Hyvinvointivaltio kohta vaarassa

Talouskasvun hiipuminen vaikeuttaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista. Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valtiovarainministeriö (VM) tuoreen suhdanne-ennusteen myönteisin uutinen on, että pelättyä taantumaa ei ainakaan vielä ole näköpirissä. Talous jatkaa kasvuaan huolimatta Suomen ja koko maailman taloutta varjostavista uhkatekijöistä.

Ja vaikka VM on odotetusti tarkentanut ennustettaan alaspäin sitten viime kesän, kasvuprosentit eivät vielä muutamaan vuoteen ala nollalla. Tälle vuodelle ministeriö ennakoi 1,5 prosentin kasvua, joka lähivuosina hidastuu prosentin vaiheille.

Tähän ennusteen myönteiset uutiset sitten jäävätkin. Alle prosenttiin talouskasvu hidastuu jo kuluvan vaalikauden jälkipuoliskolla, minkä seurauksena työllisyys ei ilman uusia toimia vahvistuu enää kuin vähän. Se on huono uutinen hallitukselle, joka laskee ohjelmansa rahoittamisen täysin sen varaan, että työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin.

Talouskasvun hidastuminen prosentin tuntumaan ja jopa sen alle vaikeuttaa hallituksen urakkaa entisestään. Kun yleisestä talouskehityksestä ei juuri ole vetoavuksi, paljon ja ehkä liikaakin jää riippumaan kiinni hallituksen omista päätöksistä.

Toki hallitus väittää yhä uskovansa vankasti tavoitteensa toteutumiseen. Uskolle vain olisi saatu enemmän katetta, jos hallitus olisi kyennyt tuomaan runsaammin työllisyyttä takuuvarmasti vahvistavia keinoja jo ensi vuoden budjettiesitykseensä, joka julkaistiin kokonaisena maanantaina yhtä aikaa VM:n ennusteen kanssa.

Hallitus valitsi pidemmän tien. Se heitti pallon työmarkkinajärjestöille ja lykkäsi enimmät päätökset ensi syksyyn. Silloin hallitus lupaa vihdoin tehdä ratkaisuja, joiden voidaan arvioida lisäävän työllisten määrää vähintään 30 000:lla. Niitä odotellessa, kuittaavat lupauk­sen lyhyesti VM:n virkamiehet budjettikirjan esipuheessa.

Hallituksen työllisyystavoitteen toteutuminen on kohtalonkysymys ensisijaisesti hallitukselle itselleen. Koko kansakunnan kannalta olennaisinta on, miten julkinen taloutemme kyetään pitämään tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta rahat riittävät jatkossakin hyvinvointivaltion ylläpitoon.

VM:n virkamiesten mukaan ennustetun kaltainen kasvuvauhti ei riitä pitämään julkista taloutta kestävällä pohjalla. Siksi toimien, joilla haetaan kestävää kilpailukykyä sekä korkeampaa työllisyyttä ja tuottavuutta, tulee olla korkealla talouspolitiikan agendalla. Viisaan neuvon tulisi kelvata ohjenuoraksi myös nykyiselle hallitukselle, niin kuumasti kuin vaalilupaukset sen taskuja polttelevatkin. Tosiasia on, että työllisyysasteen pitäisi alkaa 8:lla eikä 7:llä väestömme ikääntyessä ennätystahtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu neljä uutta koronavirustartuntaa - liittyvät kahteen tunnistettuun tautiryppääseen
 2. HS: Lahtelaisen ravintolan omistajaa syytetään ihmiskaupasta
 3. Hollolan Kiikunlähteelle johtava Kiikuntie rajataan vain asukkaiden käyttöön – autot on jatkossa pysäköitävä yli kilometrin päähän lähteestä
 4. Nastolassa kiinni otettu mies vangittiin tapon yrityksestä epäiltynä – poliisilla tutkittavana toinenkin tapon yritys Lahdessa
 5. Lahden Nelostiellä sattui neljän auton ketjukolari
 6. Viihdealan ammattilaisia tulvii Lahteen syyskuussa Rockfutis 2020:n käynnistyessä – "Mahtavaa päästä Lahteen, se on kunnon rokkikaupunki"
 7. Turo's Hevi Gee sai alkunsa Lahden Torven pikkujouluista – "Ihan samat kohdat naurattivat tai aiheuttivat myötähäpeää kuin silloinkin", muistelee Orimattilassa asuva bändin entinen laulaja Hara Laukkanen yli 30 vuotta myöhemmin
 8. Vierumäelle rahakas golfkisa myös tälle vuodelle
 9. Nelostieltä sivuun ajautunut auto törmäsi liikennemerkkiin Hartolassa
 10. KymiRingillä juostaan ja pyöräillään viikonloppuna – mukana mestareita ja mielenkiintoinen isän ja pojan taistelu
 11. Lukijalta: Pyöräilyolosuhteita kehitetään yhdessä käyttäjien kanssa
 12. Sädehoitoa saavien määrä kasvanut viime vuosina Lahdessa – syksyllä kaupungissa on käytössä uusi sädehoitolaite
 13. Suomessa kuusi uutta koronavirustartuntaa – viruksen takia sairaalassa olevien määrä putosi kolmannekseen
 14. Emeritusprofessori Haaviston rikosepäilystä: "Heittää joka tapauksessa varjon presidenttihaaveiden ylle"
 15. Näppis: Keskustan nopeusrajoitus 40 km/h on ihan sopiva, mutta kukaan ei kontrolloi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.