Saataisiinko Vääksyynkin viidakkokeinu?

Marjaana Lahola

Jokunen vuosi sitten olin lomamatkalla Kroatiassa. Reissu oli oikein mukava: vanha kaupunki, kaunis merenranta ja kaiken kruunauksena uiminen vesiputouksen vierellä.

Tuntui, että olin onnistunut löytämään juuri ne hyvät paikat, vain vinkkejä muilta kysellen. Ei mitään valmista, vaan ihan itse tehtyä.

Reissun aikana käväisin jossakin kohtaa kuvanjakopalvelu Instagramissa. Huomattuani kaverin kuvasyötteen jouduin nieleskelemään pari kertaa. Hän oli käynyt samassa kaupungissa aivan vastikään ja kokemukset näyttivät kumman tutuilta.

Olimme toisistamme tietämättä suorittaneet lähes saman loman.

Thomas Cook -yhtiön konkurssi kertoo myös matkailun muuttumisesta. Moni valitsee mieluummin omaloman kuin valmiiksi paketoidun eläkeläisbussikokemuksen. Jo 2000-luvun alkupuolella hehkutti omaehtoista reppumatkailua, tai siis .

Nyt matkailumarkkinoinnin yhä tärkeämpi osa on matkailijoiden, sosiaalisen median ja tykkäysten muodostama pyhä kolminaisuus. Instagram-vaikuttajat ja tavalliset matkustajat jakavat sosiaalisessa mediassa paratiisikuvia, jotka saavat muut kuolaamaan ja matkailuesitteiden tekijät huokaamaan kateellisuudesta.

Balilla myydään jopa Instagram-kuvauskierroksia somevaikuttajille. Ja sitä täydellistä viidakkokeinukuvaa varten kannattaa varautua jonottamaan monen muun samanhenkisen perässä.

Mutta kun kohdekatalogi korvataan sosiaalisella medialla ja vinkkien kysymisellä muilta, lopputulos on lopulta sama. Trendit kiertävät entiseen malliin, ja päädymme tekemään samat asiat samoissa paikoissa.

Sosiaalinen media paljastaa illuusion entistä selvemmin, kun lomakuvat näkee parin ystävän sijaan monta sataa ihmistä. Aitous katoaa laskuveden mukana.

Toisaalta ja toisaalta: Kana­riansaarten turismista kertovassa kirjassa väitettiin, että massaturismissa on hyvääkin. Ainakin kaikki turistit ovat kootusti samassa paikassa, joten tuntemattomampien paikkojen luonto saa jäädä rauhaan.

Yksi versio tästä on nähty Thaimaassa. Siellä jouduttiin viime vuonna sulkemaan turistirysäksi muuttunut ranta, jolla Leonardo DiCaprio köllötteli vuoden 2000 -elokuvassa.

Osa suomalaisistakin turistikohteista on tajunnut sosiaalisen median voiman. Kaunista kuvaa toisensa perään ja seuraajiakin runsaasti.

Usein somekuvilla vikitellään ulkomaalaisia turisteja, mutta voihan se toimia suomalaisiinkin. Ehkä tulossa voisi olla trendi? Alettiinhan jo viime vuonna puhua ulkomaanlentojen korvaamisesta kotimaanmatkailulla.

Osin Suomi on somessa vielä opettelijan kengissä, mutta yritystä on. Kotikunnassani hiekkadyynien päälle asennetulle selfiekyltille ei tarvitse jonottaa kuin indonesialaiseen viidakkokeinuun, mutta ideassa on jotain samaa – että joku ottaisi netissä hyvin leviävän kuvan ja turistit laukkaisivat kilvan paikalle.

Toimisikohan idea Päijät-Hämeessä? Vääksyssä ei kasva viidakkoa, mutta voihan keinun asentaa vaikka kanavan varrelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.