Lukijalta: Häirikköasukkaan saaminen pois asunnosta vie jopa yli vuoden

Mitä yhteistä on seuraavilla tapauksilla?

Uusi vuokralainen käy asunnossaan huumekauppaa ja yhtäkkiä taloyhtiön lukollisiin varastoihin kohdistuu murtoaalto.

Taloon muuttaa päihdeongelmainen henkilö, joka metelöi sekavana illat ja yöt ja sisään alkaa kulkeutua epämääräistä väkeä. Sen seurauksena aamuisin porraskäytävistä ja tuulikaapeista joudutaan ajamaan ulos kutsumattomia ”yövieraita”.

Jostakin asunnosta alkaa työntyä naapureille ja porraskäytäviin jatkuvasti imelää ruohonkatkua.

Oikea vastaus on, että yksityiset sijoittajat vuokraavat sijoitusasuntojaan ilman, että selvittävät vuokralaistensa taustat.

Vuokrahistoriaa hyvä selvittää

Suomen Vuokranantajat ry opastaa vuokranantajia varmistamaan potentiaalisten vuokralaistensa luottokelpoisuuden sekä vaatimaan kotivakuutusta.

Tämän lisäksi vuokranantaja tarvitsisi myös ohjeistusta, jossa kehotettaisiin selvittämään aiempaa vuokrahistoriaa tai edes tapaamaan mahdollinen uusi vuokralainen henkilökohtaisesti.

Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu ja avaimet luovutettu asukkaalle, on kaikki korjaavat toimenpiteet menetetty. Vuokralaisella on nyt laki asuinhuoneiston vuokrauksesta puolellaan.

Järjestyssäännöistä ei juurikaan apua

Laki suojaa vuokralaisia laittomilta irtisanomisilta sekä turvaa toistaiseksi voimassa olevan oikeuden asua omassa kodissaan. Valitettavasti laki suojaa vahvasti myös henkilöitä, jotka aiheuttavat talon muille asukkaille kohtuutonta haittaa. Asunto-osakeyhtiöiden omista järjestyssäännöistä ei todellisissa ongelmatilanteissa apua juuri ole.

Mikäli joudutaan menemään vuokrasopimuksen purkuun, se on pitkä prosessi.

Asukkaan vakavista häiriöistä on ensin annettava kirjallinen huomautus, tämän jälkeen kirjallinen varoitus, joka sisältää uhkauksen asunnon haltuunotosta ja vasta sen jälkeen – jollei tilanne korjaannu – on edessä häätö.

Häätöruljanssi vie hermot

Asukkaan häätö edellyttää alioikeuden päätöstä. Vuokrasopimuksen irtisanomisaika on yli vuoden kestäneissä vuokrasuhteissa kuusi kuukautta. Käytännössä häirikköasukkaan saaminen pois asunnosta vie usein jopa yli vuoden. Se on pitkä ja epämiellyttävä aika koko taloyhtiön asukkaille.

Suomessa asutaan eurooppalaista keskimäärää enemmän omistusasunnoissa, ja vanhemmat ihmiset ovat maksaneet oman asuntonsa lainoja usein koko työelämänsä. On kohtuutonta, että näitä ihmisiä voidaan rangaista todellisilla ongelmanaapureilla.

Remonteista isot kustannukset

Asuntosijoittaminen on yksi merkittävimmistä yksityishenkilöiden sijoitusmuodoista. Suomessa on yli 300 000 yksityistä asuntosijoittajaa, joista suurin osa omistaa yhden sijoitusasunnon.

Asuntosijoittaminen sisältää kaksi tuottoelementtiä – vuokratuoton ja asunnon arvonnousun. Luulisi, että sijoittajienkin etuna olisi ylläpitää taloyhtiön hyvää mainetta miellyttävänä asuinympäristönä.

Lisäksi vuokralaisesta asuntoyhtiön osakkaille mahdollisesti aiheutuvat kustannukset tulevat osaltaan myös vuokranantajan vastuulle. Asunnon ehkä suuretkin pintaremonttikustannukset vuokranantaja joutuu maksamaan itse kokonaan.

Ammattimaiset vuokrayhtiöt ovat huomattavasti järjestelmällisempiä valitessaan vuokralaisia. Näiden yhtiöiden tavoitteena on toimia liiketaloudellisesti kannattavasti ja valvoa asukasviihtyisyyttä.

Vuokralaisten luottokelpoisuus ja vuokrahistoria selvitetään. Vuokra-asuntoja ei ole tarkoitettu alkoholistien tai narkomaanien avohoitopaikoiksi. Niitä varten on erikseen sosiaali- ja terveysalan hoitolaitokset.

Asuntosijoittajat, kantakaa vastuunne sijoitusasuntoja vuokratessanne ja miettikää haluaisitteko itse seinänaapuriksenne seuraavan vuokralaiskandidaattinne.

Jussi Eerikäinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 2. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 3. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 4. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 5. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 6. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 7. Järvien vedenpinnat ajankohtaan nähden ylhäällä Hämeessä, samoin pohjaveden tasot
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.