Lukijalta: Hyvä metsäpolitiikka ratkaisee monta ongelmaa

Metsät ovat Suomen tärkein uusiutuva luonnonvara. Niillä on aivan ratkaiseva merkitys, jos todella haluamme korvata fossiilisia polttoaineita uusiutuvilla ja korvata paljon ympäristöongelmia aiheuttavan muovin käytön. Suomelle biopohjaisten aineiden ja materiaalien kehittäminen onkin mainio mahdollisuus.

Metsien kestävä käyttö hallitaan Suomessa. Meillä on pitkään ollut korkeatasoinen metsätieteen osaaminen, metsähallinto, metsävarojen inventointi sekä myös metsien suojelun korkea taso. Kaikista metsistämme 13 prosenttia on kokonaan suojeltu.

Kaikesta tästä huolimatta riittää valitettavasti paljon tehtävää, että metsien arvo, monikäyttöisyys ja talousvaikutukset ymmärrettäisiin. Joidenkin suomalaisten toimijoiden vaikuttamispyrkimykset Euroopankin tasolla perustuvat huonoon kuvaan suomalaisesta metsäalasta. Tähän olemme toistuvasti törmänneet myös Euroopan parlamentin päättyvällä istuntokaudella.

Muutaman perusasian yhteinen ymmärtäminen helpottaisi Suomen ja suomalaisten edun ajamista Brysselissä.

Mitä paremmin hoidamme talousmetsiä, sitä enemmän voimme myös panostaa ympäristön kannalta tärkeisiin kohteisiin. Korkealaatuista rakennuspuuta syntyy hyvin hoidetuissa metsissä. Hyvää sahapuuta tarvitaan, jotta puun käyttöä voidaan lisätä rakennusteollisuudessa. Puurakentamisella tuetaan hiilen sitomista, mikä on ilmastopolitiikan kannalta hyvä.

Suomalainen metsien käyttö ei haaskaa puuta. Arvokkain osa käytetään jalostusarvoltaan ja elinkaareltaan pitkäaikaiseen käyttöön. Soveltuva osa käytetään selluksi, josta voidaan valmistaa paperien ja kartonkien lisäksi yhä moninaisempia tuotteita, jotka nyt tehdään pääosin öljyn jatkojalosteista.

Latvuksia, oksia ja ohuempaa harvennuspuuta voidaan polttaa energiaksi tai valmistaa biodieseliä. Sekä harvennus- että uudistushakkuissa jätetään puuainesta myös metsään ravinteiden kierron takia. Myös luonnon monimuotoisuudesta huolehditaan nykyään kaikissa metsän kierron vaiheissa.

Nämä asiat eivät ole suinkaan näin hyvin muualla Euroopassa – puhumattakaan Aasian sademetsien hakkuista. Puutuotteiden valmistaminen Suomessa sen sijaan, että niitä tuotaisiin muualta, on ilmaston ja ympäristön kannalta kestävää.

Suomalaisten tulisi pyrkiä yksituumaisesti siihen, että metsien monikäyttöisyys ja puuraaka-aineen monipuolinen arvo tunnustetaan kaikkialla Euroopassa.

Ei ole rehellistä, jos yhtä aikaa vastustetaan öljypohjaista taloutta, mutta kielletään vaihtoehtoiset raaka-aineet. Metsätaloutta ja hakkuita vastustavien mielestä jopa tuhansia työpaikkoja Pohjois-Suomeen tuova Kemin biojalostamohanke on huono asia.

Olen itse Euroopan parlamentissa oppinut, että edustaja on uskottava, jos hänellä on sama viesti Brysselissä ja kotimaassa. Euroopan komissio päivittää parhaillaan EU:n metsästrategiaa. Suomi tarvitsee sitä koskevaan päätöksentekoon edustajia, jotka ymmärtävät alan merkityksen ja metsäasioiden hoitamisen korkean tason maassamme.

Mirja Vehkaperä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 2. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 3. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät", toteaa Lahti Regionin toimitusjohtaja
 4. Mika Lehto heräsi toukokuun alussa avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 5. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 6. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Vääksyyn
 7. Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 8. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta
 9. Lahden Mustankallion tunnelin valaisinviat korjataan – tunneli pois käytöstä
 10. Tietojen panttaamista, EU-asioiden viivyttelyä ja ajanpeluuta – perustuslakivaliokunnan selvitettäväksi tulee kirjava lista eduskunnan tiedonsaantivaikeuksia
 11. Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta
 12. Eduskunta kannattaa EU:n Green Dealia – Katso eduskuntaryhmien vastaukset
 13. 26.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä kasvoi yhdellä eilisestä
 14. Pienet kaupat kasvattavat suosiotaan, ja kulutuskäyttäytymisen muutosta on havaittu Lahdessakin – "Suuren ostoskärryn täyttäminen ei välttämättä enää ole ykkösjuttu"
 15. KymiRingin tapahtumatoiminta alkaa kesällä pienimuotoisesti – "Ensisijaisena tavoitteena on vuokrata rataa ryhmille"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.