Lukijalta: Miksi Lahti tukee moottorirataa Iittiin?

En ymmärrä Lahden kaupungin päätöstä tukea Kymiring-moottorirataa Kymenlaaksoon kahdella miljoonalla eurolla. Moottoriradan toiminta on haitallista polttomoottorisaastetta lisäävää ja siten ilmaston kannalta tuhoisaa.

Moottoriurheiluun (mikä siinä on urheilua?) liittyvä vauhtiin ja vaarallisiin tilanteisiin suuntaava ajotapa innostaa siirtämään myös arkipäivän liikennetapahtumiin radalta nähtyjä temppuja.

Ajotapahtumiin saapuminen tulee aiheuttamaan ruuhkia ja tarpeetonta vapaa-ajan autoilua, mitä Sitra vastikään on kehottanut välttämään.

Tuntuu myös oudolta, että Lahdesta lähdetään KOKO Lahti Oy:n kautta tukemaan Kymenlaakson yritystoimintaa, on kyseenalaista kuuluuko tällaisen yritystoiminnan tukeminen edes kunnan toimivaltuuksiin.

Lisäksi aikaisemmin toimineet moottoriratayritykset osoittavat, että vastaavat moottoriradat eivät ole Suomessa edes olleet kannattavaa liiketoimintaa.

Sitra kehottaa jo rajoittamaan vapaa-ajan autoilua ilmastomuutoksen vuoksi. Vastaavat vetoomukset tulevat ajan mukaan lisääntymään. Lähiaikoina joudutaan todennäköisesti myös kieltämään ja rajoittamaan polttomoottorikäyttöisten autojen käyttöä.

Yhä uusia toimenpiteitä ja rajoituksia joudutaan tekemään ilmastomuutoksen seurauksena.

Me, jotka olemme katselleet maailmanmenoa hieman kauemmin, muistamme vielä, että Keimolan moottorirata alkusuosion jälkeen rappeutui ja tuhoutui.

Keimolan moottorirata kaatui 1970-luvun öljykriisin vuoksi, Kymiring tulee kaatumaan ilmastomuutoksen aiheuttamiin rajoituksiin.

Tuntuu käsittämättömältä, että alijäämäisen budjetin Lahti katsoo järkeväksi tukea naapurimaakunnan todennäköisesti tuhoutuvaa yritystoimintaa.

Jouko Kivi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 3. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 4. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 5. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 6. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 7. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 8. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 9. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 10. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 11. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 12. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 13. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 14. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 15. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.