Sairaalanmäelle lisää parkkitilaa

Kaupunginsairaalan luona on jo nyt ajoittain pulaa pysäköintipaikoista. Sami Kuusivirta

Asiakasvirta Lahden sairaalanmäelle lisääntyy selvästi, jos Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän palveluverkkoselvityksen esitys Lahden lähiklinikoiden toimintojen keskittämiseksi kaupunginsairaalaan toteutuu. Pelättävissä on pahimmillaan pysäköintikaaos, sillä parkkipaikoista on jo nykyään ajoittaista pulaa.

Asiakkaiden tarvetta asioida lääkärien ja hoitajien pakeilla pyritään tosin vähentämään muun muassa vahvistamalla sähköisiä palveluja. Kaupunginsairaalan sijainti keskustassa, hyvien julkisten liikenneyhteyksien äärellä, voi houkutella hankkiutumaan vastaanotolle muilla keinoin kuin omalla autolla eritoten, jos bussilinjoja ohjataan riittävästi sairaalanmäen kautta. Työntekijöitä voisi kannustaa vaihtamaan oma auto bussiin tai polkupyörään työmatkoillaan.

Realismia on, että sairaalanmäelle on varauduttava järjestämään kosolti lisää pysäköintimahdollisuuksia, maksoi mitä maksoi. Lahden päättäjät eivät tässä voi väistää vastuutaan, vaikka kaupunginsairaalan toiminnasta vastaa nykyään vuokralaisena hyvinvointiyhtymä.

Yksi esille jo nostettu ratkaisumalli voisi olla, jos sairaalan­mäen alle rakennettaisiin pysäköintilaitos korvaamaan paraatipaikalla sijaitsevan ja huonoon kuntoon rapistunut Siltapuiston pysäköintitalo. Hanke kiinnostaa myös rakennusliike NCC:tä, joka havittelee uusia kerrostaloja viereiselle Kansanopiston tontille.

Jos pysäköintitalon rahoittaisi ulkopuolinen taho, hanke ei rasittaisi kaupungin tasetta. Pulma on siinä, että rakentaminen veisi vuosia, jonka aikana ongelmat ehtisivät pahimmillaan kärjistyä sietämättömiksi. Viisas harkinta on tarpeen jo ennen kuin palveluverkkoselvityksestä tehdään lopullisia päätöksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.