Ikävät ratkaisut väistämättömiä

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän koko 7 000-päistä henkilöstöä koskeneiden yt-neuvottelujen lopputulos oli pelätyn karu. 250 työpaikkaa hävitetään ja puolet työntekijöistä lomautetaan viikoksi tai kahdeksi.

Suurissa talousvaikeuksissa kamppaileva yhtymä tavoittelee näillä keinoilla 15 miljoonan euron säästöjä. Tosin muodollisesti kyse on vasta neuvottelutuloksesta, jonka toimitusjohtaja Marina Erhola vie ensi viikolla kokoontuvan hallituksen käsiteltäväksi.

Poliittisiin päättäjiin vaikuttavat aina poliittiset paineet. Se on nähty yhtymänkin hallinnossa. Nyt yhtymällä on osin uusittu hallitus, joka tuskin haluaa näin vakavassa paikassa pyyhkiä pöytää virkamiesjohdon esityksellä. Se olisi tyly epäluottamuslause tuoreelle toimitusjohtajalle, joka edeltäjästään poiketen on määrätietoisella otteellaan herättänyt nopeasti vankkaa luottamusta yhtymän omistajakunnissa.

Sitä paitsi hallitus itse arvioi yt:t välttämättömiksi havait­tuaan, että tämän vuoden alijäämä on paisumassa sietämättömiin mittoihin. Aukko ei ole neuvottelujen aikana pienentynyt itsestään. Tuoreimmankin arvion mukaan miinusta ennakoidaan kertyvän 38,5 miljoonaa euroa.

Ongelman syvyydestä kertoo, että vaikka yt-neuvotteluissa päädyttiin näinkin järeisiin toimiin, niiden avulla saavutettavat säästöt vastaavat parhaassakin tapauksessa selvästi alle puolikasta tämän vuoden alijäämästä. Järeiden päätösten tarve ei siis lopu tähän, sillä kuntien rahkeet eivät enää riitä lapioimaan kaikkea liikenevää rahaa yhtymän pohjattoman kuiluun. Siksi yhtymässä joudutaan nyt tekemään asioita, jotka olisi pitänyt uskaltaa tehdä jo paljon aiemmin.

Työntekijöitä yt-neuvottelujen lopputulos tyrmistytti niin pahoin, että väkeä marssi työpaikoiltaan ulos perjantaina. Jäsenistönsä jaksamista ymmärrettävästi epäilevät Tehy ja Super myös julistivat viikoksi ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Nämä ovat tavanomaisia toimia vastaavissa tilanteissa, joskin pientä ristiriitaa on nähtävissä siinä, että samaan aikaan järjestöt sanovat kantavansa suurta huolta potilasturvallisuuden puolesta väkeä vähennettäessä.

Toki huolet on otettava vakavasti. Johdon velvollisuus on varmistaa, että potilaiden turvallisuus varmistetaan kaikissa käänteissä. Lupauksesta olla vähentämättä tekeviä käsiä on pidettävä kiinni niin tiukasti kuin mahdollista. Taiten tulee toteuttaa myös lomautukset, jotka ovat aina kyseenalainen säästökeino tilanteessa, jossa tehtävän työn määrä ei ole vähentynyt.

Yhtymässä työt eivät todellakaan ole vähentyneet, mutta kun rahat ovat lopussa, ikäviltäkään ratkaisuilta ei voi välttyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu