Suomi hyötyy Kiinan pelosta

Älypuhelinverkoista tuli nappula idän ja lännen välisessä poliittisessa pelissä, jossa Nokia voi kuulua voittajiin. Nokia

Suomalainen verkkoyhtiö Nokia ja ruotsalainen Ericsson voivat saada vetoapua Yhdysvalloista liiketoimintansa kasvattamiseen. Tätä enteilivät jo USA:n ja Suomen presidenttien viime viikon tapaamisessa mainitut asiat. Sauli Niinistö myönsi presidenttien keskustelleen lounastapaamisessaan 5g-teknologiasta yleisesti ja Nokian olleen esillä, koska Donald Trump arvostaa sen osaamista.

Näin asia muotoiltiin diplomaattisesti, mutta taustalla ovat paljon raadollisemmat syyt. Amerikkalaiset näkisivät paljon mieluummin tulevaisuuden mobiiliverkkojen rakentajina länsimaiset Nokian ja Ericssonin kuin kiinalaisen Huawein. Kiina herättää suurta epäluuloa Yhdysvalloissa muutenkin.

Huaweista on kasvanut tällä vuosikymmenellä merkittävä toimija matkapuhelinbisnekseen. Verkkolaitteissa se on maailman suurin, älypuhelimissa toiseksi suurin. Kiinalaisyhtiöllä on hyvät edellytykset nousta ykköseksi myös puhelinpuolella. Kokonaismarkkina on kääntynyt laskuun, jolloin markkinaosuuksien saamiseksi pitää kilpailla entistä verisemmin hinnalla. Kilvassa pärjäävät ne, joilla on varaa nipistää katteistaan. Huawein taustalla on Kiinan valtiollisia pankkeja, joten pelivaraa löytyy.

Huaweita on syytetty vakoilusta. Vaikka todisteita ei ole ainakaan toistaiseksi löytynyt, amerikkalaisten huolen ymmärtää.

Maailma on digitaalinen ja tieto kulkee verkoissa. Verkkolaitteiden valmistajalla on tekninen mahdollisuus päästä käsiksi tähän tietoon.

Kiinalaisten torjumiseksi Yhdysvallat miettii, miten se voisi ohjata rahoitusta Huawein kilpailijoille eli Nokialle ja Ericssonille. Talouslehti Financial Timesin mukaan Nokia ja Ericsson ovat vaihtoehtoja tulevien 5g-verkkojen rakentajiksi sen vuoksi, että amerikkalaisilla operaattoreilla ei enää ole verkkolaiteosaamista. Cisco ja Oracle eivät ole innostuneita lähtemään laitebisnekseen, vaikka niitä on FT:n nimettömän lähteen mukaan yritetty siihen houkutella.

Mahdollinen valtiollinen tuki ei ole yksinkertainen kysymys Euroopassa, jossa pyritään pikemminkin eroon julkisista subventioista kilpailua vääristävistä syistä. Toisaalta verkkolaitevalmistajatkin ovat tottuneet pelaamaan monilla korteilla. Esimerkiksi Ericsson varautuu parhaillaan yli miljardin euron sovittelumaksuihin korruptioepäilyjen vuoksi.

Vaikka USA on uhkaillut kauppasodalla myös Eurooppaa, on hyvä nähdä, että suomalainen osaaminen on Yhdysvalloissa paljon paremmassa valossa kuin kiinalainen. Tämä voi näkyä pian myös jäänmurtajatilauksina.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut