Lukijalta: Soten kariutuminen ei vienyt pohjaa perhekeskuksilta, vaan hyviä tuloksia on nähtävissä

Toimittaja Sanna Inkinen kirjoitti (11.6.2019) perhekeskustoiminnan epäselvästä tilanteesta ja perhekeskussuunnitelmien ”kyykähtämisestä” sote- ja maakuntavalmistelun kariuduttua.

Keski-Suomessa perhekeskustoiminnan kehittämistyötä on lähdetty tekemään kuntakohtaisesti jo vuonna 2015. Sote- ja maakuntauudistuksen kaatuminen ei ole vienyt pohjaa perhekeskustoiminnalta.

Keski-Suomen kunnissa perhekeskustoiminta on edennyt Lape-muutosohjelman myötä. Töitä on toki vielä tehtävänäkin. Esimerkiksi Keuruulla, Laukaassa, Muuramessa ja Uuraisilla toimii fyysinen perhekeskus. Kannonkoskella ja Äänekoskella (uusi koulu syksyllä 2019) perhekeskustoiminta tapahtuu koulun tiloissa ja verkostoissa.

Jyväskylässä perhekeskustoiminta on rakentunut verkostomaisena 11 asuinalueelle sekä sähköiseen Perhekompassiin. Myös Hankasalmella ja Joutsassa on ryhdytty kokoamaan toimintaa ja palveluita, ja kuntiin on lähivuosina tulossa tilat perhekeskustoiminnalle.

Perhekeskusmalli luo rakenteen, joka kokoaa lasten, nuorten ja perheiden tarvitsemat palvelut yhteen. Ydinajatus on, että lasten, nuorten ja vanhempien voimavarat vahvistuvat ja terveys ja hyvinvointi lisääntyvät.

Yhteisöllisyys ja vertaistuki vahvistuvat lapsiperheiden keskuudessa erimuotoisissa kohtaamispaikoissa, jotka ovat osa perhekeskuksia. Keskeistä on yhteinen tapa toimia ja huolehtia yhdessä perhekeskustoiminnan useista tehtävistä.

Näitä ovat muun muassa varhainen tuki, hoito ja kuntoutus lapsen, vanhemman sekä perheen että parisuhteen näkökulmasta.

Jyväskylän yliopiston Perhetutkimusyksikön tekemässä Perhekeskustoiminnan arvioinnissa vuosilta 2017–2018 on saatu hyviä tuloksia. Perhekeskustoimintamallin myötä lasten, nuorten ja perheiden kokema hyvinvointi ja osallisuus omissa asioissaan on lisääntynyt.

Toimintamallin myötä olemassa oleva toiminta ja toimijat tiedostetaan paremmin, jolloin yhteistyö ja vuorovaikutus on sujuvampaa ja päällekkäinen työ vähenee. Perheille tämä tarkoittaa oikeanlaista tukea oikeaan aikaan.

Keski-Suomessa perhekeskustoimintamallin kautta on saavutettu myös rahallisia säästöjä muun muassa erikoissairaanhoidon kustannuksista.

Toimintakulttuurin ja rakenteiden muutos vaatii aikaa. Kaikissa maakunnissa muutosagentit ovat edistäneet Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman jatkumista vuoden 2019 aikana.

On hienoa, että Lape-muutosohjelman sekä perhekeskustoimintamallin kehittämistyö jatkuu nykyisen hallituksen ohjelmassa vuosina 2020–2023. Parlamentaarisella, yli hallituskausien kestävällä muutostyöllä turvataan paremmin lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin kasvu.

On hienoa, että valtakunnan poliittiset päättäjät näkevät tärkeänä koko maata kattavan kehittämistyön jatkumisen tulevinakin vuosina.

Hanna Hämäläinen

Petri Oinonen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liian tiivis istuminen on puhuttanut FC Lahden kotipeleissä – "On vaikeaa lähteä ihmisiä siirtelemään", sanoo toimitusjohtaja
 2. Nuoret miehet ajoivat kilpaa Lahdessa, toisella yli satasen nopeus taajama-alueella
 3. Helvetinjärven kansallispuisto hurmaa jylhillä kalliomaisemillaan – "Toivon, että suomalaiset ovat ymmärtäneet, että meillä on todella hienot maisemat eikä meidän tarvitse aina lähteä Kanarialle"
 4. "Jos olisi odotettu valmista, ei täällä olisi mitään" – Virolainen Maigi Korhonen muutti maalle Suomeen ja löysi kyläyhteisön, jolle teki talkootöitä öisinkin
 5. Suora lähetys: Katso MiPK-Reipas-ottelu tästä tänään
 6. Rakennuskannan rekisteritiedoissa puutteita – Lahdessa tähän mennessä oikein joka neljännen kerrostalon tiedot, Hartolassa rekisteristä puuttui jopa puolet rakennuksista
 7. Läheisen koronakuolema sai Espanjassa asuneen Aino Suomalaisen palaamaan perheineen takaisin Lahteen – "Vuokrasin yksiön pelkästään karanteenia varten"
 8. Suomalaiset valloittivat jo Hollywoodin – kaikki elokuvat eivät vain valmistuneet
 9. Sibeliustalon Finlandia-klubi pyrkii avaamaan ovensa syyskuussa – yritystapahtumien ja kokousten varaustilanne normalisoitumassa
 10. Sibeliustalon pääsalin katsomo on valmis ja uutta lavaa tehdään parhaillaan – perusparannuksen jälkeisiä avajaisia kaavaillaan turvallisempiin aikoihin
 11. Keskustan puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat Kärkölässä vuosikokoukseen, jossa kuultiin yleisön vahvoja mielipiteitä: "Toivon, että uusi puheenjohtaja nostaa puolueen suosta, johon se on joutunut"
 12. Louhosluvan hakijan ja mökkiläisten välit tulehtuivat Hollolan Sarvassa – "Vahinko on kevyen kranaatinheittimen iskemää pahempi"
 13. Lukijalta: Keskustan linja on hukassa ja hajaantuminen uhkaa – Nopeat käännökset karkottivat äänestäjät
 14. Esikoiskirjailija Elina Jokinen julkaisee poikkeuksellisesti samaan aikaan romaanin ja tietokirjan – "Olen aivan varma siitä että en olisi parempaan pystynyt"
 15. Sotakirjallisuudesta tuli naisten laji – Petra Rautiaisen pian ilmestyvässä romaanissa perataan Lapin sotaa ja vankileirien tapahtumia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.