Lukijalta: Lahden kasvu on valtionkin etu – uutta matoa koukkuun

Lahden on päästävä seuraavalla neuvottelukierroksella niin sanotun MAL-sopimusten piiriin. Tulevaisuuden maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämiseen liittyvät hankkeet ovat avainasemassa Lahden kasvun varmistamisessa. Lahden kasvu ja menestys ovat avaintekijöitä koko talousalueen ja maakunnan kehityksessä ja hyvinvoinnissa.

Valtio on usean vaalikauden ajan tehnyt maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat MAL-sopimukset neljän kaupunkiseudun (pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku ja Oulu) kanssa.

Samat maankäytön tiivistämisen, aktiivisen asuntopolitiikan sekä julkisen ja muun liikenteen järjestelyjen kysymykset, jotka koskevat neljää suurinta kaupunkiseutua, koskevat myös Lahtea, Jyväskylää ja Kuopiota. Onkin välttämätöntä, että MAL-menettely laajennetaan koskemaan myös näitä alueita.

Asialla on huomattava valtakunnallinen merkitys. Suomi tarvitsee modernin osaamisen ja yritystoiminnan kaupunkiseutuja, joilla on realistiset edellytykset vahvistaa maan kansainvälistä kilpailukykyä.

Lahden, Kuopion ja Jyväskylän mukanaolo MAL-sopimusmenettelyssä tukee maan tasapuolista kehittymistä. Lahden seudun kasvu voi myös purkaa pääkaupunkiseudun kalliita kasvupaineita sekä yritystoiminnan että väestön keskittymisen osalta.

Valtio tarvitsee myös uusia kaupunkikeskuksia haastamaan entisiä MAL-sopimuksen piirissä olevia kaupunkeja. Uudella kolmikolla onkin tarjottavanaan uusia näkökulmia, ja se avaa sopimussisällöt pakostikin uudelleen.

Lahdella olisi maan johtavana ympäristökaupunkina tarjottavanaan kunnianhimoisia elementtejä sopimusmenettelyyn. Lahdessa uusia ratkaisuja on kehitetty jo nyt yhteistyössä esimerkiksi alueen yritysten sekä pääkaupunkiseudun kanssa.

Tulevissa MAL-neuvotteluissa korostetaan myös kumppanuutta, vuorovaikutteisuutta ja yksilöityjä malleja kullekin kaupungille. Kumppanuudesta ja vuorovaikutteisuudesta näytimme jo esimerkkiä, kun kolmikkona marssimme ministereiden puheille.

Maan uuden hallituksen kanssa solmittava MAL-sopimus jatkaa hyvin Lahden uudistusten linjaa. Kehätie vapauttaa radanvarren alueen kehityksen, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto avaa yliopistopuolen, kaupunkirakennetta on tiivistetty, Suomi-rata parantaa yhteyksiä edelleen.

MAL-sopimuksen kautta valtio on jatkossakin mukana Lahden ja koko talousalueen tavoitteiden toteuttamisessa. Toivottavasti kaikki päijäthämäläiset kansanedustajaehdokkaat ja tulevat kansanedustajat sitoutuvat edellyttämään asian saamista hallitusohjelmaan.

MillaBruneau

Kaupunginvaltuustonpuheenjohtaja

Eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 4. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 5. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 6. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 7. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 8. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 9. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 10. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 11. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi
 12. Historiallinen Paimenkallio halutaan herättää henkiin Heinolassa
 13. Valenuuska voi aiheuttaa vakavan myrkytyksen – "Niistä voi seurata nikotiinin yliannostus"
 14. Kuka on vuoden positiivisin lahtelainen? Nyt on aika ehdottaa
 15. Uudet tutkat hillitsevät liikennettä Nelostiellä - nopeusrajoituksia noudatettu aiempaa paremmin

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.