Lukijalta: Suomelle kunnianhimoinen EU-puheenjohtajuusohjelma

Suomi toimii Euroopan Unionin puheenjohtajamaana 1.7.–31.12.2019. Puheenjohtajamaa laatii kansallisen puheenjohtajuusohjelman, jossa se määrittelee oman kautensa asialistan painopistealueita. Luonnos ohjelmaksi on laadittu eduskunnan suuressa valiokunnassa. Uusi nimettävä hallitus hyväksyy ohjelman viimeistään kesäkuussa.

Suomen puheenjohtajakausi 1999 oli suuri menestys. Silloin sovittiin unionin laajentumisesta. Puheenjohtajamaa Suomi sai turvattua, että Baltian maat olivat uusien jäsenten joukossa.

Tampereen huippukokouksessa sovittiin EU:n kehittämisestä oikeuden ja turvallisuuden alueena. Oikeudellista yhteistyötä, tuomioiden tunnustamista, terrorismin ja rikollisuuden torjuntaa sekä maahanmuuttopolitiikkaa linjattiin. Varsinkin Tampereen ohjelman luomisessa puheenjohtajan oma aloitteellisuus oli hyvin keskeinen.

Puheenjohtajakaudella ovatkäsittelyssä luonnollisesti tärkeät keskeneräiset asiat. Näitä ovat nyt Britannian ero Brexit sekä seuraavien seitsemän vuoden budjetin rahoituskehykset.

Puheenjohtajamaa voi kuitenkin hyvin nostaa asialistalle 4–5 omaa asiaa, joista se pyrkii saamaan ratkaisun aikaiseksi tai joista se haluaa prosessin, joka johtaa tärkeisiin poliittisiin ratkaisuihin.

Suomen puheenjohtajakauden yleistavoitteen pitää olla, että unionia pyritään kehittämään myönteisessä hengessä ja niitä aihealueita etsien, jotka yhdistävät jäsenmaita. Suomella on maine asiat osaavana ja hyvin kompromisseja etsivänä jäsenenä. EU tarvitsee nyt korkean profiilin vastakkainasettelun sijasta yhteishenkeä.

Laittoman maahanmuuton torjuminen on ollut yksi eniten jäsenmaiden ja kansalaisten kesken ristiriitoja aiheuttaneista asioista. Välittömät uhat eivät nyt ole suuria, mutta pitkällä tähtäimellä kyllä. Jos yhteistä ratkaisua halutaan etsiä, on nyt oikea ajankohta.

Sopimus Turkin kanssa pakolaisvirran katkaisemisesta on toiminut hyvin. Siksi vastaavien sopimusten laatiminen muidenkin naapurimaiden kanssa on paras ratkaisu. Suomeen voitaisiin luottaa, että sopimuksista neuvoteltaessa ihmisoikeudet otettaisiin hyvin huomioon.

EU:n Lissabonin perussopimuksessa on solidaarisuuslauseke. Se on hyvin yleinen velvoite auttaa jäsenmaata, joka joutuu ulkopuolisen uhan tai hyökkäyksen kohteeksi.

Suomen puheenjohtajakaudella pitäisikin käynnistää prosessi, jossa arvioitaisiin erilaisia uhkatilanteita sekä eri EU-maiden valmiutta ja kykyä osallistua näiden uhkien torjuntaan. Jonkinasteinen eri maiden toimien ennakoitavuus lisäisi merkittävästi vakautta Euroopassa ja olisi Suomelle erityisen tärkeä.

Suomi on maa, joka ymmärtää Venäjän historiaa ja myös tätä päivää. Tällä hetkellä EU lähinnä reagoi Venäjän toimintaan.

Suomen pitäisikin käynnistää EU:n Venäjä-strategian laadinta. Lähtökohtana siinä pitäisi olla kummankin osapuolen turvallisuusintressien yhteensovittaminen ja kaupallisen yhteistyön ehdollistaminen sääntöjen ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Vastakkainasettelusta pitäisi siirtyä yhteistyöhön, sillä Kiina haastaa sekä EU:n että Venäjän.

EU on liiaksiviehättynyt sääntelystä. Uusi komissio aloittaa Suomen puheenjohtajakaudella. Tässä yhteydessä pitäisi pyrkiä selkeyttämään EU:n ja jäsenmaiden toimivallan rajat tulevan komission lainsäädäntöohjelmaa varten.

EU ei saa pyrkiä toimimaan aloilla, jotka kuuluvat jäsenmaiden päätäntävaltaan. Lisäksi Suomen pitäisi nostaa tarpeettomien normien karsiminen neuvoston kokousten työlistalle ja sitä kautta myös uuden komission ohjelmaan.

Kimmo Sasi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nähtiinkö yhtymäkokouksessa puolueiden juoni vai yksittäisten kokousedustajien irtiotto? – "Tämä vaikuttaa kokoomuksen ja keskustan sopimalta taktiikalta"
 2. 7.8. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä on varmistunut kaksi uutta koronavirustartuntaa, molemmat potilaat palanneet ulkomailta
 3. Fyysisempi, tasaisempi ja kypsempi Iikka Kangasniemi palasi Isku Areenaan jälleen Pelicansin riveihin – "Pyrkimykseni on pelata hyvällä tasolla entistäkin tasaisemmin"
 4. Lahden Ahkeran Ilona Monosen kolmen kisan urakka alkoi 3 000 metrin kullalla 17-vuotiaiden SM-kisoissa
 5. Korona ei pysäyttänyt tanssileirin järjestämistä - Lahden Tanssiopiston tanssileiri huipentui loppunäytökseen Kauppakeskus Valossa
 6. Lahtelaisen olympiavoittajan poika kisaa MasterChef-ohjelmassa
 7. Anssi Tikanmäki soittaa Sysmässä Maisemakuvia Suomesta – artisti sai kultalevyn sooloalbumistaan 36 vuoden jälkeen
 8. Nastolalaislähtöistä Ylen suosikkimeteorologia Anniina Valtosta yritettiin uran alussa vanhentaa meikillä ja vaatteilla, kunnes esiintymiskouluttaja pisti pelin poikki
 9. Punapaitoja esillä Pentti Rannan maalauksissa ja juhlanäyttelyssä Hollolassa
 10. Vakava lento-onnettomuus Intiassa – ainakin 14 kuollut ja kymmeniä loukkaantunut katkenneessa koneessa
 11. Lähijunat siirtyvät talviaikatauluihin, vaikuttaa myös Z- ja G-juniin
 12. THL: Kymmeniä suomalaisia on altistunut Virossa koronalle – Turun alueella useita koronatartuntoja Balkanilta palanneilla matkailijoilla
 13. 80-vuotias nainen joutui varkauden kohteeksi Lahdessa – arvokas kaulakoru vietiin bussipysäkillä
 14. Nuori mies piilotti elintarvikkeita paitansa alle ja poistui kaupasta maksamatta Lahden Nastolassa – tilillä kymmeniä näpistyksiä
 15. Poikkeusvuosi aiheutti ruuhkapiikin elokuulle – katso 8 tärppiä Päijät-Hämeen urheilun supervilkkaaseen tapahtumaviikonloppuun

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.