Lukijalta: Jonot tulevat kalliiksi – soten uudistaminen aloitettava nyt

Vaalit eivät paranna sote-palveluita. Sen tekevät ihmiset ja alan ammattilaiset. Hallinnon rakenteet eivät saa synnyttää byrokratiaa eikä asiakkaita tule pompotella. Nyt on syytä lähteä liikkeelle nykytilasta ja parantaa sitä.

Rakenteiden uudistamisessa ei onnistuttu ja on epätodennäköistä, että siinä onnistuttaisiin sen paremmin uuden vuosien mittaisen työn jälkeenkään. Tosiasia on, että Suomi on erilaisten alueiden maa. Olosuhteet vaikkapa Lapissa ovat erilaiset kuin metropolialueella.

Hoitoonpääsyn nopeuttaminen tarkoittaa hoitotakuuajan tiukentamista. Jos julkinen ei pysty tuottamaan hoitoa määräajassa, tulee asiakkaalle antaa mahdollisuus hakeutua muualle palvelusetelin turvin. Palvelusetelien arvot tulee määrätä kunnan tuotantokustannuksen perusteella, kuten palvelusetelilaki jo nyt edellyttää. Myös hoivaan tarvitaan sitovat määräajat.

Kunnat ovat nyt ja tulevaisuudessa järjestämisvastuussa. Vastuunsa täyttämiseksi ne voivat tehdä vapaaehtoista yhteistyötä muiden kuntien kanssa. Näin monet kunnat ovat jo tehneetkin. Kunnat kannattavat kuntapohjaista mallia ja työ on jo meneillään.

Vastuullinen markkinatalous on jo nyt osa sotea. Meillä on paljon laadukasta yksityistä tuotantoa täydentämässä julkisen sektorin palvelua, ja sitä ilman eivät asiakkaat pärjää. Yksityinen sote on luvan tai ilmoituksenvaraista ja sitä valvotaan jo nyt aktiivisesti.

Jatkossa valvontaa tulee tehostaa. Tavoitteena on palvelun laadun valvonta, ei tuottajatahon valvonta. Julkisen ja yksityisen sektorin ammattilaiset koulutetaan samoissa oppilaitoksissa ja heillä on sama ammattietiikka, joka ei riipu työnantajan nimestä.

Me emme tarvitse uutta verotuksen tasoa tai pakottamalla perustettavia kuntayhtymiä. Suomi on jo nyt kuntayhtymien luvattu maa. Palvelutarpeet kasvavat väistämättä ja siksi myös kustannukset kasvavat.

Kustannusten nousua on hillittävä kaikin mahdollisin keinoin, jotta palveluita voidaan tarjota mahdollisimman monelle. Siksi palvelut on mitoitettava oikein ja asiakkaalle on tarjottava palvelutarvetta vastaavaa palvelua.

Suomi on maailman onnellisin maa tuoreen YK:n raportin mukaan. Meillä on monet asiat hyvin. Korjattavien ja parannettavien asioiden osalta on parasta tarttua toimeen. Vanhuspalvelulain ja vanhuspalveluiden laatusuosituksen uudistaminen tulevat olemaan aloittavan eduskunnan listalla kärkipäässä.

Aino Närkki

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Nikkilässä asuvat naapurukset loihtivat pihoilleen perennapuutarhan ja valon ja varjon valtakunnan – Avoimet puutarhat -tapahtuma houkutteli kurkistamaan raja-aitaa pidemmälle
 2. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille
 3. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 4. Bottas paahtoi voittoon dramaattisessa F1-avauskisassa – Hamilton putosi palkintokorokkeelta aikasakon takia
 5. Rikosmysteerejä, kirjallisuutta, parisuhdejuttuja ja Itämeri-tarinoita – tässä 11 podcast-vinkkiä kesään
 6. Humalainen kuski törmäsi autolla puuhun Hollolassa, kyydissä useampi matkustaja
 7. Pirjo-Liisa ja Kari Penttilä viihtyvät kesämökillä Hartolassa niin hyvin, että halusivat muuttaa sinne pysyvästi – "Kahden kodin ylläpitäminen ei tuntunut enää järkevältä"
 8. Evartti ja Elian Web nousivat Suur-Hollola-sankareiksi – "Tunne voittaa Suur-Hollola-ajo Evartilla on sanoinkuvaamaton"
 9. Melkein joka taloudessa on kaapeissaan hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 10. Jokimaan ravit: Mask Off on orimattilalaisen Tapio Perttusen uusi ikäluokkatähti
 11. Toinen halusi tietoa, toinen vapauksia – näin ex-jengipomo Keijo Vilhusesta tuli huumepoliisin tietolähde koko 2000-luvun ajaksi
 12. Suomessa todettu viisi uutta koronavirustartuntaa, yhteensä tartuntoja todettu 7 253
 13. Kemiönsaaren pikkukylissä voi nauttia saariston tunnelmasta ja mauista – merimatkaa kannattaa jatkaa Bengtskärin majakalle saakka
 14. Lukijalta: Kotihoidon hoitajien työhyvinvointi on otettava vakavasti
 15. Lahtelainen Jouni Hujanen pääsee lomatunnelmaan junassa matkalla Lappiin – ESS:n lomakyselyssä moni piti tärkeänä aikatauluttomuutta ja vapautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.