Jätevesiasiat vihdoin kuntoon

Kantovedellä ja kuivakäymälällä varustellut mökit eivät vaadi jäteveden käsittelyä, kunhan pesuvedet eivät pääse valumaan suoraan järveen. Pirjo Kamppila

Rannoilla ja pohjavesialueilla sijaitsevien, viemäriverkkoon kuulumattomien kiinteistöjen armonaika jätevesiasioiden kuntoon panemiseksi on päättymässä lokakuun lopussa. Kukaan ei voi väittää, ettei korjausten tekemiseen olisi annettu aikaa, sillä uudet vaatimukset ovat olleet tiedossa pitkään

Jätevesiasetus on itsessään ollut monipolvinen farssi, jolle ei varmasti vertaa löydy. Vuonna 2004 annettu jätevesiasetus herätti heti alkuun kritiikkiä, koska sen vaatimuksia pidettiin liian tiukkoina ja osin kohtuuttominakin.

Asetuksen noudattaminen olisi saattanut vaatia kalliin pienpuhdistamon rakentamista paikkaan, jonka vieressä levitetään pellolle lantaa ja fosforilannoitteita. Ei ihme, että kansa ei ryhtynyt heti uudistuspuuhiin, vaikka jätevesiasetuksen perimmäisen tarkoituksen varmasti hyväksyivätkin. Tarkoitus oli ja on edelleen vesistöjen rehevöitymisen estäminen.

Vuoden 2004 jätevesiasetuksen ensimmäinen takaraja oli vuoden 2013 loppu. Vuosien mittaan kävi ilmeiseksi, ettei kiinteistöllä ryhdytä uudistuksiin rivakkaan tahtiin. Toki paljon myös tapahtui. Esimerkiksi monet haja-asutusalueen kylät yhdistivät voimansa jätevesiasioiden kuntoon saattamiseksi.

Toisaalta kysyntä lisäsi myös tuotekehittelyä ja markkinoille alkoi tulla kohtuuhintaisia ja kohtuullisella vaivalla asennettavia puhdistusjärjestelmiä. Samoin vesi-wc:lle on tullut sisälle asennettavia vaihtoehtoja, joilla on voinut välttää raskaimmat puhdistustarpeet.

Asetuksen tiukkuus sekä olojen ja tarpeiden moninaisuus johtivat ensin jätevesiasetuksen määräysten lykkäämiseen vuoden 2015 loppuun ja sitten vuoden 2016 kevääseen. Vuonna 2011 paljon kritiikkiä herättänyt jätevesiasetus lopulta kumottiin ja se korvattiin uudella, aiempaa lievemmällä asetuksella.

Nykyisin voimassa oleva jätevesilaki on säädetty vuonna 2017 ja sen vaatimusten toimeenpanon takaraja on lokakuun lopussa rannoilla ja pohja-vesialueilla. Muualla sijaitsevien kiinteistöjen jätevesiasiat täytyy panna kuntoon muun suuren remontin yhteydessä.

Jo aiemmin määräysten ulkopuolelle jätettiin 68 vuotta täyttäneiden vakituiset asunnot. Korjausmääräysten ulkopuolelle on rajattu myös ne kiinteistöt, joissa ei ole vesivessaa ja joissa pesuvesien määrä on vähäistä, esimerkiksi vapaa-ajan asunnot, jotka ovat kantoveden varassa.

Nyt sekä korjaustöiden että selvitysten tekemisen takaraja on käsillä eikä uutta lykkääntymistä kannata jäädä odottamaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 10. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 11. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 12. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 13. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 14. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 15. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.