Lukijalta: Hoitotyön johtajia ei voi enää vähentää

Osastonhoitajia ja apulaisosastonhoitajia ei voi enää yhtään vähentää.

Viime vuosina on sosiaali- ja terveydenhuollossa ollut vallalla ikävä trendi, jossa hoitotyön johtajia on vähennetty. Hoitotyön johtajilla tarkoitetaan hallintoylihoitajia, ylihoitajia sekä hoitotyön lähiesimiehiä, kuten osastonhoitajia ja apulaisosastonhoitajia.

Tehy selvitti äskettäin hoitotyön johtajien jaksamista kyselyn avulla. Kyselystä käy ilmi, että hoitotyön johtajia on vähennetty.

Erityisesti lähiesimiesten kuten osastonhoitajien vähentäminen vaikuttaa kielteisesti koko toimintaan ja hoitohenkilöstön hyvinvointiin.

Kyselyn mukaan hoitotyön johtajien jaksaminen on kovilla. Lähivuosina hoitotyön johtajia jää myös joukoittain eläkkeelle.

Päättäjien olisi tajuttava, että sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköt eivät toimi ilman lähiesimiesten johtamisosaamista.

Esimerkiksi päivystyspoliklinikan, teho-osaston, vuodeosaston, synnytysosaston tai leikkausosaston toiminnan järjestäminen niin, että kaikki toimii läpi vuorokauden päivästä toiseen, vaatii monen palasen ja yksityiskohdan yhteensovittamista.

Hoitotyön johtajat johtavat maassamme lähes 300 000 hoitotyöntekijää.

Päättäjien olisi ymmärrettävä, että lähiesimiesten määrän vähentäminen on todellinen uhka potilaiden hoidolle ja henkilöstön jaksamiselle. Sosiaali- ja terveydenhuollosta ei voi vähentää enää yhtään osastonhoitajaa tai apulaisosastonhoitajaa.

Millariikka Rytkönen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.