Maahanmuuttovirasto: Turvapaikan perusteet on määritelty tarkkaan laissa

Sunnuntaisuomalainen julkaisi 12.5. turvapaikanhakijoiden kanssa vapaaehtoistyötä tekevän Kaarina Heiskasenhaastattelun. Maahanmuuttovirastossa arvostamme turvapaikanhakijoiden parissa tehtävää vapaaehtoistyötä. Jutussa esitetään kuitenkin toiminnastamme väitteitä, jotka eivät vastaa todellisuutta.

Turvapaikan kriteerit on määritelty tarkkaan laissa ja kansainvälisissä sopimuksissa. Työn tärkein tavoite on tunnistaa turvapaikanhakijoista ne, jotka ovat henkilökohtaisen vainon vaarassa kotimaassaan ja tarvitsevat siksi kansainvälistä suojelua. Emme palauta ihmisiä ”ilmiselvään vaaraan”, kuten jutussa kirjoitetaan.

Turvapaikkatutkintaan kuuluu aina hakijan henkilökohtainen kuuleminen, joka on niin pitkä kuin hakijan tilanteen selvittämiseksi on tarpeen. Puhutteluja tekee virastossa ammattitaitoinen asiantuntijoiden joukko. Päätöksen perustelut löytyvät päätösasiakirjasta, jonka hakija saa.

Hakijalla on aina oikeus valittaa päätöksestä oikeusasteisiin. Suurin osa kielteisen päätöksen saaneista on näin myös tehnyt. Päätösten laillisuuden arvioivat tällöin viraston lisäksi oikeusasteet.

Heiskanen uskoo myös, että ”viranomaiset odottavat alaikäisten turvapaikanhakijoiden tulevan täysi-ikäisiksi, jotta palauttaminen olisi helpompaa”.

Laissa on säädetty alaikäisen asian käsittelemisestä kiireellisenä. Myös tilastot osoittavat, että tämä ei pidä paikkaansa, sillä suurin osa alaikäisenä tulleista saa täysi-ikäisenä jatkoluvan jäädä Suomeen.

Jutussa mainitut ulkoministeriön matkustusohjeet on suunnattu turisteille, jotka eivät tunne maiden oloja. Maahanmuuttovirasto seuraa Afganistanin turvallisuustilannetta tarkemmin kuin koko maan tasolla, koska tilanne vaihtelee merkittävästi maan sisällä ja yksittäisten maakuntien sisällä.

Maatutkijamme kävivät Kabulissa viimeksi huhtikuussa. Afganistanissa on myös alueita, joihin ei turvallisuustilanteen takia palauteta ketään.

Esko Repo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.