Qatarin pr-kampanja meni täysin poskelleen

Mikael Hoikkala

Yleisurheilun MM-kilpailut päättyivät sunnuntaina Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Kisojen tulosanti jäi suomalaisittain odotetun laimeaksi, mutta se ei ollut ainoa syy, miksi tapahtumasta jäi täysin innoton olo.

Tv-katsojat aistivat vain murusia siitä tunnelmasta, mikä urheilutapahtumissa vallitsee. Nyt nihkeät tuntemukset välittyivät elävinä tuhansien kilometrien päähän kotikatsomoihin asti, kun katsomot ammottivat puolityhjinä ja yleensä kommenteissaan varovaisista urheilijoistakin monet moittivat Dohassa vallinnutta tunnelmaa ja järjestelyitä.

On säännönmukaista, että olympiakisojen ja muiden suurtapahtumien rakennushankkeet herättävät etukäteen paljon kriittistä keskustelua, mutta kisojen alettua kritiikki hiljenee ja julkisuus pyörii itse urheilun ympärillä. Dohassa näin ei käynyt, vaan ulkourheilulliset tekijät varastivat huomion myös kilpailujen aikana.

Qatarilla ja sen urheiluhankkeilla on puolustajansa, mutta ainakin Suomessa nämä puheenvuorot ovat saaneet torjuvan ja epäuskoisen vastaanoton.

Qatarissa jo seitsemän vuotta asunut entinen huippupyöräilijä Pia Sundstedt syytti MM-yleisurheilukisojen aikana mediaa valheellisesta raportoinnista ja jakoi Twitterissä videokuvaa stadionin lehtereiltä. Sopivasta kulmasta kuvattuna katsomo ei näyttänyt niin tyhjältä kuin toisissa kuvissa, mutta kaukana täydestä oltiin silloinkin. Katsomoissa oli myös joukoittain ilmaislipuilla sinne usutettuja paikallisia, joita kenttätapahtumat eivät kiinnostaneet vähääkään.

Jalkapallolegenda Jari Litmanen puolestaan tahrasi sädekehäänsä puolustelemalla vuoden 2022 MM-jalkapalloturnausta kisajärjestäjien verkkosivuilla. Litmanen kertoi olleensa Qatarissa yksityismatkalla ja osallistuneensa suomalaisyrityksen siellä järjestämään tilaisuuteen. Litmasen mukaan näkemykset olivat hänen omiaan eikä kenenkään sanelemia, eikä hän saanut miltään qatarilaisilta tahoilta rahaa.

Joka tapauksessa Litmanen tuli puolustaneeksi isolla rahalla voideltua ja eettisesti erittäin kyseenalaista urheiluhanketta.

Yleisurheilun MM-kisat runtattiin kilpailukalenteriin tavallista myöhemmäksi, mikä ei ole urheilijoille eikä katsojille ihan helposti nieltävä juttu. Vielä hullummaksi menee kahden vuoden päästä MM-jalkapallossa, joka järjestetään kesän sijaan marras-joulukuussa.

Dohan MM-fiaskon pitäisi olla herätys qatarilaisille raharuhtinaille. Maa on käyttänyt hillittömästi pätäkkää hankkiakseen positiivista julkisuutta, mutta vain täydellisessä kuplassa elävältä voi mennä ohi, että näillä kisoilla sitä ei tullut. Päinvastoin.

Suomalaisena sivustakatsojana on mahdoton arvioida, tunkeutuuko tämä tietoisuus qatarilaiskuplan sisälle.

tutkiva toimittaja Tariq Panja kirjoitti Twitterissä kisojen päätösviikonloppuna osuvasti: ”On silmiinpistävää, kuinka kovasti he ovat tehneet töitä saadakseen kisaisännyyksiä ja pitääkseen niistä kiinni – kahta kovan luokan liikemiestä odottaa korruptiosyytteet Ranskassa. Miksei ennemmin yrittäisi järjestää kisoja menestyksekkäästi?”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä vastaa vähävaraisten maskijakelusta alueensa kunnissa – "Vielä ei tiedetä, miten tuo ryhmä rajataan", yhtymän toimialajohtaja Mika Forsberg sanoo
 2. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 3. Hygieniahoitajat Sari Mölsä ja Leena Salo näyttivät ESS:lle, kuinka maskia käytetään oikeaoppisesti – katso video sekä kuvat
 4. Kultsu FC:n nigerialaishyökkääjät kurittivat Reipasta jalkapallon Kakkosessa – "Tappio ketuttaa totta kai"
 5. Osuuskauppa Hämeenmaan toimialajohtaja maskisuosituksesta: "Toivomme, että yhdessä noudatamme viranomaisohjeistuksia"
 6. Mies riehui ja haastoi riitaa Lahden torilla
 7. THL antoi maskisuosituksen, Lahden busseihin ei tule maskipakkoa: "On jokaisen omassa harkinnassa, käyttääkö maskia"
 8. Koronatartunnat selvässä nousussa elokuun alussa – "Trendi on huomattavan huolestuttava"
 9. Sysmän uimalan vuokrasopimus purettiin – vuokralainen vaatii kunnalta miljoonakorvauksia, kun ei voinutkaan rakentaa paikalle kelluvaa mökkikylää
 10. Illallinen taivaan alla järjestetään ensimmäistä kertaa Asikkalan Vääksyssä
 11. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 12. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 13. Taksiliitto toivoo maskisuosituksen laajentamista takseihin – "Oman matkan jälkeen taksiin saattaa tulla riskiryhmään kuuluva"
 14. Vesijärvellä Lahdessa ja Orimattilan Mallusjärvellä on havaittu sinilevää
 15. Sofia Belorf kirjoitti epäillyn pahoinpitelyn jälkeen Ranta-aholle, että pelkää tätä – "Liioittelee asiaa", Ranta-aho sanoi kuulustelijalle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.