Lukijalta: Peruspalvelujen toimivuudesta pitää huolehtia – on uskallettava löytää tietoon perustuva tärkeysjärjestys

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus ei toteutunut viime hallituskaudella. Se on kuitenkin edelleen tarpeellinen. Etenkin perusterveydenhuollon toimivuuteen pitää panostaa.

Peruspalvelujen kehittämistä ja parantamista pitää jatkaa mahdollisia uudistuksia odoteltaessakin. Keskeistä on turvata yhdenvertainen palvelutoiminta, joka varmistaa myös toimintakyvyltään heikoimmille riittävän turvaverkon.

Uudistamistarpeita on tärkeää arvioida erityisesti siitä näkökulmasta, kuinka hyvin palvelut kattavat perustellut tarpeet. Tietoja palvelutarpeista saadaan analysoimalla käytettävissä olevia taustatietoja eri näkökulmista ja täydentämällä tietoja kuntalaisilta kerättävän palautteen pohjalta.

On tarkasteltava monipuolisesti eri väestö- ja sosiaaliryhmien terveys- ja hyvinvointitietoja, jotta myös mahdollista erityishuomiota vaativat palvelunkäyttäjät tulevat huomioon otetuiksi. Säännöllisesti kerättävän hyvinvointitiedon on mahdollistettava oikeiden johtopäätösten tekeminen. Niiden pohjalta tarvitaan myös kykyä ja rohkeutta asettaa asioita tärkeysjärjestykseen.

Millaisia ovat ne sosiaali- ja terveydenhuollon sekä ympäristöterveydenhuollon päijäthämäläiset haasteet, jotka vaativat paitsi toimenpiteitä, myös arvopohdintaa? Muutama keskeinen haaste voidaan nostaa tarkasteluun käytettävissä olevan tiedon pohjalta.

Ikäihmisten suhteellinen osuus väestöstä kasvaa edelleen. Heidän kohdallaan perinteisten riskitekijöiden merkitys ja painoarvo muuttuvat sairauksien yhteydessä. Tärkeiksi huomion kohteiksi nousevat toimintakyvyn heikentymisen varhaiset oireet ja raihnastumisen monet ilmenemismuodot.

Tästä näkökulmasta vanhusten palvelujen asianmukainen ja riittävä resursointi on välttämätöntä. Myös monisairaiden iäkkäiden potilaiden hoidon ja hoivan yksilöllisyyden vaatimukset korostuvat.

Väestön terveyttä ja sairastavuutta kuvaavat mittarit osoittavat, että Päijät-Hämeen väestön terveydentila ei keskimäärin poikkea koko maan tilanteesta, mutta kuntien väliset erot ovat suuria.

Tilanteesta saa käsityksen esimerkiksi tarkastelemalla kunnittain väestön ennenaikaisesti menetettyjä elinvuosia. Menetelmä on osaltaan käyttökelpoinen seurannan ja tarvittavien toimenpiteiden suunnittelun apuväline määrävälein toistettuna.

Sosiaali- ja terveydenhuoltoa on välttämätöntä tarkastella laaja-alaisesti, jotta väestön hyvinvoinnin kuva piirtyy kokonaisena. On tärkeää tarkastella, mitä hyvinvoinnin tilasta kertovat esimerkiksi alueemme kuntien asukkaiden osallisuutta tai syrjäytymistä luotaavat tiedot.

Erityistä huomiota päätöksenteon näkökulmasta kaipaavat ikääntyneiden ohella lapset ja nuoret kaikissa kunnissa. Tällöin hyödyllistä tietoa ovat muun muassa kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten ja nuorten määrä suhteessa ikäryhmään, koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten osuus ja toimeentulotukea pitkäaikaisesti saaneiden nuorten aikuisten osuus.

Mainituissa ryhmissä useissa päijäthämäläisissä kunnissa tilanne on ollut pitkään huonompi kuin maassa keskimäärin. Samanlainen on ollut tilanne pitkäaikaistyöttömien ja nuorisotyöttömien osuudessa.

Elinympäristön terveyshaittoihin liittyy merkittäviä seurauksia myös Päijät-Hämeessä. Esimerkiksi kotien ja työpaikkojen kosteusvaurioihin liittyen on kunnissamme runsaasti henkilöjä, joilla on päivittäin tai lähes päivittäin ylä- tai alahengitystieoireita.

Sisäilman radon lisää keuhkosyövän riskiä. Pitkäaikainen liikenteestä ja poltosta aiheutuva pienhiukkasaltistus kasvattaa sydän- ja hengitystiesairauksien tautikuormaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin haasteisiin vastaamista vaikeuttaa se, että monissa alueemme kunnista mahdollisuudet rahoittaa palveluja ovat huonommat kuin maassa keskimäärin johtuen alhaisemmista verotuloista ja valtionosuuksista.

Rahoituksen epävarmuus jatkuu kunnes saadaan varmuus tai ainakin tietoa siitä, millainen sote-uudistus on tulossa ja miten se vaikuttaa palvelujen rahoitukseen. Lisäksi on tärkeää tietää, onko kunnille tulossa uusia rahoitettavia velvoitteita.

Pentti Lampi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Murtautuja vei lahtelaisen Hot Club Dance Companyn harjoitustiloista asuja ja peruukkeja – "Todennäköisesti joku yrittää myydä tavaroita netissä"
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. USA:n korkein oikeus: New Yorkin syyttäjällä oikeus saada käyttöönsä presidentti Trumpin vero- ja taloustiedot
 4. Lahden ja Heinolan arvokisoihin ilmoittautunut yli 350 pyöräsuunnistajaa – kaukaisimmat osallistujat Japanista, Australiasta ja Uudesta-Seelannista
 5. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 6. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 7. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 8. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 9. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 10. Rattijuoppo kolhi toista autoa Lahden Nastolassa
 11. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 12. Ministeriö esittää suojavarusteiden hankkimista 100 miljoonalla eurolla
 13. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 14. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 15. Koronatartuntaketjuja seuraava mobiilisovellus käyttöön syksyllä – tilanne sairaanhoitopiireissä on rauhallinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.