Kirjeiden mukana katoaa historiaa

Hanna Myyrä

Toimitukseen tulee välillä käsin kirjoitettuja, postin kautta lähetettyjä kirjeitä, mutta muuten niitä ei juuri näe. Edellisen kerran olen saanut ihan oikean kirjeen reilut kaksi vuotta sitten, kun tapettikaupassa töissä ollut ystäväni halusi lähettää minulle mallin kauniista tapetista. Samaan kuoreen hän kirjoitti kirjeen omin käsin.

Tapaus jäi mieleen, koska se oli niin poikkeuksellista enkä vastaavaa muista. Vielä 1980-luvulla kirjeitä tuli kirjoitettua silloin tällöin tutuille, jotka asuivat joko pysyvästi tai väliaikaisesti maan rajojen ulkopuolella. Samoin tuli kirjoitetuksi kirjeitä taajaan, kun vietin lukion jälkeen talven Englannissa.

Etenkin ulkomaan puhelut olivat siihen aikaan kalliita, joten kuulumiset vaihdettiin mieluiten postitse. Kortteja totta kai lähetettiin vielä 1990-luvulla ulkomaan reissuilta, mutta ennen kaikkea kamerakännyköiden ja sosiaalisen median keksimisen jälkeen sekin jäi.

Sähköposti ja nopeat viestimet ovat ajaneet kirjepostin ohi, mikä näkyy muun muassa siinä, että posti on joutunut karsimaan ja hidastamaan palveluitaan.

Ennen tavallinen kirje saattoi saapua perille päivässä, kun siihen nykyisin menee viikko. Sitä paitsi paperisena kulkee vain enimmäkseen virallisia dokumentteja, jotka eivät lämmitä samoin kuin kirjeet aikanaan.

Kirjeet ovat olleet historian tutkijoille verratonta lähdemateriaalia. Monet merkkihenkilöt tallettivat kirjeensä, ja kirjeenvaihtoa tutkimalla on pystytty avaamaan tapahtumia toisella tavalla kuin pelkästään virallisista dokumenteista.

Miten tämän käy sähköpostiaikana? Ehkä jotkut kopioivat merkittävimmät viestinsä kansioon jälkipolville löydettäviksi, mutta aika iso pala ainakin henkilöhistoriaa katoaa samalla, kun sähköpostitunnukset lakkaavat toimimasta.

Itselläni on pahvilootallinen kirjeitä tallella lapsuudesta asti, mutta ne eivät valota historian kulkua millään tavalla, vaan olen säilyttänyt ne lähinnä siksi, että niitä voi olla vanhoilla päivillään vielä mukavaa lukea.

Suomalaisille postin kulku on muutoksesta huolimatta tär­keää. Uutissuomalaisen tekemän kyselyn perusteella yli puolet haluaisi joko pitää päivät nykyisellään tai lisätä niiden määrää. Nykyisin postia jaetaan kolmena tai neljänä päivänä viikossa. Postinkulun säännöllisyyttä arvostavat etenkin ikäryhmät, joiden elämässä paperipostilla on ollut merkitystä.

Kyselyyn vastanneet tosin saattoivat ottaa samalla kantaa myös lehdenjakeluun niillä alueilla, joissa jakelusta vastaa pääosin Posti.

Sähköposti on monessa mielessä loistava väline. Etenkin työelämässä on mahdotonta kuvitella, miten ilman sitä pärjättäisiin. Kun sähköposti yleistyi, sitä tuli käytettyä nykyistä enemmän myös henkilökohtaisten viestien välittämiseen, kirjeisiin. Nykyisin yhteydenpito hoituu melkein pääsääntöisesti WhatsAppilla.

Joskus kuitenkin kaipaa sitä, että saisi kirjeen, jossa kirjoittaja pohtii tai kuvaa asioita laajemmin kuin pikaviestimissä, joissa viestiminen on enemmänkin kirjallista juttelua. Oikea kirjeenvaihtokaveri voisi olla aarre.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.