Lukijalta: Muutoksen merkkejä ilmassa – pannaan hiilidioksidi kiertämään

Muutoksen merkkejä on ollut havaittavissa näinä aikoina tiedotusvälineissä, kuten Ylessä.

Esimerkiksi ihmiset ovat ilmansaasteista johtuneista syistä joutuneet muuttamaan pois Pariisista ja hakevat nyt korvauksia oikeusteitse. Suomessa ilman saastetasot eivät ole niin vakavat, paitsi ehkä Helsingissä.

Ilmansaasteet ovat tämänhetkinen akuuttiongelma suurkaupungeissa, ja niihin voidaan tarttua heti ja vaikutuksiakin saadaan muutamien vuosien kuluessa, jos halutaan. Samalla hoituu hiilidioksidin aiheuttama ilmaston lämpeneminen, jos sellaista esiintyy.

Rahat voidaan ohjata suoraan toimenpiteisiin, jotka vähentävät saastepäästöjä, eikä enää uhrata niukkoja resursseja uusien super- tai jopa kohtapuoliin markkinoille tulevien erittäin kalliiden kvanttitietokoneiden hankintaan, koneisiin, joilla voitaisiin vieläkin tarkemmin laskea hiilidioksidin ilmastoa lämmittävä vaikutus.

Hiilidioksidista on tehty peikko, vaikka se on ehkä tärkein elämän lähde ja ylläpitäjä maapallolla. Tietenkin hapen, typen ja muiden alkuaineiden ohella. Hiilidioksidi kiertää. Kasvit imevät sitä ilmasta ja sitten joskus maatuessaan vapauttavat takaisin ilmaan.

Joskus vapautuminen kestää kauan, kun kasveista tuleekin ensin maakaasua, hiiltä tai öljyä. Ja sitten me taas vapautamme polton myötä hiilidioksidin ilmaan.

Nyt näyttääkin siltä, että luonto taas kerran opettaa ihmistä, eli pannaan hiilidioksidi kiertämään. Maailmalla ja Suomessa, esimerkiksi Lappeenrannan Teknillisessä yliopistossa, on rakennettu koelaitteistoja, joilla hiilidioksidi saadaan muutetuksi maakaasuksi (metaaniksi) tai raskaammiksi polttoaineiksi.

Tämä voidaan tehdä vetykaasulla, jota taas saadaan vedestä sähköä käyttäen, ja sähköä taas saadaan aurinkopaneeleilla, tuulivoimalla tai miksei aaltovoimaloilla. Suurempi ongelma näyttää vielä olevan, miten ilmasta ja savukaasuista saadaan hiilidioksidi kohtuuhintaan kerättyä.

Hiilidioksidin tulevaisuuden mahdollisuuksiin viittaa sekin, että maailmalla, esimerkiksi Saksassa, on sitä alettu pumpata vanhoihin, maanalaisiin onkaloihin, joista maakaasu on pumpattu pois jo aikoja sitten. Tulevaisuuden käyttöäkö varten?

Tällaiset näkymien luulisi antavan nuorisolle tulevaisuudenuskoa maailmanlopun odotusten sijaan.

Antti Manninen

Hollola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 2. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 3. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 4. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 5. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 6. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 7. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 8. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 9. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 10. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 11. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 12. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä
 13. Kauris jäi sarvistaan kiinni jalkapallomaaliin Hollolassa
 14. Hennan alueen rakentaminen Orimattilassa on edelleen hidasta, mutta tonttikauppa käy hyvin – "Radanvarsialueet ovat tulevaisuuden paikka asua"
 15. Näppis: En ole vuosiin käynyt keskustassa. Hyvin olen pärjännyt laitojen palveluilla, kaikki tarvittava löytyy ja halvemmalla.

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.