Hyvinvointivaltio kohta vaarassa

Talouskasvun hiipuminen vaikeuttaa Antti Rinteen (sd.) hallituksen työllisyystavoitteen toteutumista. Lehtikuva / Roni Rekomaa

Valtiovarainministeriö (VM) tuoreen suhdanne-ennusteen myönteisin uutinen on, että pelättyä taantumaa ei ainakaan vielä ole näköpirissä. Talous jatkaa kasvuaan huolimatta Suomen ja koko maailman taloutta varjostavista uhkatekijöistä.

Ja vaikka VM on odotetusti tarkentanut ennustettaan alaspäin sitten viime kesän, kasvuprosentit eivät vielä muutamaan vuoteen ala nollalla. Tälle vuodelle ministeriö ennakoi 1,5 prosentin kasvua, joka lähivuosina hidastuu prosentin vaiheille.

Tähän ennusteen myönteiset uutiset sitten jäävätkin. Alle prosenttiin talouskasvu hidastuu jo kuluvan vaalikauden jälkipuoliskolla, minkä seurauksena työllisyys ei ilman uusia toimia vahvistuu enää kuin vähän. Se on huono uutinen hallitukselle, joka laskee ohjelmansa rahoittamisen täysin sen varaan, että työllisyysaste nostetaan 75 prosenttiin.

Talouskasvun hidastuminen prosentin tuntumaan ja jopa sen alle vaikeuttaa hallituksen urakkaa entisestään. Kun yleisestä talouskehityksestä ei juuri ole vetoavuksi, paljon ja ehkä liikaakin jää riippumaan kiinni hallituksen omista päätöksistä.

Toki hallitus väittää yhä uskovansa vankasti tavoitteensa toteutumiseen. Uskolle vain olisi saatu enemmän katetta, jos hallitus olisi kyennyt tuomaan runsaammin työllisyyttä takuuvarmasti vahvistavia keinoja jo ensi vuoden budjettiesitykseensä, joka julkaistiin kokonaisena maanantaina yhtä aikaa VM:n ennusteen kanssa.

Hallitus valitsi pidemmän tien. Se heitti pallon työmarkkinajärjestöille ja lykkäsi enimmät päätökset ensi syksyyn. Silloin hallitus lupaa vihdoin tehdä ratkaisuja, joiden voidaan arvioida lisäävän työllisten määrää vähintään 30 000:lla. Niitä odotellessa, kuittaavat lupauk­sen lyhyesti VM:n virkamiehet budjettikirjan esipuheessa.

Hallituksen työllisyystavoitteen toteutuminen on kohtalonkysymys ensisijaisesti hallitukselle itselleen. Koko kansakunnan kannalta olennaisinta on, miten julkinen taloutemme kyetään pitämään tarpeeksi hyvässä kunnossa, jotta rahat riittävät jatkossakin hyvinvointivaltion ylläpitoon.

VM:n virkamiesten mukaan ennustetun kaltainen kasvuvauhti ei riitä pitämään julkista taloutta kestävällä pohjalla. Siksi toimien, joilla haetaan kestävää kilpailukykyä sekä korkeampaa työllisyyttä ja tuottavuutta, tulee olla korkealla talouspolitiikan agendalla. Viisaan neuvon tulisi kelvata ohjenuoraksi myös nykyiselle hallitukselle, niin kuumasti kuin vaalilupaukset sen taskuja polttelevatkin. Tosiasia on, että työllisyysasteen pitäisi alkaa 8:lla eikä 7:llä väestömme ikääntyessä ennätystahtia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Nastopoli paras Päijät-Hämeen lukioista STT:n lukiovertailussa – rehtori antaa kunnian abeille, mutta "peruskoulun arvosanoja ei voi vertailla keskenään"
 2. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 3. Tuomo Nieminen oli juuri aloittamassa uudessa työssä johtajaylilääkärinä, kun pandemia levisi Suomeen – Lahden loistavat maastot auttoivat tuulettamaan päätä hektisinä aikoina
 4. Koulujen avaaminen ei pahentanut epidemiaa – "Tekoa ei ainakaan tässä vaiheessa voi virheeksi julistaa"
 5. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 6. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 7. Henkilöauto suistui tieltä ja syttyi palamaan Hartolassa
 8. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 9. Hankejohtaja rauhoittelee huolia hyvinvointiyhtymän yhteisyrityksestä: "Toivoisin, että henkilöstö antaisi tähän mahdollisuuden"
 10. Kisapuiston stadionin tekonurmi rauhoitetaan muutamaksi päiväksi kesäkuussa, laatutestaajat tulevat taas mittauksineen
 11. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 12. Lapsiseksirikosten tutkinta-aikoja pyritään lyhentämään, ensin kartoitetaan pullonkauloja
 13. FC Lahti odottaa yleisömäärälinjauksia heinäkuulle, suunnitelmat yli 500 katsojan ottamiselle ovat olemassa
 14. Lahtelaismiehellä huume-epäily Lahdessa ja Kotkassa
 15. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Fingerpori 28.5.2020
 2. Fingerpori 29.5.2020
 3. Tulipalon sammutustyö jatkui koko perjantain Purkupihan palopaikalla Lahden Jokimaalla - "Varaudumme jatkamaan yön yli"
 4. Enni Ahtiainen, 29, luki salaa ylioppilaaksi ja löi koko sukunsa ällikällä – "Ostin äidilleni lahjaksi lyyran ja videokuvasin reaktion, kun hän avasi paketin"
 5. Vene-Tauriaisella Lahdessa alkaa uusi ravintolaprojekti, vene-drive-in, jonka autokaista palvelee ympäri vuoden: "Nyt tehdään eikä vain puhuta"
 6. Jokimaan palopaikalta leviää yhä savua - "Jos oireita tulee, niin asukkaiden pitää ottaa yhteyttä Akuutti24:een"
 7. Katso video: Lahtelaiset muusikot taltioivat Suvivirren, solistina Dimitri Keiski - katso esitys täältä
 8. Moottoripyöräilijä kaahasi 50 kilometrin rajoitusalueella Hollolassa
 9. Kolme lahtelaista matematiikanopettajaa sai stipendin kiitoksena ansioituneesta työstä – "Matematiikkaa voidaan soveltaa niin ilmastonmuutoksen kuin koronapandemian ratkaisemisessa"
 10. Poliisi löysi kadoksissa olleen Orimattilassa
 11. Padasjoen maastopalopaikan sammutustyöt saatiin päätökseen vihdoin torstai-iltana
 12. 29.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei edelleenkään uusia koronavirustartuntoja
 13. Näppis: Purkupihastakin lähtee aikamoinen savupilvi, millaisia mustia pilviä nouseekaan purku- eli Kierrätyspuistosta?
 14. Katso tästä lista Koulutuskeskus Salpauksesta valmistuneista
 15. Synnyttäjiä koskevia rajoituksia höllennetään Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymä pitää osan rajoituksista voimassa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.