Lukijalta: Euroopan unioniin yhteiset pelisäännöt maahanmuuttoasioissa

Vuoden 2015 aikana tapahtunut massiivinen Euroopan laajuinen maahanmuuttajien virta herätti konkreettisesti meidät täällä Suomessakin ongelmien laajuuteen. Viranomaiset eivät voineet mitenkään olla varautuneita yli 30 000 turvapaikanhakijan Suomeen tuloon.

Sellaisessa tilanteessa on luonnollisesti mitä erilaisimpia haasteita, muun muassa oikean sisältöisen tiedon saamisessa.

Osa turvapaikanhakijoista tarvitsee aidosti suojelua ja apua, mutta valitettavasti joukossa on myös henkilöitä, joiden tarkoitusperät eivät välttämättä ole täysin puhtaat. Väärin perustein turvapaikkaa hakevien taustoista ja lähtökohdista on mahdollista saada faktatietoa käytännössä vain ja ainoastaan toimivalla kansainvälisellä viranomaisyhteistyöllä. Siinä yksi tärkeä syy siihen, miksi jaksan aina vain korostaa yhteistyön merkitystä.

Olen vahvasti sitä mieltä, että Suomessa nyt käytävä keskustelu maahanmuutto- ja turvapaikka-asioihin liittyen on aivan liian mustavalkoista, lähes ainoastaan vain puolesta tai vastaan olevaa, äärimielipitein käytävää, äärimmäisen syyllistävää. Keskustelusta on saatava avoimempaa, rakentavampaa, ongelmanratkaisukeskeisempää, kaikin puolin sivistyneempää ja inhimillisempää.

Maahanmuuttoon ja turvapaikanhakijoihin liittyen eri EU-maiden näkemykset ja kannat luonnollisesti vaihtelevat jopa hyvinkin paljon toisistaan. Ongelmallisista lähtökohdista huolimatta Euroopan unioniin on saatava selkeät yhteiset pelisäännöt maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa.

Ratkaisuissa pitää ehdottomasti ottaa huomioon niin kansainväliset säädökset ja sopimukset esimerkiksi pakolaisasioissa kuin ihmisoikeudet ja tasa-arvonäkemyksetkin, mutta myös siis turvallisuuteen, kuten laittoman maahantulon, ihmiskaupan ja terrorismin torjumiseen liittyvät seikat.

EU:n yhteistä kehitysyhteistyötä on tehostettava, jotta turvapaikanhakijoiden lähtömaissa saadaan yhteiskunnallisia oloja ja ihmisten elinolosuhteita parannettua. Se on yksi tärkeä avain ongelmien ratkaisemisessa.

Emmehän voi sulkea silmiämme osin itse aiheuttamiltamme asioilta, sillä kyllähän kehittyneet maat ovat hyötyneet vähemmin kehittyneiden maiden kustannuksella kautta aikojen – ja niin se vain on valitettavasti edelleenkin.

Sosiaalisen ulottuvuuden kehittäminen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti on tie rauhaan sekä inhimillisempään ja parempaan maailmaan, ja Euroopan Unionin on oltava tiennäyttäjänä tässä rakennustyössä.

Sari Melkko

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 3. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 4. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 5. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 6. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 7. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 8. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 9. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 10. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 11. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"
 12. Isoja organisaatioita kipparoidaan läpi koronan viestintä edellä, mutta ajan epävarmuus vaatii pomoiltakin paljon – "Johtajallakin on lupa olla ajoittain hämmentynyt"
 13. Saara Larkion Esalainen: Pois alta, täysi taimikärry tulee sinua kohti, eikä meitä pysäytä kuin lokakuu
 14. Pääkirjoitus: Yhtymäkokouksen loputon farssi ei naurata enää ketään
 15. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Taiteellista johtoaan uusiva Sinfonia Lahti tuo mieleen Frozen-elokuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.