Jyrki Myllyvirta: Julkisten teosten taiteellisten arvojen tulee kestää aikaa

Anne Honkanen käsitteli keskiviikon Esalainenkolumnissaan (ESS 23.1.) Lahteen suunniteltua evakkopatsasta. Siinä viitataan tapaamiseeni Lahden Karjalaseuran edustajien kanssa vuonna 2016, mutta tavalla, joka antaa asiasta väärän kuvan.

On hieno lahtelainen perinne, että kaupunkiin on vuosikymmenten aikana saatu yksityisten tahojen aloitteellisuuden ansioista lukuisia patsaita. Kaupungilla on lahjoituspatsaidenkin osalta vahva rooli: patsaat sijoittuvat kaupunkiympäristöön, yleensä kaupungin maalle ja niiden ylläpito jää kaupungin vastuulle.

Kaupungilla on oikeus ja velvollisuus tarkastella ja valvoa, että patsaiden aiheet, sijoituspaikat, vaikutus kaupunkikuvaan ja taiteelliset arvot vastaavat kaupungin tavoitteita. Tämän arvioinnin tekevät kaupunkisuunnittelun ja kaupunginmuseon asiantuntijat, ei kaupunginjohtaja.

Tapaamisessa evakkopatsaan puuhahenkilöiden kanssa totesin, että patsaan sijoittamiselle Lahteen on kaupungin evakkohistorian vuoksi hyvät perusteet. Annoin kaupungin asiantuntijoille ja vastuullisille viranhaltijoille ohjeet viedä asiaa eteenpäin, mutta niin, että kaupunkikuvalliset ja taiteelliset tavoitteet toteutuvat.

Patsaan toteutustapa ja yksityiskohdat jäivät normaaliin tapaan jatkoselvittelyn varaan, käytännössä lähinnä kaupunkikuvatyöryhmän ja kaupunginmuseon tehtäväksi. Tätä työtä on nyt tehty ja tehdään.

Taiteellisista asioista voidaan olla eri mieltä. En ole pitänyt kaikista Lahdessa tehdyistä patsasratkaisuista, mutta se ei ole olennaista. Tärkeää on, että asiantuntijoiden näkemykset otetaan vahvasti huomioon valmistelussa ja toteutuksessa. Julkinen taide on hyvin pitkäikäistä, sen taiteellisten arvojen tulee kestää aikaa.

Jyrki Myllyvirta

Lahden kaupunginjohtaja 2007–2017

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut