Lukijalta: Erityisesti työttömät ovat saaneet tuta vapaamatkustajuuden ajatuksen

Porvarilliset äänitorvet käyttävät mieluusti termiä vapaamatkustaja. Runollisesti vapaamatkustajasta on käytetty jopa termiä rikkaruoho, jolla on tarkoitettu julkisin varoin ylläpidettävää kansalaista, joka ei tee työtä.

Laajasti ymmärrettynä porvarillinen vapaamatkustaja tarkoittaa transaktiota, josta ei tarvitse maksaa. Rahahan on porvarillisen ajattelun ydin. Ilman rahaa ei olisi koko aatetta.

Porvarillisesta näkökulmasta koko julkinen sektori kustannetaan porvarin taikomilla rahoilla, koska raha luodaan porvarien omistamissa liikeyrityksissä. Tästä syystä porvari ajattelee, että kaikki raha yhteiskunnassa on nimenomaan porvarin rahaa.

Porvarin horisontista tarkasteltuna kaikki julkisen sektorin ylläpitämä toiminta on vapaata matkustamista, koska se tarjotaan ilmaiseksi, mutta porvarin kukkaroa rasittaen.

Vielä laajemmin ymmärrettynä koko hyvinvoinnin käsite ei kuulu porvarilliseen agendaan. Protestanttiseen etiikkaan ja kapitalismin henkeen sopii enemmän kuin hyvin ajatus, että leipäkin pitää syödä otsa hiessä, jos ylipäätään.

Erityisesti työttömät ovat saaneet tuta vapaamatkustajuuden ajatuksen. Porvarilliset äänitorvet ovat huulet ja takinhelmat lepattaen julkituoneet kalkyylejaan siitä, kuinka työttömät elävät makeaa elämää ilmaiseksi tikkua ristiin panematta, vaikka suomalaisissa metsissä niitä olisi viljalti tarjolla. Tikkuja siis.

Uusi vaikerrus työvoimapulasta antaa aiheen puuttua entistä ankarammalla kädellä juuri tähän vapaamatkustajuuden muotoon.

Vapaamatkustajuus on kuitenkin ideologinen termi. Sen merkitys muuttuu, kun ideologia vaihtuu. Totuus on tässäkin tapauksessa, kuten usein, ideologinen. Karl Marx luultavasti kääntyisi haudassaan, jos sinne saatettaisiin tieto nyky-yhteiskunnasta.

Vasemmalta katsottuna vapaamatkustaja on omistava luokka, joka elää työläisen tekemästä työstä. Omistajan kuuliaisena apulaisena toimii kapitalistisen yrityksen johto, jolle omistajalla on varaa maksaa kohtuuttomia korvauksia pelkästään sen luulon perusteella, että johto yksin on lapioinut omistajille läjäpäin rahaa.

Kun yhteiskunnallinen päätöksenteko on ollut porvarillisessa ohjauksessa, ei ole ihmetteleminen, mihin suuntaan raha yhteiskunnassa liikkuu, millaista talouspolitiikkaa harjoitetaan ja ketkä määritellään hylkiöiksi ja ketkä ovat valtakunnan ritarit, joille ojennetaan bonus, vähintään säkillinen rahaa mistään tekemättömästä työstä, kuten vaikkapa siitä, että on myyty yritys, kun ei ole osattu sitä enää itse edes johtaa.

Pertti Salminen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Uusi tieliikennelaki tulee voimaan maanantaina – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuvat
 2. Kaukoliikenteen busseja lisätään vähitellen – "Perusajatus on, että tässä laajudessa mentäisiin koko kesä", toteaa Koiviston auton toimitusjohtaja Mikko Markkula
 3. Etsintäkuulutettu mies ajoi petoksella saadulla autolla ylinopeutta Heinolassa
 4. Jäteauto kulkee mallastamon sivutuotteista valmistetulla polttoaineella Lahdessa, tyhjäkäynti ei tuo käryä pihaan
 5. Kirkkoihin ja jumalanpalveluksiin pääsee taas yli 50 henkilöä – katso Lahden kirkkojen osallistujarajoitukset
 6. HS: Al-Holin leirin suomalaisia tulossa Suomeen tänään
 7. Bloggaaja Mika Markkanen suunnittelee retkensä tarkasti Excelissä ja toivoo, että suon tuoksun saisi vangittua dödöpurkkiin – blogista löytyy mainintoja myös Päijät-Hämeen luontoreiteistä
 8. SpaceX:n miehistöalus telakoitui kansainväliselle avaruusasemalle
 9. Iitin maakuntavaihdoksen vuoksi muitakin rajoja piirretään uudelleen – Hämeeseen saatava lisää poliisimiehiä, sanoo poliisipäällikkö
 10. "Nepalissa naisen on vain kestettävä" – Manisha Hamal, 30, tutkii Suomessa kiusaamista ja seksuaalista häirintää ja maksaa elämisensä siivoustyöllä
 11. Lahden Renkomäessä hurjasteltiin huomattavia ylinopeuksia lauantaina
 12. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 13. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 14. Sunnuntaina on Katja Melkon mahdollisuus kirjoittaa historiaa – suomalaiset naisravivalmentajat ovat nousseet kohti Ruotsin kärkeä
 15. THL: Suomessa todettu 33 uutta koronavirustartuntaa, kuolleiden määrä kasvoi neljällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.