Lukijalta: Ilman perussuomalaisia ei synny muutoshallitusta

Nyt on eräällä tavalla puolueilla samantapaiset paineet kuin oli 1975. Ero on siinä, että nyt on käyty vaalit ja kansanedustajat on valittu. 1975 istuvan eduskunnan oli presidentti määrännyt hajotettavaksi.

Silloinkin oli tulossa meille tärkeä Etykin kokous, jota voi verrata nyt EU:n tulevaan puheenjohtajuus kauteen. Poliittinen eduskunta oli sekaisin, ei kyetty sopimaan juurikaan mistään.

Presidenttinä oli Urho Kaleva Kekkonen. Hän kuunteli aikansa riitelyä ja määräsi maahan perustettavan virkamieshallituksen. Pääministerinä Keijo Liinamaa ja ulkoasiainministeri Olavi J. Mattila, siinä tärkeimmät, arvostelijoita riitti.

Mieleeni on kuitenkin parhaiten jäänyt presidentin lause, "Talo elää tavallaan ja vieras käypi ajallaan". Lause kertoo minulle ihmisen itsetunnosta. Kekkonen oli kansallismielinen, pragmaattinen ja porvarillista ideologiaa kannattava, rohkea henkilö.

Yksi hänen ajatuksistaan olisi hyvä muistaa tänäänkin: "Ystävät kannattaa hankkia läheltä, mahdolliset vastustajat mahdollisimman kaukaa."

Tänä päivänä tilanne on sillä tavoin vertailukelpoinen edellä kuvattuun, että vaalitulos oli erittäin tasainen, ja siitä tuli ongelma. Puhtaasti kansan tahtoa noudattavaa hallitusta ei näistä vain saa tekemälläkään. Esimerkiksi Eero Heinäluoma sanoi, että vaalitulos edellyttää muutosta ja sen pitää näkyä myös tulevassa hallitusohjelmassa.

Miten se tapahtuu, ei sillä, että siellä jatkavat esimerkiksi suunnitelma A, demarit, kokoomus ja muutama "pikkupuolue" kuten vihreät tai vasemmistoliitto. Onko tämä muutoskoalitio?

Tai pannaan voimaan suunnitelma B, demarit, Sipilällä putsattu kepu ja nippu vielä pienempiä, ruåtsalaiset, kristillisdemokraatit ja mitä näitä nyt löytyy. Onko tämä muutoskoalitio?

Pannaan vielä suunnitelma C, kokoomus ja kepu ja haalitaan kaikki ketkä vain haluavat (paitsi ei persut). Onko tämä muutoskoalitio?

Suomessa poliittinen eliitti on aina ollut muutosvastainen. Ajatus, että kun aina teet kuten aina teet, niin aina saat mitä aina saat. Tämä varmistaa, että muutosta ei tule.

Puoluejohtajamme ovat kuitenkin suhteellisen viisaita. He kyllä tuntevat ja tietävät poliittiset virtaukset ja ne näyttävät myös heille sen, että ilman persuja ei saada hallitusta, joka toteuttaisi maassamme jonkin asteisen muutoksen.

Pelon filosofia, se "uhka", synnyttää heissä pelontunteen, kuten pelokkaat eläimet, pyrkivät liki toisiaan ryhmäksi myös ihmiset ja varsinkin poliitikot toimivat samoin.

Veikko Nurminen

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Olympiamelojan perheessä kajakki kulkee vauhdikkaasti jo kolmannessa polvessa – "Kun isä ja poika ovat samassa ryhmässä, välillä loimuaa"
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Olympialaisten siirtyminen sieppasi Pauliina Poletia syvältä, mutta lahtelaiskasvatti kokosi itsensä – "Olen yrittänyt nauttia mahdollisimman paljon"
 4. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 5. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 6. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 7. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 8. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 9. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Tulevaisuuden keskussairaalalle muurattiin peruskivi koronan vuoksi jälkikäteen Lahdessa
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 14. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 15. Suolistosyövät yleistyvät – nuorimmat sairastuneet ovat alle nelikymppisiä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.