Kurdit kuin me talvisodassa

Turkin hyökkäys pakotti välittömästi siviilit sankoin joukoin pakosalle. Lehtikuva / Delil Souleiman

Keskiviikkona tapahtui se, mitä oli osattu pelätä viimeistään siitä lähtien, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli yllättäen luvannut Turkin yksinvaltiaalle Recep Tayyip Erdoğanille vetää joukkonsa kotiin Pohjois-Syyrian kurdialueilta.

Vain pari päivää kaksikon puhelinkeskustelun jälkeen Turkki hyökkäsi Pohjois-Syyriaan. Operaatiotaan Turkki perusteli tarpeellaan torjua terrorismia ja perustaa rajansa eteläpuolelle suojavyöhyke, jonne palautettaisiin Syyrian pakolaisia. Tosiasiassa Turkki pyrkii ennen kaikkea estämään pelkäämänsä kurdialueen synnyn aivan takaovelleen.

Turkin hyökkäys nostatti nopeasti oikeutettuja vastalauseita ympäri maailmaa. Turkin ulkoministerin kyyninen väite, jonka mukaan kyse olisi YK:n sääntöjen ja kansainvälisen oikeuden mukaisesta operaatiosta, ei mennyt läpi kummallakaan puolella Atlanttia. YK:n turvallisuusneuvosto kutsuttiin hätäkokoukseen, ja sen johto vetosi Turkkiin siviilien suojelemiseksi. EU vaati Turkkia vetämään joukkonsa takaisin. Erdoğan kuittasi EU:lle uhkaamalla päästää pakolaisvyöryn Eurooppaan.

Jopa Trump luonnehti Turkin hyökkäystä ”huonoksi ideaksi”. Se kuulosti kovin jälkiviisaalta arviolta, sillä juuri Trump antoi käytännössä Turkille vapaat kädet hyökätä kurdialueelle luvatessaan omien joukkojensa väistyvän tieltä.

Myös Suomi tuomitsi Turkin hyökkäyksen. Se oli myös velvollisuutemme EU:n puheenjohtajamaana. Hallituksesta myös kerrottiin, ettei Turkkiin toistaiseksi myönnetä uusia asevientilupia.

Juuri meille suomalaisille uskoisi olevan vaivatonta kokea myötätuntoa kurdeja kohtaan. Kurdit ovat kuin me 80 vuotta sitten talvisodassa: yksin ja kumppaneidensa pettämänä, vastassaan ylivoimainen sotilasmahti, joka viattomasti uskottelee vain laajentavansa turvallisuusvyöhykettään.

Kurdit tuntevat nyt tulleensa hylätyiksi, millä voi olla kauaskantoisia seurauksia. Ainakaan se ei vahvista Euroopassa jo muutenkin vakavasti horjunutta luottamusta Yhdysvaltain nykyhallintoa kohtaan.

Luottamus Trumpia kohtaan on koetuksella myös Yhdysvalloissa. Presidentti on saanut osakseen poikkeuksellisen ankaraa arvostelua myös poliittisilta tukijoiltaan, jotka syystäkin pelkäävät kurdien ahdingon tekevän tyhjäksi melkein voitetun taistelun äärijärjestö Isisiä vastaan.

Surullisinta Turkin operaatiossa ovat sen väistämättä aiheuttamat inhimilliset kärsimykset. Siviilit ovat jo lähteneet sankoin joukoin pakosalle tankkien tieltä. Se enteilee, että Eurooppa edelleenkin koetteleva pakolaiskriisi voi kohta taas kärjistyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Fingerpori 10.8.2020
 6. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 11. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 12. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.