Lukijalta: Vaarallista vähättelyä uskomushoitojen haitoista

Jouni Jämsä jatkaa uskomushoitojen puolustamista näköjään eri yhteyksissä, viimeksi 12.2.2019Etelä-Suomen Sanomien lukijan palstalla.

Lyhyen haun perusteella Jämsällä vaimoineen on uskomushoitoja tarjoava yritys, josta en tietoja erikseen hakenut.

Uskomushoito-termi on varsin hyvin perusteltu ja harkittu, laajasti alalla hyväksytty. Termi yksinkertaisesti kuvaa hoitoja, joiden teho peruu uskomukseen, vaikka laaja tieteellinen näyttö selvästi osoittaa hoitojen tehottomuuden.

Tällaisia ovat muun muassa homeopatia, enkelihoidot, rukoushoidot ja niin edelleen. Uskomushoitoja on lukematon määrä, samoin uskomusdiagnostiikkaa (Muun muassa iirisdiagnostiikka).

Asiaa hämmentää jonkin verran se, että eräistä usein CAM- (vaihtoehtois-) hoitoihin mukaan luetuista menetelmistä on joillakin pienillä hoidon alueilla näyttöönkin perustuvaa, yleensä vähäistä, hyötyä (akupunktio eräissä kivuissa ja eräissä pahoinvoinnin muodoissa, kiropraktiikasta ehkä lyhytaikaista hyötyä selkävaivoissa ).

Vaikuttavuusnäytön ollessa riittävä lääketiede luonnollisesti hyväksyy tällaiset hoidot niihin tilanteisiin, joista näyttöä on.

Toinen hämmentävä ja hävettävä tosiasia on, että muun muassa homeopatia on osoitetusta tehottomuudestaan huolimatta laajalti käytetty hoitomuoto keskisessä ja eteläisessä Euroopassa. Uskomushoidot kukoistavat myös Yhdysvalloissa.

Näissä maissa huuhaa on erittäin laajaa, miljardiluokan liiketoimintaa, ja rahaa suunnataan myös paljon näennäistutkimuksiin. Nämä tutkimukset eivät kuitenkaan kestä lähempää tieteellistä tarkastelua.

Uskomushoitojen haittoja on turha vähätellä. Omassa maassammekin on jopa kuolemaan johtaneita esimerkkejä näistä hoidoista puhumattakaan vähemmistä haitoista, tepsivän hoidon laiminlyönneistä ja rahanmenosta.

Siksi puoskarilakia kaivataan kipeästi. Ehdotetussa muodossa se on varsin salliva edelleen uskomushoidoille, kun nämä tehottomat tai vaarallisetkin hoidot rajattaisiin pois vain lapsilta, vajaasti päätöskykyisiltä ja ehkä tietyiltä sairausryhmiltä.

Elinkeinon haittaamisesta tai perustuslain vastaisuudesta ei tietenkään tällöin olisi kyse, suojaahan yhteiskunta muutenkin jäseniään parhaansa mukaan monilta vääryyksiltä.

Uskomushoitajiin tämä kirjoitus ei tietenkään vaikuta mitään, usko tai kyseenalaisen elinkeinon ylläpito on kaikkia argumentteja voimakkaampi. Asiaan voin perehtyä muun muassa professori Juhani Knuutin ja Jouni Jämsän keskusteluun tutustumalla (löytyy Jämsän nimellä hakemalla).

Yleisöltä toivoisin kykyä kriittisempään arviointiin näissä asioissa. Jos seuraavia väittämiä esiintyy tarjotun hoidon yhteydessä, kannattaa miettiä. Kaikki seuraavat ovat tyypillisiä uskomushoidon markkinoinnissa:

Hoito on kaiken kattavaa. Hoito on luontaista ja kokonaisvaltaista, saa esiin elimistön omat parantavat voimat, usein saadaan mystiset energiat liikkeelle. Lääketieteellinen hoito on vahingollista ja tutkimustuloksiin ei voi luottaa (erilaiset salaliitot takana).

Hoitoja käytetään laajalti muualla ja on käytetty jo muinoin. Hoidot ovat haitattomia ja ”tutkittuja”. Hoidon tarjoajalla ei ole yleensä mitään tai riittävää ammattikoulutusta eikä häntä ole rekisteröity terveydenhoidon ammattilaiseksi (eikä näin vastaa viranomaisille hoidoistaan). Yleensä hoito maksaa reilusti.

Juha-Pekka Kaukonen

LKT, ortopedian ja traumatologian dosentti

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.