Kukaan ei koskaan kysynyt, miten me lapset voimme

Viranomaiset: Välillä kotonamme kävi poliisi, välillä palokunta.

Viime aikoina on tarjonnut paljon mielenkiintoista luettavaa. Sunnuntaisuomalaisessa (12.5.) kerrottiin turvapaikanhakijoita auttaneesta Kaarina Heiskasesta. Hänen esittämiinsä syytöksiin vastasi Esko Repo Maahanmuuttovirastosta (Lukijalta 18.5.).

Lisäksi maanantaina oli otsikolla Rohkea uskaltaa puhua -artikkeli siitä, miten vain lapsen hyvinvoinnista puhutaan neuvolassa. Oma jaksaminen tai parisuhteen ongelmat jätetään mainitsematta. Koskettavaa tekstiä oli myös jutussa Kaksi tarinaa, kun mieli pettää.

Tähän jatkoksi voin kertoa lyhyes-ti omaa tarinaani.

Lapsuuteni ja nuoruuteni 1970-luvulla olen viettänyt kodissa, jossa vanhemmuutta ei ollut. Isäni vei alkoholi, äitini kova työ ja uskonto. Me lapset olimme kuin tuuliajolla.

Välillä kotonamme kävi poliisi, välillä palokunta. A-klinikan kautta isäni yritti raitistua siinä kuitenkaan onnistumatta. Mikään näistä viranomaisista ei kertaakaan ottanut huomioon meitä lapsia.

Kukaan ei koskaan tullut kysymään meiltä, miten voimme tai jaksammeko käydä koulussa. Äitiäni pahoinpideltiin ja hänen henkeään uhattiin. Kotimme oli siis taistelutanner, riitaa ja vihapuhetta oli paljon. Voittajia siellä ei ollut, olimme häviäjiä kaikki.

Toivon asioiden olevan nykyään paremmin. Aloitin kirjoitukseni ottamalla esiin maahanmuuttajat/turvapaikanhakijat.

On täysin selvää, että osa heistä pakenee oikeista syistä, ja heitä tuleekin auttaa. Ymmärrettävää on myös se vastustus ja kritiikki, joka maahanmuuton kustannuksiin kohdistuu.

Onko Suomi jotenkin vastuussa siitä, että esimerkiksi eri uskontokuntien väliset riidat johtavat sotaan? Voisiko YK ottaa vastuun suurissa pakolaisvirroissa, jotta raha ei päätyisi salakuljettajien taskuihin?

Lopuksi vielä tärkeä kysymys. Voidaanko minun kokemustani verrata jonkun toisen kärsimykseen. Onko siihen mittaria?

Ellu K

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hollolalainen hevosfirma laajensi lennosta sairaalatakkeihin – "Tilaukset ovat isoja ja aikataulut painavat päälle"
 2. Yön uutiskooste: Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla
 3. Teerenpeli ja Ruskovilla vastasivat koronatuotteiden nopeaan kysyntäpiikkiin keväällä – käsidesiä yhä varastossa, maskeja edelleen 300 päivässä
 4. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Vastakohta ei ole väärässä, vaan erilainen
 5. Pääkirjoitus: Korona varjostaa Vanhasen budjettiesitystä
 6. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 7. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 8. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 9. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 10. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 11. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 12. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 13. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 14. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 15. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.