Lukijalta: Hölmöläisten hommaa – perusterveydenhoidon puutteista kuluja ja tuskaa

70-vuotias vaimoni kärsi syksyllä 2017 vatsakivuista. Paino laski noin viisi kiloa. Nastolan terveyskeskuslääkäri määräsi hänet paksusuoli-peräsuolitähystykseen.

Tähystykseen kuuluu nauttia edellisenä iltana ja tähystysaamuna suoliston tyhjennysnestettä. Vaimoni oksensi pois tähystysaamun nesteen. Terveyskeskus jätti tästä syystä tähystyksen tekemättä vaikka tyhjennyksen olisi voinut tehdä peräruiskeella.

Kuluvan vuoden maaliskuun alussa vaimolleni tuli ensin ulostusongelmia, sitten vatsa alkoi turvota eikä ruoka maistunut eikä mennyt vatsaan, vaan tuli ulos. Vaimo kävi Nastolan terveyskeskuslääkärillä. Lääkärin diagnoosi: jokin tilapäinen häiriö vatsassa, kyllä se menee ohitse.

Ei mennyt. Vatsa turposi edelleen eikä syöminen onnistunut. Uusi käynti 20. maaliskuuta samalla terveyskeskuslääkärillä. Nyt lääkäri määräsi pikaiseen ultrakuvaukseen.

Vaimo soitti ajanvaraukseen. Lähin vapaa aika oli 23.4. eli kuukauden päässä Lahden kaupunginsairaalassa. Menin henkilökohtaisesti käymään kaupunginsairaalassa ja sain ajan tiistaille 9. huhtikuuta.

Kivut vaimon vatsassa kovenivat, ja vatsa turposi edelleen sekä ulostaminen oli vaikeaa. Vein hänet maanantai-aamuna 1. huhtikuuta Akuutti 24:ään. Häneltä otettiin verikokeita, ja lääkäri kertoi, että kirurgi tutkii verikokeita. Vaimo pyysi päästä ultrakuvaan, lääkäri totesi, ettei ole tilaa kuvaukseen.

Vaimon vatsa oli turvoksissa kuin odottavalla äidillä ennen synnytystä. Vein hänet 9. huhtikuuta ultrakuvaan kaupunginsairaalaan. Kuvauksessa havaittiin musta möykky vatsassa. Nyt tuli kiireellinen lähete Akuutti 24:ään.

Tutkimusten jälkeen samana iltana vaimon vatsassa todettiin paksusuolisyöpä. Vaimo jäi sairaalaan. Hänelle tehtiin avanneleikkaus. Leikkauksen yhteydessä poistettiin vatsasta ulostetta kolme litraa.

Lisätutkimuksissa syöpäpesäkkeitä löytyi myös maksasta, keuhkoista ja vatsasta. Lääkärien hoito- ja paranemisennuste on huolestuttava, mutta antaa toivoa. Kysyin lääkäriltä, kuinka kauan vaimon syövän kehitys on kestänyt. Vastaus: useamman vuoden.

Vaimolleni tehdään lähiaikoina hoitosuunnitelma. Toivottavasti syöpähoidot tehoavat, pysäyttävät syövän etenemisen ja vaimoni elämänlanka jatkuu.

Kysyn mielestäni aiheellisesti, miksi syksyllä 2017 peräsuolta ei tyhjennetty peräruiskeella (näin tehtiin nyt Päijät-Hämeen keskussairaalassa), jolloin paksusuolisyöpä oli havaittu heti alkuvaiheessa, eikä se olisi levinnyt muihin sisäelimiin.

Jokin aika sitten tällä mielipidesivulla eläkkeellä oleva sairaanhoitaja totesi, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän perusterveydenhoito ei toimi. Kun perusterveydenhoidossa säästetään, joudutaan erikoissairaanhoidossa maksamaan ne kulut moninkertaisesti. Minusta tämä on hölmöläisten hommaa.

Ihmettelevä puolisoJulkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. 1.6. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei ilmi uusia koronatartuntoja viikkoon
 4. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 5. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 6. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 7. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 8. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 9. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 10. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 11. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 12. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 13. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.