Lukijalta: Miksi emme valjastaisi pienyrityksiä työllisyyden vetureiksi?

Suomessa on Tilastokeskuksen yritysrekisterin mukaan 286 934 yritystä ja ne työllistävät 1,4 miljoonaa ihmistä. Ne tuottavat veroja, joilla maksetaan palveluita meille kaikille. Kaikista Suomen yrityksistä 93,2 prosenttia on mikroyrityksiä, eli alle kymmenen hengen yrityksiä, joista suurin osa on yhden hengen yrityksiä.

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen on pienyrittäjälle iso asia, sillä palkkaamiseen liittyy yrittäjän mielessä paljon riskejä. Siksi monet yrittäjät tekevätkin aivan kaiken yksin.

Valtio voisikin tukea suuryritysten sijaan enemmän pienyrittäjiä ja niiden suoraa työllistävää vaikutusta.

Miksi emme siis alentaisi pienyrittäjien kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä, ja valjastaisi tätä valtavaa pienyrittäjien määrää koko Suomen työllisyyden veturiksi?

Ratkaisumallissani ensimmäisen työntekijänsä palkkaavat yritykset saisivat valtiolta tukena palkatun henkilön kuuden kuukauden koeajan palkan, jos palkattu työntekijä on työtön. Näin työtön työnhakija pääsisi näyttämään kykynsä ja pienyritykset tottuisivat pitkällä aikavälillä ajattelemaan kasvua ja työllistävää vaikutusta laajemmin.

Koeajan jälkeen yritykset ottaisivat palkanmaksun tietenkin omalle vastuulleen. Lisäksi syrjäytymisvaarassa olevat kansalaiset saataisiin paremmin mukaan osaksi yhteiskuntaamme.

Hyvän kierre saataisiin näin käyntiin kaikille osapuolille: valtion sosiaalitukien maksaminen päättyisi, verotulot lisääntyisivät, ihmiset saisivat töitä ja pienyritykset voisivat kasvaa. Voidaankin kysyä, miksi tällaisista suoraa työllistymistä tukevista vaihtoehdoista ei edes keskustella Suomessa?

Työ on mielestäni parasta sosiaaliturvaa ja työllisyys paras vakuutus hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteiden säilyttämiseksi. Hyvä ei synny itsestään, se on tehtävä.

Mika Walkamo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.