Lukijalta: Suomi ykkösenä holhousvaltiovertailussa, eläköön Sääntö-Suomi!

Elina Tanhua

Maamme on taas voittaja yhdessä EU-vertailussa, jonka aikaansaama julkisuus on ollut kyllä varsin niukkaa. ”Suomi säilytti selvällä erolla EU:n johtavan holhousvaltion kyseenalaisen kunnian", Saska Saarikoski lainaa Helsingin Sanomien (9.5.) kolumnissaan brittiläistä ajatuspaja IEA:ta.

Suomi oli 28 vertailumaan joukossa ihan omaa luokkaansa selvällä erolla seuraaviin. Ruotsalainen kansankotikin sijoittui vertailussa vasta kahdeksanneksi. Euroopan vapaimmaksi maaksi osoittautui Saksa, minkä jokainen Berliinissä käynyt voi helposti vahvistaa.

Varmaan kaikki sormeaan heristävät moralistit eduskunnan suunnalla, valtion hallinnossa ja siitä alaspäin aina paikallisia talokyttiä myöten riemuitsevat ”voitostaan".

Kun holhousvertailun tulokset ohitettiin Suomessa niin vähällä huomiolla, olisi syytä tehdä jotain. Eikö voitaisi järjestää voiton kunniaksi kansanjuhlia, esimerkiksi toritapahtumia, joissa laulettaisiin yhdessä itkuvirsiä, tarjottaisiin näkkileipää ja vettä, kuunneltaisiin tietenkin ylevä, moraalia nostattava juhlapuhe, jonka pitäjä voisi olla vaikkapa joku nelikosta Räsänen, Henriksson, Asko-Seljavaara, Talja. Muitakin ”hyviä” vaihtoehtoja on, runsaasti!

Täällä Lahdessa tapahtuman voisi järjestää Lahti Events Oy, kun ei sillä juuri muitakaan järjestettävi�� juttuja ole. Paikkana voisi oikeastaan olla Mukkulan tapahtumapuisto, koska ei sinne juuri muitakaan tapahtumia ole buukattuna.

Kansanjuhlia odotellessavoisin oikeastaan piipahtaa ja ehkä vähän viivähtääkin siellä Suomea paljon vapaammassa, leppoisammassa, halvemmassa ja koiraystävällisemmässä Berliinissä.

Senhän saavuttaa aika helposti ja edullisestikin; lentäen muutamassa tunnissa alle satasella edestakaisin tai autolla parissa päivässä paljon Suomea halvemmin bensoin.

Eläköön Sääntö-Suomi!

Pertti Vartiainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.