Lukijalta: En löydä evakkopatsaan luonnoksesta dramatiikkaa

Topias Sunna

Nähtyäni luonnoksen evakkopatsaasta tuli mieleeni Grand Woodin öljyvärityö Amerikkalaista gotiikkaa. Siinäkin seisotaan asennossa naamat peruslukemilla.

Mielestäni evakkomatka menetetystä Karjalasta on ollut järkyttävä kokemus. Dramatiikkaa esitetystä patsasluonnoksesta en löydä.

Taideteoksen aihe voi olla esittävä tai ei-esittävä, abstrakti. Esittävääkin taidetta voi tyylitellä ”portaattomasti”, jolloin mielikuvitukselle jätetään tilaa.

Mieleeni tuli evakkojen taival uuteen ja tuntemattomaan elämänvaiheeseen. Sekasortoisessa kulkueessa on kiireessä kuljettu vihollisen alta pois.

Mitä, jos hevoskärrystä on pudonnut pyörä kesken matkan? Ehkä koko kärry on kallistunut ojaan paniikkimaisessa ohitustilanteessa ja pyörä on pyllähtänyt paikoiltaan? Tilanteessa hevonen on irrotettu ja matkaa on ollut pakko jatkaa keskeytyksettä.

Voisiko kuviteltua ja ehkä koettuakin tilannetta visualisoida patsaan muodossa? Herättäisikö kallistunut pyöräpuoli hevoskärry kuormineen (tyyliteltynä) mielleyhtymiä evakkojen kokemista kovista kohtaloista?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.