Lukijalta: Ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen on kaksi ratkaisua

Viime kuukausina noussut ilmastoon kohdistuva maailmanparannusnaivismi ei ole uusi ilmiö. Teinien suusta se on vielä hellyttävää, mutta jos poliitikot ottavat keskenkasvuisten nuorten netistä kopioidut parahdukset ilman lähdekritiikkiä omaan agendaansa, siitä tulee riskialtista.

Juuri peruskoulusta valmistuneen on helppoa löytää uutistulvan seasta ilmastoahdistus tai vastaava omaa ideologista tyhjiötään täyttämään. Samasta syystä erilaiset radikalismit vetävät etenkin nuoria aikuisia puoleensa, kun asioita ja itseään ei osata laittaa mittasuhteisiin ja eksistentiaalinen kriisi koputtaa takaraivossa.

On kieltämättä helpompaa rypeä tunteiden suossa ja ulkoistaa vastuu muille samalla, kun kinuaa vanhemmiltaan Bangladeshin hikipajoilla valmistettuja vaatteita, uutta puhelinta ja mopoautoa niiden komponenttien alkuperästä ja tuotantoprosessista piittaamatta.

Kasvisruokapäivä ei riitä, vaikka siitä somepisteitä sateleekin, isosisaruksen vanhoissa kledjuissa kulkeminen kun ei ole trendikästä.

Kuluttaminen, velan ottaminen ja ostaminen (lue: päästöjen tuottaminen) ovat juurtuneet länsimaissa yhteiskuntarakenteisiin. Jotkut väittävät, että tilanne on muuttumassa tulevaisuudessa vaihtotalouden myötä, mutta samalla velkaantumisessa kuitenkin saavutetaan uusia huippuja sosioekonomisesta asemasta riippumatta.

Kulutusluotot käyvät kaupaksi ennennäkemättömällä tahdilla. Asunnon ostaminen velalla ei enää riitä, myös auto ja pienemmät ostokset viuhuvat vipeillä tai visalla.

Ihmisen muisti on taloudenkin saralla hämmästyttävän lyhyt. Viimeisimmän talouskriisin pankkiirit aiheuttivat antamalla ihmisille asuntolainoja, joihin heillä ei ollut varaa, eikä tuossa kuviossa tule muuttumaan ensi kerrallakaan mikään muu kuin etuliite.

Sääntely tapahtuu vasta, kun sonta on jo lentänyt tuulettimeen. Suomalaiset ostavat myös 2000-luvulla asioita, joita he eivät tarvitse, rahalla, jota heillä ei ole, koska makean elämän kulisseja on pakko pitää yllä. Ahneus asuu meissä jokaisessa, ja se tuskin ikinä muuttuu.

Oikeat ilmastovaalit ovat tulevat EU-vaalit, 800 miljoonan asukkaan talousalueella voidaan jo näyttää suuntaa. Kukin olkoon lopputuloksen ja äänestysaktiivisuuden suhteen niin toiveikas kuin haluaa.

Ilmastonmuutoksesta konsensus tiedeyhteisössä on selvä, mutta sen tyrehdyttämiseksi vaaditut toimet eivät merkitse paikallisella tasolla Suomessa yhtään mitään, ja konkretia on todellakin se, mitä tässä tarvitaan. Surullista on, että nämä toimet olisi pitänyt aloittaa ongelman mittakaavan takia jo vuosikymmeniä sitten.

Jälleen kerran suurimpina kärsijöinä ovat köyhät valtiot nälänhädän ja sotien keskellä. Sillä välin teknologian kehitys, cleantech-yritykset ja koulutus ovat parhaat apukeinot, joista viimeisintä ex-hallitus kuitenkin rampautti, eivätkä ydinvoimaa poteroissaan kammoksuvat vihreätkään ”ansioitta” jää.

Ihmisen aiheuttamaan ilmastonmuutokseen nyt ja tulevaisuudessa on tasan kaksi ratkaisua. Joko ihmiskunta lopettaa yksissä tuumin tavarafetisismin ja kulutushedonismin globaalilla tasolla tai luontoäiti hoitaa lopulta homman kuten niin monesti ennenkin ja hankkiutuu eroon valtaosasta ihmisistä vaikkapa antibiooteille immuunilla, sukukyvyttömyyttä aiheuttavalla bakteerilla tai viruksella. Konstit kyllä löytyvät.

Realistina on pakko panostaa vahvasti kakkosvaihtoehtoa, vaikka se ei kovin houkuttelevalta kuulostakaan.

Antti Manninen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.