Lukijalta: Ratkaisu kerrostalo-ongelmaan – ei päästetä maalaisia kaupunkiin

Kerrostaloasumisen ongelma on tyypillinen kaupunkiin liittyvä ongelma. Näin siitä syystä, ettei maalla ole kerrostaloja. Kerrostalo edustaa urbaania elämänmuotoa.

Urbaani kolmannen polven kaupunkilainen osaa asua kerrostalossa, koska on kerrostalossa syntynyt, elänyt ja kuollutkin. Pari ensimmäistä polvea on toki joutunut opettelemaan yhteisöasumisen alkeet, mutta kolmannelta polvelta asuminen jo sujuu. Ainakin edesmennyt vuokraisäntäni piti itseään paljasjalkaisena urbaanina.

Ongelma syntyyperimmältään aluepolitiikan epäonnistumisesta. Siitä, että maaseudun urbaaniin elämänmuotoon tottumattomat ja urbaanin sivistyksen ulottumattomissa eläneet ihmiset joutuvat muuttamaan kaupunkiin elinympäristön sulkeutumisen vuoksi.

Koska kaupungissa asutaan pääosin kerrostalossa, syntyy tästä kerrostaloasumisen ongelma: kerrostaloihin on päässyt pesiytymään ihmisiä, jotka eivät hallitse urbaania elämänmuotoa. Sitä esimerkiksi, kuinka wc:ssä käytetään paperia siten, ettei koko talo herää asioimisesta syntyviin voimakkaisiin ääniaaltojen aiheuttamiin kuulohavaintoihin.

Osaltaan ongelma on myös median sivistyksellisen tehtävän epäonnistumisessa. Median pitäisi opastaa ja ohjeistaa kansalaisia nykyistä enemmän urbaanin elämän vaatimuksiin: muiden muassa siihen, miten kahvi juodaan oikeaoppisesti kupista, kuinka ei-kaljupäinen urbaani tervehtii uppo-outojakin ja kuinka punaista lihaa pitää kavahtaa aina, kun sellainen sattuu vastaan tulemaan.

Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu: rajat kiinni. Ei päästetä maalaisia kaupunkiin, vaan avustetaan maalaiset elämään juurillaan. Uudistetaan aluepolitiikka ja tehdään kaupunkiin muuttaminen luvanvaraiseksi. Kuitenkin siten, ettei lupaa tarvita, jos kysymyksessä on huippuammattilainen tai omillaan toimeentuleva, joka kykenee elättämään itsensä lisäksi muutaman kaupunkilaisen.

Ne taas, jotka eivät muuttolupaa saa, pitää palauttaa juurilleen mahdollisimman pian. Sen varmistamiseksi, etteivät luvatta jääneet jää kaikesta huolimatta norkoilemaan kaupunkiin, heidät pitää ottaa säilöön, koota yhteen vaikka autiolle saarelle, Lahdessa esimerkiksi Enonsaareen, ja heidän jalkaansa pitää asettaa panta, jotta poliisi voi ennaltaehkäistä mahdolliset rikokset. Muiden muassa takaisinpaluun kerrostaloon oikeita ihmisiä terrorisoimaan.

Pertti Salminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.