Lukijalta: Harrastustakuu vaatii nyt Suomessa tekoja eikä korulauseita

Päädyin vierailemaan Islannissa, sillä maassa tapahtuneet positiiviset hyvinvointiin liittyvät muutokset näyttävät tilastoissa mielenkiintoisilta. Kymmenen vuotta sitten olin opiskeluryhmäni kanssa jumissa Brysselissä, kun Islannin tulivuoren laajalle levinnyt tuhkapilvi pysäytti koko Euroopan lentoliikenteen ja meidät evakuoitiin lopulta bussikuljetuksella takaisin Suomeen.

Islannissa tapahtui 2008 surullinen pankkien romahdus, joka johti koko maan kriisiin, ylivelkaantumiseen, työttömyyteen ja niiden kautta johtaneisiin ongelmiin. Kymmenessä vuodessa Islanti on saatu jaloilleen. Tällä hetkellä työttömyys on hieman yli kaksi prosenttia, nuorten päihteiden käyttö on minimaalista, islantilaisista nuorista noin 99 prosenttia harrastaa jotakin lajia ja kalatalouden romahtamisen on paikannut turismi.

Päihdeasioissa Islanti ei pelottele eikä näytä karuja kuvia, vaan tulokset on saatu aikaiseksi muun muassa asettamalla lapsille ja nuorille kotiintuloajat, alkoholin ostoikä on nostettu 20 ikävuoteen, kouluille perustettu pakolliset vanhempainneuvostot. Vapaaehtoiset vanhemmat partioivat kadulla ja ovat nykyisin enemmän läsnä lasten arjessa.

Islannin harrastustakuu tarjoaa tietylle ikäryhmälle vuodessa yli 400 euroa harrastusrahaa. Asiat on siis hoidettu kannustimilla eikä rangaistuksilla, mutta ei suinkaan nyörejä höllentämällä.

Islannin tilanne oli itse nähtävä ja koettava. Reissulla silmiinpistävää oli nuorten työntekijöiden motivaatio tehdä työtä, nuorten savuttomuus ja meidät muukalaisten lämmin vastaanotto sekä lasten aktiivinen elämäntapa.

Turismin luomat työpaikat ovat keskellä ”ei mitään” vailla julkista liikennettä. Mietin, miten ihmeessä sinne saadaan tarvittava määrä työntekijöitä.

Islantilainen nuori ei liikaa valikoi, mitä työtä tekee. Valmistumisen jälkeen nuoret ovat ensisijaisesti motivoituneita ottamaan työtä kuin työtä vastaan, vaikka se ei vastaisi omaa tutkintoa.

Lisäksi Islannin palkkapolitiikka on maltillinen, mutta ei orjuuttava. Itseasiassa keskiansio on pienempi kuin Suomessa.

Muutokset ovat vaatineet Islannissa tietysti paljon vastarintaa. Vanhemmat kritisoivat helposti: ”Onko meidän syy, että nuori juo tai voi huonosti?” Kyllä on! Jokainen vanhempi voi vaikuttaa oman lapsen elämään positiivisesti antamalla lapselle terveellisen mallin ja mahdollisimman paljon aikaa. Ennaltaehkäisevällä työllä on uskomattoman kauaskantoiset vaikutukset.

Harrastustakuu vaatii nyt Suomessa tekoja eikä korulauseita. Erityisesti Islannin tuloksissa on huomionarvoinen ”koko kylä kasvattaa”-periaate. Nuorten hyvinvointiin tarvitaan kaikkia, sekä ammattilaisia että ehdottomasti vanhempia.

Vanhemmille on myös järjestettävä enemmän aikaa lasten kanssa olemiseen ja siihen tarvitaan ehdottomasti tasa-arvoisempaa palkkapolitiikkaa miesten ja naisten välille. Islannissa on lailla säädetty samapalkkaisuus. Samasta työstä on maksettava sama palkka kaikille.

Petra Kerkkänuorisojärjestön toimihenkilö

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 2. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan
 3. Tapaus McCarron: "Kaupungin eettisiä ohjeita syytä täsmentää"
 4. Lahden sataman yrittäjät arvioivat tulevaa kesää vaihtelevan varovaisesti – "Ihmiset ovat olleet monta kuukautta kotona ja varmasti panta puristaa"
 5. Lahdessa seurakunnan lasten leirejä perutaan, rippikoulujen järjestämiseen muutoksia
 6. Kaksi autoa törmäsi risteyksessä Lahdessa – ei henkilövahinkoja, toinen auto hinaukseen
 7. Nuoren kännykkää ei kannata tutkia väkisin – jos luottamus on kunnossa, lapsi kertoo itse some-elämästään
 8. Näppis: Teollisuutta ja yrityksiä yritetään houkutella joka kuntaan. Nyt olisi tarjolla jättipotti eli kierrätyspuisto, joka tukee kestävää kehitystä. Hollolalla paras paikka, tänne vaan!
 9. Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"
 10. Palava tavarajuna sytytti Lahden seudulla useita maastopaloja - junat myöhästelevät edelleen Lahti-Riihimäki-radalla
 11. Vierailija: Kirkko uusiutui hämmästyttävästi
 12. Ohisalo tukisi myös Lahden joukkoliikennettä
 13. Koronatartunta on huolettanut päijäthämäläisiä keskimääräistä enemmän – Lahdesta tehty paljon oirearvioita THL:n uudessa palvelussa
 14. Ravintolat avaavat ovensa tänään - lue yön uutiskooste
 15. Uusi tieliikennelaki tuli voimaan – esimerkiksi nämä viisi asiaa muuttuivat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.