Niinistö loisti tähden varjossa

Sauli Niinistö istahti Donald Trumpin viereen keskelle Yhdysvaltain sisäpoliittista sirkusta. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Oli pelättävissä, että presidentti Sauli Niinistö astelee keskelle Yhdysvaltain sisäpoliittista sirkusta tavatessaan virkaveljensä Donald Trumpin Valkoisessa talossa. Näin myös tapahtui. Niinistö näytti ajoittain siltä, kuin hän olisi ollut uransa kiusallisimmassa paikassa seuratessaan vierestä, kuinka paikallinen media pommitti Trumpia kysymyksillään tähän kohdistuvasta virkarikostutkinnasta.

Toki amerikkalaiset toimittajat ovat normaalistikin vain harvoin kiinnostuneita Valkoisessa talossa tiuhaan tahtiin vierailevien ulkomaisten valtionjohtajien näkemyksistä. Nyt tiedossa oli jo etukäteen, että Niinistölle oli varattu tavallistakin pienempi sivuosa sirkuksen suurimman tähden varjossa.

Niinistö suoriutui roolistaan hyvin. Hän sai sanotuksi sanottavansa, vaikka malttoi pysytellä taka-alalla silloinkin, kun Trump vastasi itse myös niihin kysymyksiin, jotka oli erikseen vaatinut osoittamaan Niinistölle.

Vieras istui tyynen rauhallisena ajoittain jopa raivopäisesti itseään puolustaneen isäntänsä rinnalla herättäen kärsivällisyydellään laajaa paikallista myötätuntoa. Tämä voitaneen laskea pr-voitoksi Niinistölle ja Suomelle.

Huomiota herätti myös Niinistön Trumpille osoittama neuvo pitää kiinni Yhdysvaltain rakentamasta hienosta demokratiasta. Jotkut tulkitsivat sen piikiksi Trumpia kohtaan, minkä Niinistö tietysti diplomaattiseen tapaansa kiisti.

Kahdenkeskisiä keskustelujaan Trumpin kanssa Niinistö tyytyi valottamaan varsin niukasti. Lupauksia herättää, että päivänpolitiikan lomassa puhuttiin aiheista, joiden piiristä voi avautua uusia bisnesmahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Huoli kiinalaisten rakentamien tietoverkkojen turvallisuudesta on nostanut Yhdysvalloissakin Nokian arvostusta. Kiinnostusta Trump osoitti myös jäänmurtajaosaamistamme kohtaan.

Niinistö tapasi Trumpin nyt toistamiseen kahden kesken Valkoisessa talossa, jonne presidenttimme odottivat 2000-luvulla kutsua turhauttavan kauan. Tässä välissä kaksikko piti yhtä Helsingin huippukokouksessa.

Jatkuvaksi muodostunut yhteydenpito viittaa Niinistön tehneen Trumpiin niin suuren vaikutuksen, että tämä pitää hyödyllisenä keskustella säännöllisesti pientä ja kaukaista maata edustavan virkaveljensä kanssa. Niinistölle keskustelut tarjoavat mahdollisuuden viestiä Suomelle tärkeistä asioista suoraan Trumpin korvaan. Yhteys on Suomelle arvokas, joten Niinistön kannattaa vaalia sitä. Vaikka Trump voi olla ihmisenä hankala tapaus, hän on silti maailman mahtavimman valtion päämies – kenties vielä seuraavankin nelivuotiskauden.

Kommentoi