Lukijalta: Lahden kasvu on valtionkin etu – uutta matoa koukkuun

Lahden on päästävä seuraavalla neuvottelukierroksella niin sanotun MAL-sopimusten piiriin. Tulevaisuuden maankäytön, asumisen ja liikenteen kehittämiseen liittyvät hankkeet ovat avainasemassa Lahden kasvun varmistamisessa. Lahden kasvu ja menestys ovat avaintekijöitä koko talousalueen ja maakunnan kehityksessä ja hyvinvoinnissa.

Valtio on usean vaalikauden ajan tehnyt maankäyttöä, asumista ja liikennettä koskevat MAL-sopimukset neljän kaupunkiseudun (pääkaupunkiseutu, Tampere, Turku ja Oulu) kanssa.

Samat maankäytön tiivistämisen, aktiivisen asuntopolitiikan sekä julkisen ja muun liikenteen järjestelyjen kysymykset, jotka koskevat neljää suurinta kaupunkiseutua, koskevat myös Lahtea, Jyväskylää ja Kuopiota. Onkin välttämätöntä, että MAL-menettely laajennetaan koskemaan myös näitä alueita.

Asialla on huomattava valtakunnallinen merkitys. Suomi tarvitsee modernin osaamisen ja yritystoiminnan kaupunkiseutuja, joilla on realistiset edellytykset vahvistaa maan kansainvälistä kilpailukykyä.

Lahden, Kuopion ja Jyväskylän mukanaolo MAL-sopimusmenettelyssä tukee maan tasapuolista kehittymistä. Lahden seudun kasvu voi myös purkaa pääkaupunkiseudun kalliita kasvupaineita sekä yritystoiminnan että väestön keskittymisen osalta.

Valtio tarvitsee myös uusia kaupunkikeskuksia haastamaan entisiä MAL-sopimuksen piirissä olevia kaupunkeja. Uudella kolmikolla onkin tarjottavanaan uusia näkökulmia, ja se avaa sopimussisällöt pakostikin uudelleen.

Lahdella olisi maan johtavana ympäristökaupunkina tarjottavanaan kunnianhimoisia elementtejä sopimusmenettelyyn. Lahdessa uusia ratkaisuja on kehitetty jo nyt yhteistyössä esimerkiksi alueen yritysten sekä pääkaupunkiseudun kanssa.

Tulevissa MAL-neuvotteluissa korostetaan myös kumppanuutta, vuorovaikutteisuutta ja yksilöityjä malleja kullekin kaupungille. Kumppanuudesta ja vuorovaikutteisuudesta näytimme jo esimerkkiä, kun kolmikkona marssimme ministereiden puheille.

Maan uuden hallituksen kanssa solmittava MAL-sopimus jatkaa hyvin Lahden uudistusten linjaa. Kehätie vapauttaa radanvarren alueen kehityksen, Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto avaa yliopistopuolen, kaupunkirakennetta on tiivistetty, Suomi-rata parantaa yhteyksiä edelleen.

MAL-sopimuksen kautta valtio on jatkossakin mukana Lahden ja koko talousalueen tavoitteiden toteuttamisessa. Toivottavasti kaikki päijäthämäläiset kansanedustajaehdokkaat ja tulevat kansanedustajat sitoutuvat edellyttämään asian saamista hallitusohjelmaan.

MillaBruneau

Kaupunginvaltuustonpuheenjohtaja

Eduskuntavaaliehdokas (kok.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Tätä on kyllä odotettu kiihkeästi" – moni tuli Lahden torin terasseille suoraan töistä
 2. "Kuin liikkuvaan maaliin tähtäisi", sanoo Asikkalan talousjohtaja Aapo Pispa talouden sopeuttamistoimista – kunta tähtää ylijäämäiseen talousarvioon
 3. Pääkirjoitus: Yllättävä paluu al-Holin leiriltä
 4. USU-gallup: Intoa kotimaanmatkailuun riittää epidemiasta huolimatta – "Toivottavasti tällainen mieliala jatkuu"
 5. Päivi Piiraisen Esalainen: Kivat reissukohteet löytyvät ihan läheltä
 6. Sokerista on vaikea päästä kokonaan eroon – Tutkijan mielestä sokerittomuuteen ei edes pidä pyrkiä: "Ruoka ei saa olla mautonta eikä tylsää"
 7. Trump uhkaili kutsuvansa armeijan laittamaan mellakat kuriin – rinnasti mellakoitsijat terroristeihin
 8. Hyvinvointiyhtymän hallitus hylkäsi yksimielisesti oikaisuvaatimukset Iitin yöpäivystyksestä
 9. Lahden Launeen Prisman tulipalon syy selvisi
 10. Lahden hurja kasvuvisio aikansa elänyt? "Otetaan nyt ensin 130 000 asukasta tavoitteeksi"
 11. Lahden keskustan suosituissa ravintoloissa oli lounasaikaan vilinää – "Oli selvää, että tänään pitää päästä ravintolaan"
 12. Käräjäoikeus vangitsi päijäthämäläisen naisen todennäköisin syin epäiltynä tapon yrityksestä Lahdessa
 13. Arviointikertomus pöllyttää Lahden johtoa kyberhyökkäyksestä – "Toiminta huolimatonta ja vastuutonta"
 14. Kuusi kuntaa ylitti kriisikuntarajat – arviointimenettely aloitetaan elokuussa yhdessä uudessa kunnassa
 15. Maauimalan avausta odotteli aamutuimaan parinkymmenen uimarin joukko – jonossa pohdittiin, ehtiikö altaaseen ollenkaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.