Lukijalta: Kisapuiston uudistaminen on tarpeen, suurstadionhaaveet syytä viilentää

Lahden Kisapuiston pääkatsomorakennuksen uudistamiseksi paikallinen urheiluhalliyhdistys esitti ensin havainnekuvan, joka sisälsi sekä pääkatsomon että päätykatsomot. Yhdistyksen mukaan hanke olisi voitu toteuttaa viidellä miljoonalla eurolla.

Mitään rakennepiirustuksia ja -laskelmia ei saatu. Alaa tuntevat tietävät, että tuolla rahamäärällä kuvan mukaista rakennuskokonaisuutta ei saada. Kuva jäi haavekuvaksi.

Seuraavaksi asiantuntijatahona toimiva Lahden Tilakeskus esitti suunnitelman, jonka hinnaksi tuli kymmenen miljoonaa euroa. Se oli vaatimuksiin nähden todellinen kustannus. Tilakeskus joutui arvostelun kohteeksi. Väitettiin, että hanke on toteutettavissa huomattavasti halvemmalla.

Tämän jälkeen Tilakeskukseen otti yhteyttä alan opiskelija, joka opinnäytetyönään teki puurakenteisen pääkatsomosuunnitelman. Se otti huomioon myös viereisen pesäpallokentän vaatimukset. Tämän hinnaksi tuli seitsemän miljoonaa euroa.

Ennätin jo kiittää suunnitelmaa nerokkaaksi välimuodoksi. Se ei kelvannut liian vaatimattomana, vaikka siinä oli mukana käytännölliset huolto- ja lehdistötilat. Haluttiin jotakin parempaa ja komeampaa.

Seuraavaksi hanke kaadettiin Lahden halliyhtiön Spatium Toimitilat Oy:n kapeille harteille, koska hanke saatiin näin pois poliittisten päättäjien niskoilta tytäryhtiön pöydälle. Yhtiön piti hankkia 40 prosenttia yksityistä rahaa Kisapuiston Eurooppa-tasoisen katsomohankkeen toteutukseen. Yhdistyksen hallitus retkeili Lontoossa saakka mallia ottamassa.

Alusta asti oli tiedossa, että tuollainen yksityinen rahoitusosuus ei ole mahdollinen. Hankesuunnitelmaan jäi miljoonien eurojen aukko. Tavoitteena oli kymmenen miljoonan suunnitelma.

Minua jotkut piirit pitivät Kisapuisto-hankkeen jarruttajana, kun totesin taannoin, että hankkeelle asetettu vuoden 2020 aikatavoite ei tule täyttymään rahoitussyistä, ja ennustin valmistumisvuodeksi aikaisintaan vuotta 2021.

Totesin, että siitäkin aikataulu saattaa rahoituskuvioiden vuoksi siirtyä. Tämä siis pari vuotta sitten. Nyt on sitten palattu tietyllä tavalla lähtöruutuun eli Kisapuiston hankesuunnitelma yritetään puristaa siihen, mihin opiskelijan suunnitelma päätyi, eli noin seitsemään miljoonaan euroon.

Kisapuiston uudistaminen on todellakin tarpeen, mutta Lahden talouden tosiseikkojen mukaan on edettävä ja lennokkaat odotukset suurstadionin osalta on syytä viilentää. Kisapuistossa ei voida järjestää metelöiviä konsertteja, koska asutusta on lähellä.

Vuotuista käyttörahoitusta ei voi kovin paljon hankkia aluetta vuokraamalla tapahtumiin. Toisaalta aluevuokraa ei voi kaataa yksin Lahden liikuntatoimenkaan kannettavaksi.

Kisapuisto on muutakin kuin jalkapallostadion. Kisapuisto on lisäksi menettämässä pysäköintialueensa, kun Ranta-Kartanon alueen rakentaminen alkaa.

Lasse Koskinen

kaupunginvaltuutettu

konserni- ja tilajaoston ent. puheenjohtaja, (ps.)

Lahti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.