Lukijalta: Eläkeläisten köyhyyden poistamiseen on keinoja

Työssäni ikääntyneiden kotihoidossa olen kohdannut paljon pienituloisia eläkeläisiä. Useamman kohdalla pienituloisuus tarkoittaa valintaa ruoan tai lääkkeiden välillä. Usein lääkkeet jäävät ostamatta, mutta joskus toisinkin päin. Kummassakin tapauksessa lopputulos on huono.

Lähes kymmenellä prosentilla eläkeläisistä on vakavia toimeentulon ongelmia, eikä heille välttämättä jää lainkaan rahaa käytettäväksi välttämättömien menojen jälkeen. Kyseessä on suuri inhimillinen ongelma, johon on puututtava toden teolla.

Eläkeläisten toimeentuloon vaikuttavat paitsi eläkkeet myös verotus, erilaiset tuet, palvelut ja yleinen asumisen ja tavaroiden hintakehitys. Toimeentulon parantamiseksi onkin käytettävä kaikkia näitä keinoja.

Eläkkeiden osalta tiedän, että suuri määrä eläkeläisiä toivoo eläkeindeksin muutosta niin sanotusta taitetusta eläkeindeksistä takaisin 50/50-indeksiin, jossa puolet indeksikorotuksesta määräytyisi hintojen ja puolet palkkojen nousun mukaisesti. Näyttää kuitenkin siltä, että indeksin muuttaminen on poliittisesti niin vaikeaa, että sitä ei pystytä tekemään.

Eläkejärjestelmä on rakennettu monimutkaiseksi ja kyse on myös sukupolvien välisestä solidaarisuudesta. SDP haluaa kuitenkin selvittää vaihtoehtoja indeksien kehittämiseen siten, että ne paremmin vastaavat pienituloisten eläkeläisten tarpeisiin.

Ensisijaisesti nyt on lähdettävä ratkaisemaan pienituloisten eläkeläisten tilannetta nostamalla alle 1 400 euroa takuu-, kansan- ja osittaista työeläkettä saavien eläkettä 100 eurolla. Koko summaa ei pystytä nostamaan yhdellä kertaa, mutta suurin osa toivottavasti jo seuraavan hallituskauden aikana. Toki talouden suhdanteet vaikuttavat tähän.

Eläkeindeksejä ei tule myöskään jäädyttää, sillä se aiheuttaa vain sen, että entistä suurempi osa eläkeläisistä tipahtaa köyhyysrajalle ja sen ali. Eläkeläisten ostovoimasta on pidettävä huolta.

Muita keinoja eläkeläisten toimeentulon parantamiseksi ovat muun muassa terveyskeskuksen hoitaja- ja lääkärikäyntien maksuttomuus, asumispalveluiden maksuperusteiden yhdenmukaistaminen ja säätäminen maksimissaan 85 prosenttiin tuloista sekä erilaisten maksukattojen yhdistäminen ja kohtuullistaminen.

On myös selvitettävä kotitalousvähennyksen muutos niin, että pienituloisetkin voisivat saada osansa siitä. Samoin on kehitettävä asumistukea ja korjattava alle takuueläkettä saavien tilanne (mm. varhennettua sopeutumiseläkettä tietyllä aikavälillä saaneet).

Suomi voi olla eläkeläisköyhyyden poistamisessa suunnannäyttäjä, jos vain tahtoa löytyy.

Sirkku Hildén

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 2. 7.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Keskussairaalan työntekijällä todettiin koronatartunta - altistuneina kolme potilasta ja yhdeksän työntekijää
 3. Lahden sivistyslautakunnan puheenjohtaja Maria Mäkynen neljän ryhmäperhepäiväkodin toiminnan keskeyttämisestä: "Kevein perustein tällaista päätöstä ei ole tehty"
 4. Kevätaurinko hellii tänään - alkuvuoden lämpöennätys meni rikki Päijät-Hämeessä
 5. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 6. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 7. Juha Honkosen uutisanalyysi: Ei nuolaista vielä – tilastot laahaavat perässä
 8. Lastunkuivaimessa tulipalo Kärkölässä
 9. Fysioterapeutti Aino Kosonen vetää jumppaa – kymmenet ihmiset kuntoilevat live-lähetyksen tahtiin omissa kodeissaan
 10. Lahden Kujalaan nousee raskaan liikenteen palvelukeskus – pitkät ajoneuvoyhdistelmät otettu erityisesti huomioon
 11. Humalaiset huitoivat toisiaan Lahden yössä, molemmille sakkoa
 12. Hoivakotien koronaviruskuolemat muualla maassa eivät johda uusiin varotoimiin Päijät-Hämeessä – "Ei toistaiseksi, koska epidemiaa ei ole"
 13. Hämeen poliisi pyytää havaintoja Lammin Porraskoskelta
 14. Ruokailu siirtyi Päijät-Hämeessäkin noutoaikaan – maakunnan yritykset polkaisivat pystyyn myös omia kotiinkuljetuksia
 15. Ainopuiston teatteri peruu kesän esityksensä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.