Hirvenmetsästäjän ikäkriisi käy kalliiksi

Ilkka Kuosmanen

Koppiin astuessani huomaan heti, että jotain on nyt pielessä. Kun yleensä katson kiikaritähtäimeen, tähtäinristikko ja maalitaulu näkyvät yhtä aikaa kirkkaasti. Nyt ristikon viivat hämärtyvät, samoin maalin yksityiskohdat.

Päätän selvitä ampumakokeesta vanhalla vaistolla: partatupsusta suoraan taakse, toisesta etujalasta suoraan ylös. Siinä on pahvihirven sydän. Ammun vaaditut neljä laukausta nopeana sarjana.

– Yksi osuma, kuuluu tuomio radiopuhelimesta.

– Yritätkö uudestaan? huutaa ammunnanvalvoja.

Pukkaa kylmää hikeä. Totta kai yritän, sillä eihän tämä voi mennä näin. Mutta kyllä se nyt menee; toisella sarjalla saan kolme osumaa. On tuumaustauon paikka.

Olen kirjoittanut joskus kolumninkin siitä, miten naurettavan helppo hirvenmetsästyksessä vaadittava ampumakoe on. Hirvimetsälle mielivän pitää osua 75 metrin päästä neljä kertaa ympyrään, jonka halkaisija on 23 senttiä – se on ruokalautasen kokoinen alue. Ympyrä ei erotu hirvikuviosta kovin selvästi, mutta ampuessa saa käyttää tukea. Aikaa on ensimmäisen laukauksen jälkeen 90 sekuntia. Pala kakkua, niin kuin lontoonkielellä sanotaan.

Nyt mikään ei kuitenkaan tunnu sujuvan. Ammun vielä kaksi sarjaa. Saan olkapääni kipeäksi mutta en koetta läpi. Lain suoma viides mahdollisuus jää käyttämättä, sillä rahani ovat lopussa. Jokainen koekerta maksaa 20 euroa, enkä ole todellakaan etukäteen varautunut tällaiseen tunarointiin. Pankkikortti radalla ei tietenkään käy.

Kotiin ajellessa teen laskutoimituksia, jotka tiedän jo etukäteen turhiksi. Koepäiviä on lähiradallani jäljellä kolme. Jos käyn ampumassa jokaisella kerralla viisi sarjaa, ampumalupani hinnaksi tulee 380 euroa (plus panokset ja bensat). Tai siis tulisi, jos saisin kokeen läpi. Joka tapauksessa sillä rahalla ostaisi aika paljon hirvenlihaa kauppahallista.

Ajan saman tien optikolle ja saan näöntarkastuksen ylihuomiselle. Selitän ystävälliselle nuorelle naiselle taudinkuvani. Olen suorittanut hirvikokeen vuodesta 1992 lähtien kolmen vuoden välein, käyttänyt aina samaa kivääriä ja läpäissyt ongelmitta. Täytin kuitenkin hiljattain 45 vuotta. Voihan olla, että parasta ennen -päiväykseni tuli siinä täyteen.

Näöntarkastuksessa ei kuitenkaan löydy mitään ihmeempää. Lähinäköni on kyllä heikentynyt, mutta ei dramaattisesti.

Voisiko vika sittenkin olla aseessa? Päätän suorittaa pienen kohdistusammunnan. Ammun pöydän päältä kolmen laukauksen kasan. Se osuu noin 12 senttiä tähtäyspisteen alapuolelle. Ei suuren suuri virhe, mutta ehkä tarpeeksi kokeen sössimiseen?

Naksuttelen kiikarista osumapisteen kohdalleen, ammun vielä pari tarkistuslaukausta ja parin päivän päästä olen taas kopissa.

Nyt saan kokeen läpi ensimmäisellä yrittämällä. Valtava kivi putoaa niskastani. Lainsäätäjällä saattoi olla sittenkin ajatusta, kun ampumakoetta uudistettiin vuonna 2006 niin, että liikkuvaan maaliin roiskimisen sijasta päätettiin keskittyä kohdistuslaukauksiin. Edullisempaa ja fiksumpaa olisi tietysti kohdistaa ase ennen koetta.

Lopuksi ampumakokeen valvojat toivottavat jahtionnea. Sitä samaa kaikille eränkävijöille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Fingerpori 10.8.2020
 6. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 11. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 12. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.