Dieselinhajuiset setämiehet tuhoavat maapallon

Matti Eve

Ilma on syytöksistä sakeana, kun haetaan syyllisiä globaaliin ilmastonmuutokseen. Ilmastoasiantuntijat tietävät mistä tässä on kysymys, mutta meillä Suomessa tikun nokkaan on nostettu setämiehet. He ovat juuri heitä, jotka haisevat dieselille ja syövät punaista lihaa. Kuvitellaan, että heidän elämäntapansa ja asenteensa tappavat kaiken elollisen maan päältä.

Uskallan väittää, että nämä niin sanotut setämiehet kyllä tietävät, että ilmasto on muuttunut ja muuttumassa. Heillä on myös perspektiiviä katsoa maailman menoa taaksepäin.

Omassa nuoruudessaan he hiihtivät koulumatkat lokakuusta vappuun, mutta nyt lykkiminen jää pariin sydäntalven kuukauteen. He ovat myös rekisteröineet sen tosiasian, että kesälaadun dieseliä myydään pidempään kuin kallista, pakkasen kestävää talvilaatua.

Kyllä he ovat taatusti valmiita muuttamaan omia näkemyk­siään ja kulutustottumuksiaan. Mutta ei se syyllistämällä tapahdu.

Tuskin on ilmastovouhotuksessa mitään muuta kansanryhmää sormella osoitettu ja syyllistetty yhtä vahvasti, kuin setämiehiä. Ymmärrän täysin, että he ovat huolissaan omasta kovalla työllään hankkimastaan autosta. On kuitenkin typeryyttä väittää, että heidän dieselautonsa on tämän maapallon suurin rikollinen ja saastuttaja.

Jokainen meistä tietää, miltä tuntuu, kun joku poliitikko silmät kirkkaina sanoo, että autosi on viiden vuoden kuluttua laiton. Tulemme muuttamaan lakia ja ­sinun pitää investoida kymmeniä tuhansia maksavaan sähköautoon, jos vielä autoilla haluat.

Näitä kauhukuvia poliitikot latelevat suustaan ilman mitään vastuuta. Ihan samojen typeryyksien kohteeksi joutuivat mopoautot. Nyt ei käy mopoautokauppa eikä myöskään kevytautokauppa. Kaikki tämä vain poliitikkojen amatöörimäisen räpeltämisen lopputuloksena.

Dieselinhajuiset setämiehet ­eivät autokauppaan uhkailemalla lähde. Valistamalla heitäkin voi ohjata, mutta pakolla se ei onnistu. He ovat eläneet aikaa, jolloin itänaapurissa kansalaisia ”valistettiin” pakkokeinoin, ja sitä samaa kohtaloa he eivät ikinä halua kokea.

Setämiehet tietävät myös, että punainen liha ei ole kaikkein terveellisintä ravintoa. Tässäkään asiassa he eivät tottumuksiaan pakottamalla ja syyllistämällä muuta.

Setämies uskoo asiantuntijoita ja järjellistä valistusta. Setämies ei pippuripihvistään tai grillimakkarastaan luovu sen vuoksi, että joku laamapaita suupielet vaahdossa syyttää setämiestä globaalista ilmastonmuutoksesta. Setämies tarvitsee tässäkin aikaa ja kiihkotonta valistusta.

Setämies on muuten mielenkiintoinen termi. Sillä halutaan osoittaa kaikki keski-iän ylittäneet miehet yksisilmäisiksi junteiksi. Setämiehet eivät tästä nimityksestä ole me too -barrikadeille nousseet, vaikka eväät siihenkin olisivat olemassa.

Voin vain kuvitella jos setämiehet olisivat oivaltaneet keksiä jonkin samankaltaisen pilkkanimen keski-ikäisille naisille. Siitä olisi sosiaalisessa mediassa syttynyt sisällissota.

Setämies ei ole paha, eikä ilmastonpilaaja. Hän on vain tapojensa vanki. Annetaan heidän ajaa dieselautonsa hautaan asti ja siinä sivussa tutustua myös uusiin ravinnonlähteisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 2. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 3. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 4. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 5. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 6. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 7. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 8. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 9. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 10. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 11. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 13. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta
 14. Suomessa todettu 19 uutta koronavirustartuntaa
 15. Valtionvelka nousee arviolta 132 miljardiin euroon – VM:n budjettiehdotus ensi vuodelle on 61,6 miljardia euroa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.