Lukijalta: Kiusausväkivallalle viitataan kintaalla kouluissa

Yksi kouluvuosi on jälleen pian päättymässä. Monelle kiusatun lapsen vanhemmalle, kuten kiusatullekin, se tarkoittaa hengähdystaukoa jatkuvista peloista, epävarmuudesta omasta asemasta ryhmässä sekä selviytymisstrategioiden hiomisesta.

Hengähdystauko ei kuitenkaan tarkoita uhkien poistumista kokonaan. Moni vanhempi miettii, onko kesätauko lapsen mielenterveyden kannalta riittävä. Kestääkö lapsi vielä toisen samanlaisen vuoden koulussa? Jaksaako itse vanhempana tukea lastaan ja tasapainoilla epävarmassa, lapselle turvattomassa ja uhkaavassa tilanteessa.

Vanhempien huolta ei noteerata

Kiusatun vanhempia ei kuormita ainoastaan lapsen kiusatuksi joutuminen, vaan myös koulukulttuurin ja käytäntöjen seuraukset lapselle. Tilanteen pitkittyminen alkaa luoda mallia ja kaavoja lapsen käyttäytymiseen.

Vanhempien huolta lapsesta ei aina kuulla tai heidän pyrkimyksiään yhteistyöhön arvosteta koulun henkilökunnan ollessa jo valmiiksi kuormittunutta.

Työssäni kohtaamani vanhemmat kokevat usein, ettei heidän näkökulmaansa lapsen tilanteesta osata huomioida. Silti heidän pääasiallinen ja luonnollinen tarpeensa on tukea ja suojella lastaan. Kuka sen tekisikään, elleivät vanhemmat?

On luonnollista, että vanhemmat pyrkivät kaikin tavoin estämään lisävaurioiden syntymistä. Moni vanhempi kertoo, ettei heidän hätäänsä ymmärretä, vaan heitä pidetään ylireagoivina.

Pelkäävä kiusattu lapsi pakolla kouluun?

Lapsesta saatetaan tehdä lastensuojeluilmoitus sillä perusteella, ettei vanhempi kykene huolehtimaan lapsesta.

Perusteluna voimyös olla, ettei vanhempi saa koulupelkoa potevaa lastaan enää menemään kouluun. Pakottaminen ympäristöön, jossa ei ole turvallista, jää vanhempien raskaaksi tehtäväksi ja aiheuttaa usein itsesyytöksiä, pelkoa sekä vihantunnetta.

Siinä ei vaurioidu ainoastaan lapsi, joka pakolla viedään hänelle turvattomaan ja pelottavaan paikkaan, vaan myös vanhempi, joka joutuu toimimaan vastoin vaistojaan, parempaa tietoaan ja omia tunteitaan.

Kiusaajalle ei seuraamuksia, onko oikein

Moni kiusatun lapsen vanhempi pohtii, miksi ilmoitus tehdään vain kiusatusta – harvemmin kiusaajasta, vaikka kiusaava ja alistava kylvää pelkoa ja aiheuttaa muille ahdistusta.

Kiusattujen lasten vanhemmilla on usein suuria vaikeuksia ymmärtää, miksi kiusattu pidetään varotoimena välitunnit sisällä, siirretään pienluokalle tai jopa toiseen kouluun.

Kiusaaja puolestaan saa jatkaa aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut. Se on ristiriitaista myös lapsen oikeudentajulle ja antaa väärän kuvan väkivallasta ja siitä, mikä on oikein ja mikä väärin.

Myös epäaitoihin anteeksiantoihin ja -pyyntöihin pakottaminen, vaatimus aloittaa puhtaalta pöydältä kiusaamisen jatkuessa ja unohtaa väkivaltakokemus, kuormittavat kiusattua lasta ja vanhempia.

On vaikea ymmärtää, miksi kiusaamisväkivallalle pitäisi viitata kintaalle, kun esimerkiksi lähisuhdeväkivaltaan osataan jo suhtautua tarvittavalla vakavuudella.

Syytä haetaan kiusatun persoonasta

Mikä ajaavanhemman tilanteeseen, jossa hän ei enää luota siihen, että koulu selvittää tilanteen ja että oma lapsi on koulussa turvassa?

Kohtaamani vanhemmat kertovat vahvasta avuttomuuden tunteesta yrittäessään auttaa kiusattua lastaan ja etteivät he koe saavansa koululta tukea.

He kertovat jääneensä tilanteessa ulkopuolisiksi. Heille ei kerrota suunnitelmista tilanteen suhteen tai puuttumistavoista, mikä lisää epävarmuutta ja vähentää luottamusta.

Vanhemmat kertovat myös, että asia helposti kääntyy kiusatun syyksi tai kiusaaminen tulkitaan kiusatun persoonallisuudesta johtuvaksi.

Välittävillä vanhemmilla on tarve saada olla osallisina lapsensa kouluarjessa yhteistyössä kouluhenkilökunnan kanssa.

Tina Holmberg-Kalenius

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 2. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 3. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 6. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 7. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 8. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 9. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 10. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 11. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 12. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 13. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 14. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 15. Eläketurvakeskus: Eläkkeistä ei tarvitse olla huolissaan

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 29.5.2020
 2. Fingerpori 28.5.2020
 3. Fingerpori 30.5.2020
 4. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 5. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 6. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän
 7. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 8. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 9. Pääkirjoitus: Hoitajille jäi käteen vain luu
 10. Uutissuomalaisen debatti: Varman Risto Murto varoittaa: Suomelle voi käydä kuten Italialle ja Kreikalle – talouskriisien lasku jää nuorille työikäisille
 11. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 12. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 13. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 14. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 15. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.