Hiljaisuus on valttia puolivallattomillakin

Markus Pirttijoki

Amerikkalainen lauluyhtye The Four Seasons teki 55 vuotta sitten kerrassaan mainion kappaleen, jota kuulee tänäkin päivänä taajaan eri radiokanavilla. Kappale julkaistiin vuonna 1964 listaykköseksi kivunneen Rag Doll -levyn B-puolella.

Varsinaisen suosion biisille toi siitä muutamaa vuotta myöhemmin tehty uusinto, hieman lyhyempi­ brittiläisen The Tremeloesin versio. Arvostetulla Bill­boardin listalla se ylsi 11. suosituimmaksi kappaleeksi Yhdysvalloissa.

Samaan aikaan kun Tremeloes pokkaili palkintoja menestys­teoksestaan, kaksi nuorta miestä eli nuoruuttaan. Pari viikkoa kappaleen julkaisusta toinen heistä asetti ylioppilaslakin päähänsä Salon yhteislyseon juhlasalissa ja jatkoi siitä Turun yliopistoon oikeustieteen opintojen pariin.

Toinen heistä, pari vuotta vanhempi, puolestaan opiskeli jo Pennsylvanian yliopiston arvostetussa Ivy League -yliopistossa, jossa hän suoritti taloustieteen alemman korkeakoulututkinnon.

Rohkenen olla varma, että kumpikaan näistä kahdesta nuoresta, aktiivisessa opiskeluiässä olleesta miehestä ei voinut välttyä kuulemasta tuota pehmeää kappaletta yhä uudestaan ja uudestaan. 1960-luvun lopulla se ei ollut enää levyn B-puoli vaan huippusuosittu hitti. On jopa epäiltävissä, että tarttuva melodia ja helpot sanat jäivät näidenkin nuorukaisten päähän pyörimään; saattoivatpa he jossakin tilanteessa vähän hyräilläkin sitä.

Opiskelujen jälkeen miesten urat etenivät eri suuntiin. Juristiksi valmistunut suomalainen pyöritti ensin lakimiestoimistoaan ja ryhtyi nelikymppisenä poliitikoksi. Sittemmin hän teki uraa myös Euroopassa.

Amerikkalainen puolestaan seurasi isänsä jalanjälkiä kiinteistöbisneksiin. Hän oli kovan luokan liikemies, energinen, puhelias ja verkottunut. Aika oli otollinen, sillä tonttimaan arvo Manhattanilla nousi nopeasti. Vaurautta kertyi.

Aikaa kului ja myös amerikkalainenkin kiinnostui politiikasta. Lopulta kävi niin, että molemmat olivat samoissa hommissa. Suomalainen aloitti vuonna 2012, amerikkalainen viisi vuotta myöhemmin. Ladut ristesivät.

Tapaamisia on ollut vuosittain, viimeisin tällä viikolla amerikkalaisen luona. Hän luonnollisesti toimi isäntänä ja ainakin median edessä hoiti kohteliaasti myös valtaosan puhumisesta.

Suomalainen istui vieressä vaiti ja kuunteli.

Suomalaisilla ja amerikkalaisilla on onneksi se pieni ero, että jos emme keksi yhtään mitään sanottavaa, niin meidän ei tarvitse sanoa yhtään mitään. Amerikkalaisten taas on pakko. Siellä opetetaan jo koulussa, että sillä, mitä sanot, on kymmenesosan merkitys siihen verrattuna, miten sanot. Pääasia että puhetta tulee.

Yllättäen amerikkalaiset kuitenkin arvostivat suomalaisen viileyttä istua vieressä hiljaa, kun toinen mesoaa kuin raskaan sarjan nyrkkeilykehässä. Robert de Niron kaltaiset kuuluisuudet noteerasivat ja kommentoivat Twitterissä sitä, kuinka suomalainen rauhallisesti ohjasi kädellään virkaveljensä käden pois polveltaan.

Jaa se kappale? , vaikeneminen on kultaa.

Taisi Saulilla jäädä silloin opiskeluvuosina Donaldia paremmin sanat mieleen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi
 2. Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus
 3. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 4. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 5. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 6. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 7. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 8. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 9. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 10. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 11. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 12. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 15. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.