Lukijalta: Jos koulutettua henkilökuntaa on liian vähän, vastuu on työnantajan

Hoivakodeissa ja palvelutaloissa henkilöstömitoitus on liian pieni. Jo oman työurani aikana henkilöstömitoitusta rukattiin alaspäin, varsinkin palvelutaloissa, vuodeosastoja ei kunnissa enää montaa ole, mutta niissäkin.

Kysymys on siitä, onko hoitotyössä ja mitä hoitotyö sisältää vai onko avustavaa henkilökuntaa. Yleensä avustavan henkilökunnan, kuten laitoshuoltajat ja keittiöhenkilöstö, töitä siirrettiin hoitohenkilökunnalle, jolloin varsinainen hoitotyö jäi ja jää vähemmälle.

Jos sairaanhoitaja tai lähihoitaja hoitaa hoidon suunnittelun, lääkitykset lääkärin parina, omaisten yhteydenotot, ateriantilaukset ja jakelun, sekä huolehtii huoneen siisteydestä, roskapussien poisviemisestä, vuoteiden pesusta ja sijauksesta, paljonko jää aikaa potilaalle eli asiakkaalle, kokonaisuus huomioon ottaen?

Henkilökunnan kokonaistarkastelu on paikallaan ja työn sisällön suunnittelu: että kaikki eivät voi tehdä kaikkea, hoitaja voi tehdä avustavan henkilökunnan töitä, mutta avustava henkilökunta ei voi tehdä hoitohenkilökunnan tehtäviä. Tämä pitää ottaa huomioon suunniteltaessa työvuoroja. Koulutus ja työn vaativuus ratkaisevat.

Mielestäni hoitotyön ammattilaisia ei arvosteta, ei tiedetä työn kokonaistilannetta, kun töitä lisätään miten vain, kunhan nuppiluku tulee täyteen. Siinä saattaa olla avustava henkilökunta mukaan laskettuna, hekin ovat ammattilaisia.

Varsinaisen vastuun kantaan kuitenkin koulutettu hoitohenkilökunta. Jos koulutettua henkilökuntaa on liian vähän työvuorolistalla, vastuu on työnantajan, siitä ei ole kahta sanaa, heidän on toimittava, mutta jos ei pysty toimimaan, vastuu on maksajan tai hänen edustajansa.

Vastuu ei ole hoitohenkilökunnalla! Henkilökuntaa kuitenkin syytetään, etteivät yrityksistä huolimatta kykene tekemään, enempää kuin työajan puitteissa kykenee. Hoitohenkilökunnallakin on elämä, ihan oma elämä.

Raija Kuosa

sairaanhoitaja, eläkkeellä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu