Niinistö loisti tähden varjossa

Sauli Niinistö istahti Donald Trumpin viereen keskelle Yhdysvaltain sisäpoliittista sirkusta. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oli pelättävissä, että presidentti Sauli Niinistö astelee keskelle Yhdysvaltain sisäpoliittista sirkusta tavatessaan virkaveljensä Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Näin myös tapahtui. Niinistö näytti ajoittain siltä, kuin hän olisi ollut uransa kiusallisimmassa paikassa seuratessaan vierestä, kuinka paikallinen media pommitti Trumpia kysymyksillään tähän kohdistuvasta virkarikostutkinnasta.

Toki amerikkalaiset toimittajat ovat normaalistikin vain harvoin kiinnostuneita Valkoisessa talossa tiuhaan tahtiin vierailevien ulkomaisten valtionjohtajien näkemyksistä. Nyt tiedossa oli jo etukäteen, että Niinistölle oli varattu tavallistakin pienempi sivuosa sirkuksen suurimman tähden varjossa.

Niinistö suoriutui roolistaan hyvin. Hän sai sanotuksi sanottavansa, vaikka malttoi pysytellä taka-alalla silloinkin, kun Trump vastasi itse myös niihin kysymyksiin, jotka oli erikseen vaatinut osoittamaan Niinistölle.

Vieras istui tyynen rauhallisena ajoittain jopa raivopäisesti itseään puolustaneen isäntänsä rinnalla herättäen kärsivällisyydellään laajaa paikallista myötätuntoa. Tämä voitaneen laskea pr-voitoksi Niinistölle ja Suomelle.

Huomiota herätti myös Niinistön Trumpille osoittama neuvo pitää kiinni Yhdysvaltain rakentamasta hienosta demokratiasta. Jotkut tulkitsivat sen piikiksi Trumpia kohtaan, minkä Niinistö tietysti diplomaattiseen tapaansa kiisti.

Kahdenkeskisiä keskustelujaan Trumpin kanssa Niinistö tyytyi valottamaan varsin niukasti. Lupauksia herättää, että päivänpolitiikan lomassa puhuttiin aiheista, joiden piiristä voi avautua uusia bisnesmahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Huoli kiinalaisten rakentamien tietoverkkojen turvallisuudesta on nostanut Yhdysvalloissakin Nokian arvostusta. Kiinnostusta Trump osoitti myös jäänmurtajaosaamistamme kohtaan.

Niinistö tapasi Trumpin nyt toistamiseen kahden kesken Valkoisessa talossa, jonne presidenttimme odottivat 2000-luvulla kutsua turhauttavan kauan. Tässä välissä kaksikko piti yhtä Helsingin huippukokouksessa.

Jatkuvaksi muodostunut yhteydenpito viittaa Niinistön tehneen Trumpiin niin suuren vaikutuksen, että tämä pitää hyödyllisenä keskustella säännöllisesti pientä ja kaukaista maata edustavan virkaveljensä kanssa. Niinistölle keskustelut tarjoavat mahdollisuuden viestiä Suomelle tärkeistä asioista suoraan Trumpin korvaan. Yhteys on Suomelle arvokas, joten Niinistön kannattaa vaalia sitä. Vaikka Trump voi olla ihmisenä hankala tapaus, hän on silti maailman mahtavimman valtion päämies – kenties vielä seuraavankin nelivuotiskauden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 3. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 4. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 5. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 6. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 7. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 8. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 9. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 10. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 11. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 12. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 13. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 14. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina
 15. Ahdistusta, masennusta, itsemurha-ajatuksia... Kysely valottaa koronapandemian vaikutuksia yhdysvaltalaisten mielenterveyteen – "Aikuiset eivät ole kunnossa Amerikassa"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.