Lukijalta: Ilman perussuomalaisia ei synny muutoshallitusta

Nyt on eräällä tavalla puolueilla samantapaiset paineet kuin oli 1975. Ero on siinä, että nyt on käyty vaalit ja kansanedustajat on valittu. 1975 istuvan eduskunnan oli presidentti määrännyt hajotettavaksi.

Silloinkin oli tulossa meille tärkeä Etykin kokous, jota voi verrata nyt EU:n tulevaan puheenjohtajuus kauteen. Poliittinen eduskunta oli sekaisin, ei kyetty sopimaan juurikaan mistään.

Presidenttinä oli Urho Kaleva Kekkonen. Hän kuunteli aikansa riitelyä ja määräsi maahan perustettavan virkamieshallituksen. Pääministerinä Keijo Liinamaa ja ulkoasiainministeri Olavi J. Mattila, siinä tärkeimmät, arvostelijoita riitti.

Mieleeni on kuitenkin parhaiten jäänyt presidentin lause, "Talo elää tavallaan ja vieras käypi ajallaan". Lause kertoo minulle ihmisen itsetunnosta. Kekkonen oli kansallismielinen, pragmaattinen ja porvarillista ideologiaa kannattava, rohkea henkilö.

Yksi hänen ajatuksistaan olisi hyvä muistaa tänäänkin: "Ystävät kannattaa hankkia läheltä, mahdolliset vastustajat mahdollisimman kaukaa."

Tänä päivänä tilanne on sillä tavoin vertailukelpoinen edellä kuvattuun, että vaalitulos oli erittäin tasainen, ja siitä tuli ongelma. Puhtaasti kansan tahtoa noudattavaa hallitusta ei näistä vain saa tekemälläkään. Esimerkiksi Eero Heinäluoma sanoi, että vaalitulos edellyttää muutosta ja sen pitää näkyä myös tulevassa hallitusohjelmassa.

Miten se tapahtuu, ei sillä, että siellä jatkavat esimerkiksi suunnitelma A, demarit, kokoomus ja muutama "pikkupuolue" kuten vihreät tai vasemmistoliitto. Onko tämä muutoskoalitio?

Tai pannaan voimaan suunnitelma B, demarit, Sipilällä putsattu kepu ja nippu vielä pienempiä, ruåtsalaiset, kristillisdemokraatit ja mitä näitä nyt löytyy. Onko tämä muutoskoalitio?

Pannaan vielä suunnitelma C, kokoomus ja kepu ja haalitaan kaikki ketkä vain haluavat (paitsi ei persut). Onko tämä muutoskoalitio?

Suomessa poliittinen eliitti on aina ollut muutosvastainen. Ajatus, että kun aina teet kuten aina teet, niin aina saat mitä aina saat. Tämä varmistaa, että muutosta ei tule.

Puoluejohtajamme ovat kuitenkin suhteellisen viisaita. He kyllä tuntevat ja tietävät poliittiset virtaukset ja ne näyttävät myös heille sen, että ilman persuja ei saada hallitusta, joka toteuttaisi maassamme jonkin asteisen muutoksen.

Pelon filosofia, se "uhka", synnyttää heissä pelontunteen, kuten pelokkaat eläimet, pyrkivät liki toisiaan ryhmäksi myös ihmiset ja varsinkin poliitikot toimivat samoin.

Veikko Nurminen

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Heinolan Pursiseuran Jyri Lehtinen on voittanut useamman Päijännepurjehduksen, eikä palo rakkaaseen lajiin sammu, vaikkei voittaminen olekaan enää se kaikkein tärkein asia
 2. Myös mansikkapellolla voi olla Koronaa – "Ei tarvitse nimeä pelätä"
 3. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 4. Etäopiskelu vaikeutti monen nuoren elämää, eikä nuorisotyöllä ollut Lahdessa resursseja auttaa – Etsivän nuorisotyön profiilia pyritään nyt elvyttämään runsaiden lisäavustusten turvin
 5. Kysymys ja vastaus: Voiko itse tehtäviin punkkitesteihin luottaa?
 6. Gallup: Tarvitaanko Asikkalan Vääksyyn isoa yhteiskoulua?
 7. Lahtea markkinoidaan nyt kotimaan matkailijoille
 8. Syötkö täytekakkua hopea- vai muovilusikalla? "Ruokailunautintoon vaikuttaa moni muukin asia kuin tekninen osaaminen", sanoo molekyyligastronomiaan perehtynyt professori Anu Hopia
 9. Ministeri Lintilä näkee Lahdessa potentiaalia kansainväliselle huipulle, mutta yrityksiä pitää rohkaista – "Ravimiehenä sanoisin, että teillä on nyt paalupaikka"
 10. USU-gallup: Hieman yli puolet pitää rasismia merkittävänä ongelmana Suomessa – "Huolestuttava tulos", sanoo tasa-arvoministeri
 11. Avausjakson salamamaalit siivittivät HJK:n selkeään voittoon Lahden Stadionilla – katsojat noudattivat turvallisuusohjeita kelvollisesti
 12. Juuso Koskisen Esalainen: Kun on odottanut kolmekymmentä vuotta, hurmion tiimellyksessä rajoitukset joutivat ymmärrettävästi romukoppaan
 13. Suurin osa saanut myrskyssä katkenneet sähköt takaisin- lue yön uutiskooste
 14. Lahden torille tulee valvottu pyöräparkki – kokeilu jatkuu kuukauden ajan
 15. Pääkirjoitus: Rasismi on kansainväistyvässä Suomessa vakava ongelma

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.