Velkaantumista tarpeen hillitä

Ylijohtaja Leena Mörttisen työryhmä ehdottaa useita keinoja suomalaisten velkaantumisen suitsimiseksi. Lehtikuva / Markku Ulander

Ylijohtaja Leena Mörttisen luotsaama valtiovarainministeriön työryhmä julkisti tiistaina ehdotuksensa, joilla pyritään hillitsemään suomalaisten jo huolestuttaviin mittoihin paisunutta velkaantumista. Keinoista päällimmäisiä ovat kotitalouksien lainojen kokonaismäärän sitominen vuosituloihin ja enimmäispituuden asettaminen asuntoluotoille. Rajoituksia esitetään myös uudisrakentamisessa nopeasti yleistyneisiin taloyhtiölainoihin.

Työryhmä oli valjastettu tärkeälle asialle, sillä kotitalouksien velkaantuminen on kaksinkertaistunut parissakymmenessä vuodessa. Vaikka tahti on viime vuosina tasaantunut, ollaan jo historiallisen korkeissa lukemissa.

Velkaantuminen ei olisi ongelma, jos velalliset kykenisivät aina maksamaan lainansa takaisin. Ikävä kyllä yhä useammalla on ilmennyt tässä suuria vaikeuksia matalankin korkotason vallitessa. Maksuhäiriömerkintöjä on jo 385 000 suomalaisella.

Ylivelkaantuminen voi suistaa elämän raiteiltaan, ja kyse ei ole vain yksilöiden tai perheiden ongelmasta. Jos ihmiset karsivat kulutustaan selvitäkseen veloistaan, kysynnän väheneminen saattaa heikentää yritysten maksuvalmiutta. Tästä voi seurata pankeille niin vakavia luottotappioita, että niiden pitäisi rajoittaa lainanantoaan, mikä pahimmillaan hyydyttäisi kansantaloutemme rattaat.

Jotta kauhukuva ei toteutuisi, järeätkin keinot ovat tarpeen. Tästä vallitsee laaja yhteisymmärrys. Yhtä helposti konsensusta ei sitä vastoin näytä löytyvän työryhmän esityksistä, jotka lähtivät nyt lausuntokierrokselle.

Sormeaan on jo heristänyt esimerkiksi Finanssiala, joka itsekin oli työryhmässä edustettuna. Se varoittaa, että liian tiukat rajoitteet voivat hyydyttää asuntomarkkinat ja vaikeuttaa työvoiman liikkuvuutta. Huoli kuulostaa aiheelliselta olkoonkin, että Finanssialaa ei voi tässä kysymyksessä pitää puolueettomana lausunnonantajana.

Vaikka kotitalouksien velat ovat kasvaneet runsaasti, vielä nopeammin on kasvanut varallisuus. Ja suurin osa varallisuudesta on kiinni asunnoissa, joita varten ottamansa lainat suomalaiset ovat maksaneet yleensä tunnollisesti takaisin. Toista maata ovat erilaiset pikavipit, joiden rajoittamiseksi työryhmältä olisi odottanut paljon pontevampia ehdotuksia.

Nähtäväksi jää sekin, riittävätkö työryhmän keinot purkamaan mahdollisen aikapommin, jonka pelätään tikittävän taloyhtiölainoissa. Tehokas markkinointi on saanut taloyhtiölainat näyttämään hyvin houkuttelevilta. Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että niistä tulee nopeasti kaikkien muidenkin osakkaiden yhteinen murhe, jos yksi ei pystykään lyhentämään velkaansa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.