Lukijalta: Lapsiperheiden ja lasten suojelu saatava EU:n asialistalle

Euroopan Unioni vaikuttaa keskeisesti kasvamassa oleviin lapsiin ja tuleviin sukupolviin niin jäsenmaissa kuin maailmallakin. Europarlamenttivaalit ovat siksi tärkeät vaalit.

Nyt kun vaalikeskustelut ovat eri tiedotusvälineissä käynnistyneet, on tärkeää, että puhumme myös lasten hyvinvoinnista ja yhdenvertaisten mahdollisuuksien turvaamisesta. Lapset ovat Euroopan tulevaisuuden kova ydin.

EU:n alueella 25 miljoonaa lasta ja nuorta elää pienituloisissa perheissä, joissa on aineellista puutetta ja vajaatyöllisyyttä. Peräti neljäsosa jäsenmaiden lapsista elää köyhyys- ja syrjäytymisriskin uhan alla.

Lasten köyhyys on EU:n yhteinen ja globaali haaste, jonka laiminlyönti romahduttaa yhteiskuntien taloudellista, sosiaalista ja sivistyksellistä perustaa ja jyrkentää osattomuutta. Mikäli investointeja lapsiköyhyyteen puuttumiseksi ei tehdä nyt, se tulee myöhemmin vielä paljon kalliimmaksi.

Haavoittavassa asemassa olevien lasten varhainen tukeminen parantaa vanhempana heidän koulutustasoaan, terveydentilaansa, sosiaalisuuttaan, taloudellista tuottavuuttaan ja toisaalta vähentää rikollisuutta. Lapsen oikeuksien turvaaminen ja lapsiin investoiminen on vaikuttavaa ja kestävää politiikkaa.

Lapsitakuun (Child Guarantee) varmistaminen on seuraavan europarlamentin keskeisimpiä tehtäviä. Sillä taataan, että jokaisella haavoittavassa asemassa olevalla lapsella on pääsy maksuttomaan perusterveydenhuoltoon, varhaiskasvatukseen ja koulutukseen, kunnolliseen asumiseen ja ravintoon.

Lasten hyvinvoinnin ja lapsibudjetoinnin on oltava keskiössä, kun EU:ssa päätetään monivuotisesta rahoituskehyksestä.

EU:sta turvapaikkaa hakevilla lapsilla on oikeus erityissuojeluun ja nykyistä parempaan oikeusturvaan.

Lasten lähettäminen EU:n rajoilta takaisin turvattomiin olosuhteisiin lisää lapsikauppaa, lasten hyväksikäyttöä rikollisissa tarkoituksissa ja heihin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Paperittomien lasten lisääntyminen maailmassa johtaa siihen, ettei mikään valtio kanna vastuutaan näistä lapsista.

Kolmannes EU-maissa asuvista lapsista kohtaa kotonaan kaltoinkohtelua tai väkivaltaa tai pelkää vanhempien välisiä yhteenottoja. Perheissä tapahtuvaan väkivaltaan suhtaudutaan silti vielä esimerkiksi Itä-Euroopan maissa vähätellen.

Tulevien europarlamentaarikkojen on sitouduttava tarmokkaammin vahvistamaan turvallisen perhe-elämän edellytyksiä.

Euroopan Unioni on myös merkittävä toimija yhä epävakaammaksi käyvässä maailmassa. Maailman suurimpana kehitysavun antajana EU:lla on tärkeä rooli lapsen oikeuksien edistäjänä myös rajojensa ulkopuolella.

Yksi vakavimmista kysymyksistä on se, että tällä hetkellä joka viides lapsi maailmassa elää konfliktialueella tai sodan keskellä. EU voi tehdä enemmän näiden lasten auttamiseksi ja suojelemiseksi. Se edellyttää vahvaa yhteistä näkemystä siitä, että lapsiin kohdistuvat hyökkäykset ovat aina tuomittavia ja niihin syyllistyneet on tuotava oikeuden eteen.

Toivottavasti tulevat europarlamentaarikot asettavat lapset työnsä keskiöön.

Tiina-Maria LevamoTapio Laakso

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 2. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 3. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 4. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 5. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 6. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata
 7. Pääkirjoitus: Poikkeustila jakoi perheet
 8. Miljoonia euroja jää lahjoittamatta koronan vuoksi – avustusjärjestöt suunnittelevat yhdessä, miten feissarit voivat palata katukuvaan
 9. Mehiläispesien vuokraus kiinnostaa Lahden seudulla – pörriäisten puuhia voi tarkkailla omalla pihalla
 10. Mukkulan poika lähtee haastamaan salibandyväkeä tyhmillä kysymyksillä ja pöllyttämällä ajatusmaailmaa
 11. Hanna Myyrän Esalainen: Ihan kuin olisi ulkomailla kotimaassa
 12. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 13. Palokunta sammutti maastoa Lahdessa, taustalla ehkä nuotioleikit
 14. Entinen kauppiaspariskunta pyörittää Padasjoella tofutehdasta ja kampaamoa, kesällä avataan tehtaanmyymälä ja kahvila
 15. Poliisi mittasi reiluja ylinopeuksia Lahdessa ja Orimattilassa – viikonloppuyö oli poliisin mukaan kiireinen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.