Lukijalta: Suomessa tarvitaan tehokkaita keinoja lähisuhdeväkivallan vähentämiseksi

Suomi on monella mittarilla yksi tasa-arvon edelläkävijä. Meillä on kuitenkin koteja, joissa edelleen on oma surullinen kipupisteemme. Suomessa naiset kohtaavat entisen tai nykyisen kumppaninsa tai muun läheisen toimesta taholta lähisuhdeväkivaltaa toiseksi eniten EU-maista vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan.

Lähisuhdeväkivallan uhrit tarvitsevat yhteiskunnan apua, koska he ovat usein riippuvaisia henkisesti tai taloudellisesti puolisostaan tai lapset sitovat väkivallan kierteessä olevaa paria yhteen.

Konkreettisia toimia on jo tehty, kun turvakotipaikkojen rahoitusta on lisätty tällä vaalikaudella 70%. Turvakotipaikkojen määrää on kuitenkin edelleen kasvatettava ja alueellisesta saatavuudesta on huolehdittava.

Uhrien lisäksi myös tekijät tarvitsevat tukea ja apua, jotta he pääsevät väkivallan kierteestä irti. Ennen kaikkea väkivaltaan pitää puuttua mahdollisimman varhain ja ennaltaehkäisyyn tulee panostaa.

Palvelut on tehtävä tunnetuiksi, saavutettaviksi ja kynnystä palvelujen hakemiseksi täytyy pitää mahdollisimman alhaalla. Meillä on myös tekemistä siinä, että väkivallan kohteeksi joutuneet miehet rohkaistuvat hakemaan apua.

Uhrin oikeuksista pitää huolehtia vielä senkin jälkeen, kun väkivallan kierre on saatu katkaistua. Kokoomuksessa haluamme tehostaa lähestymiskiellon vaikutusta, esimerkiksi sähköisellä valvonnalla ja riittävällä rangaistuksella kiellon rikkomisesta.

Katsomme myös, että rikosasiain sovittelu ei ole oikea ratkaisutapa, koska väkivallan uhri voi joutua pahoinpitelijänsä painostamaksi. Lisäksi poliisin on vietävä lähisuhdeväkivaltatapaukset aina syyteharkintaan.

Lähisuhdeväkivallan torjuminen vaatii viranomaisten välistä yhteistyötä ja yhteiskunnan asennemuutosta. Enää emme saa sulkea silmiämme tältä pahalta.

Milla Bruneau

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 2. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 3. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 4. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 5. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 7. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 8. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 9. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 10. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 11. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 12. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 13. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 14. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 15. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.