Lukijalta: Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto

Maahanmuuttokeskustelua seuratessa mieleen tulee tärkeä kysymys: olemmeko me valinneet tulijat – vai ovatko tulijat valinneet meidät?

Suomeen on saapunut viimeisen viiden vuoden aikana kymmeniätuhansia maahanmuuttajia, joista suurin osa on ollut turvapaikanhakijoita. Ymmärrän toki hyvin, että monella on hätää ja mullistusta elämässään.

Olemmeko silti pohtineet tarpeeksi, riittävätkö kansakuntamme varat jokaisen tulijan auttamiseen? On äärimmäisen raskasta yhteiskunnan ja talouden kannalta, jos otamme vastaan liikaa sellaisia maahanmuuttajia, joilla ei ole hyviä edellytyksiä työllistyä tai integroitua yhteiskuntaamme.

Suomessa monilla toimialoilla on krooninen osaajapula, eikä suomalaisia alan ammattilaisia tahdo saada mistään.

Suureksi onneksi olemme löytäneet yritykseemme osaavia maahanmuuttajia: meillä työskentelee ihmisiä Unkarista, Irlannista, Venäjältä, Romaniasta, Thaimaasta, Filippiineiltä ja Tunisiasta. Tällaisia upeita ammattilaisia tarvittaisiin enemmän.

Saatavuusharkinta on poistettava – annetaan kaikkien halukkaiden ihmisten tehdä töitä, sillä työ on parasta sosiaaliturvaa.

Poliitikkojen pitääkin nyt keskittyä siihen, miten varmistamme suomalaisille yrityksille osaavan työvoiman saatavuuden, sekä yritysten kehityksen ja kasvun. Niinpä maahanmuuttopolitiikan painopiste on asetettava ammattitaitoiseen ja integroitumiskykyiseen työvoimaan.

Esimerkiksi Kanada ottaa vuosittain vastaan noin 300 000 maahanmuuttajaa, joista valtaosa valitaan taloudellisin perustein. Tulijat arvioidaan iän, koulutustaustan, työkyvyn, kielitaidon ja muiden seikkojen mukaan, jotka vaikuttavat työllistymiseen. Lisäksi tulijoiden terveys ja rikosrekisteri tarkistetaan.

Järkiperusteisen maahanmuuttopolitiikan ansiosta maahanmuuttajat pärjäävät Kanadassa hyvin. He ovat koulutettuja, työllistyvät hyvin, perustavat uusia yrityksiä ja saavat vähemmän sosiaalitukia kuin kantaväestö.

Kanadassa on käytössä myös kummijärjestelmä, jossa kantaväestöön kuuluva kanadalainen voi ottaa osittaista vastuuta maahanmuuttajan integraatiosta.

Kanadan mallista löytyisi varmasti meillekin paljon ammennettavaa.

Sen sijaan hallitsematon maahanmuutto kasvattaa koko yhteiskunnan kuluja. Käsi pystyyn: kuka haluaa maksaa sen myötä enemmän veroja palkastaan, ruoastaan, polttoaineestaan ja asumisestaan?

Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto.

Mika Walkamo

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.