneista tai euroista ei pidetty kirjaa – kertoi anelleensa palkkasaataviaan
 14. Lahtelaislähtöinen vuoristo-opas Ode Siivonen viihtyy lumella Alpeilla ja Antarktiksella – maaliskuussa hänet nähdään uudessa tv-sarjassa
 15. Näppis: Lahen keskusta on harjujen välissä montussa. Kun rakennatte Rantakartanon, ilma-aukko Veskulta umpeutuu ja keskustan ilma tulee olemaan huono aina! Tulee Grey city !

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.