Mika Kari ja Kristiina Hämäläinen: Katse maakunnassa eteenpäin – mitä sote-uudistuksen valmistelusta opittiin?

Päijät-Hämeen maakunnassa muutaman vuoden ajan yhteistyössä tehty sote-uudistuksen valmistelu on tältä erää pysähtynyt. Vaikka valtakunnallinen uudistus jälleen kaatuikin, ei sote-uudistuksen tarve ole kadonnut.

Samat ongelmat, joita on jo vuosia yritetty ratkoa eri malleilla, ovat edelleen olemassa, kenties entistä konkreettisempina ja hankalampina kuin aiemmin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuudessa, laadussa ja yhdenvertaisuudessa on monia ongelmia ja alueellisia eroja kautta maan. Erityisesti ongelmat koskevat perustason palveluja. Selvää on, että painopistettä on siirrettävä vahvemmin ennaltaehkäisyyn ja peruspalveluihin.

Maakunnallisesti sote-uudistuksen valmistelutyön keskeiset opit ovat selvät. Tarvitsemme pian muutosta ohjaavaa lainsäädäntöä ja juridisen päätösvallan omaavan poliittisen tahon tekemään päätöksiä valmisteluprosessin jatkosta.

Lisäksi tarvitaan taloudellisia resursseja ja ohjausta valmistelulle ja vuoropuhelulle kuntien kanssa. Jo nyt valmistelussa kertynyt tietotaito ja osaaminen eivät onneksi mene hukkaan, vaan ovat käytettävissä myös tulevaisuudessa.

Katseet kääntyvätkin nyt seuraavalle vaalikaudelle. Millaisista asetelmista sotea lähdetään viemään eteenpäin uuden eduskunnan voimin? Edellisillä kierroksilla uudistus on kompastunut hallintomallilähtöisyyteen, perustuslakiin ja epärealistisiin aikatauluihin.

Olemme Päijät-Hämeessä hyvin tietoisia palvelujen integraation välttämättömyyden sekä digitalisaation ja tiedolla johtamisen mahdollisuuksista. Valmistelu tarvitsee valtion rahoitusta jatkossakin, jotta kehitystyötä voidaan jatkaa keskeytyksettä myös seuraavien sote-uudistusta ohjaavien linjausten tullessa.

Vuoropuhelu ja verkostoyhteistyö kuntien, maakuntien, ministeriöiden valmistelijoiden ja poliittisen johdon kanssa on välttämätöntä.

Mika KariKristiina Hämäläinen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koulut alkavat ensi viikolla: Orimattilassa turvavälit toteutuvat "kohtuullisesti" ja Hollolassa vältetään ylimääräistä hysteriaa 
 2. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 3. Kimolan kanava avasi viimein porttinsa, ilman täytti jännittynyt supina ja veneilytunnelissa kajahtelivat riemukkaan kiljahdukset: "Tämä kanava vaikuttaa koko tämän alueen kehitykseen", katso kuvat
 4. Kalkkisten koulu lakkautuskohteena Asikkalassa – "Varmaan tilannetta joudutaan oikeasti miettimään, koska etäisyys Vääksyyn on suhteellisen pitkä"
 5. Siirtolapuutarhamökissä kesä jatkuu lokakuulle ja kissat pääsevät ulkoilemaan tarhaan – katso kuvat värikkäästä mökistä
 6. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä
 7. Outi Lähde, 27, ei ole koskaan tuntenut seksuaalista vetoa ketään kohtaan, mutta harrastaa silti seksiä – "Minulle on tärkeää, että kumppanini nauttii ja itse saan huomiota ja läheisyyttä"
 8. Iivo Niskanen jättää sprinttihiihdot suosiolla erikoismiehille ensi talven hiihdon MM-kilpailuissa – ei kuitenkaan halua jättää menestystä "vain yhden kortin varaan"
 9. Lahden kaupunginhallitus käveli lautakunnan yli, Löylykadun asuinalue uuteen harkintaan
 10. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 11. Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita – Uutissuomalaisen kyselyn mukaan valtaosa isoimmista pankeista on jo lopettanut koronakampanjat
 12. Päivi Piiraisen Esalainen: Haittaako, jos lahnaa tai haapaa ei tunnista?
 13. Pääkirjoitus: Maskisuositus on hyvä päivittää vaativammaksi
 14. Syyttäjä hakee United Brotherhoodin johtajaksi epäillylle miehelle tuomiota jengipykälällä - lue yön uutiskooste
 15. FC Lahti ja FC Honka väänsivät maalittoman tasapelin – ”Tulta, kiimaa ja tunnetta täytyy kaivaa lisää”

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 3.8.2020
 2. Kello 10 se avautui: Innokkaimmat tulivat jo eilen Kimolan kanavalle – Ari Vilamaa oli yksi ensimmäisistä sululla, yleisöä on kerääntynyt paikalle satamäärin ja veneitäkin on liikkeellä, katso kuvat
 3. Kolme henkilöautoa paloi lunastuskuntoon Heinolassa
 4. Poliisi: Lahden keskustassa ammuttu luoti osui auton ikkunaan
 5. Nainen kuoli nokkakolarissa Heinolassa - henkilöauto ja kuorma-auto törmäsivät Nelostiellä
 6. Pelicansin valmennustiimi on kasassa – Päävalmentaja Tommi Niemelä saa rinnalleen tuttuja ja täysin uusia kasvoja
 7. Hyvinvointiyhtymä: päivystysavun numerossa ruuhkaa, koronatestien tulokset valmistuvat viiveellä
 8. Lahti ei kannata hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisyritystä – aikoo tehdä vastaehdotuksen yhtymäkokoukselle
 9. Lahden keskustassa kuului laukaus – poliisi pyytää havaintoja lauantaiyön tapahtumista
 10. Poliisi julkaisi Hämeen alkuvuoden rikostilastot – huumausainerikoksissa kasvua jopa neljännes, Päijät-Hämeessä törkeiden pahoinpitelyjen määrä nousi vuoden takaisesta
 11. Pääkirjoitus: Hyvästit risunuotioille, jätteen polttamista on muutenkin vähennettävä
 12. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 13. Viivi ja Wagner 3.8.2020
 14. Suomessa kolmetoista uutta koronavirustartuntaa, ei uusia kuolemantapauksia – Vaasan ravintoloissa ehkä altistuksia
 15. Uutiset kasvomaskisuosituksesta räjäyttivät kysynnän: maskit myytiin loppuun osasta apteekkeja – hintahaarukka 1–2 euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.