Vanhenemiseen voi varautua

Tällä viikolla on vietetty valtakunnallista vanhusten viikkoa teemalla Varaudu vanhuuteen. Koska vanhuus tulee jokaiselle vääjäämättä, on järkevää muistuttaa, että sen tuomiin muutoksiin on mahdollista varautua ainakin osin. Sairauksia ja niiden tuomia ongelmia on mahdotonta ennustaa, mutta on monia asioita, joilla voi helpottaa eläke- ja vanhuusvuosiaan etukäteen.

Suomalaisten elinajan odote oli viime vuonna pojilla 78,9 ja tytöillä 84,3 vuotta. Ennusteiden mukaan vuosina 1975–77 syntyneistä naisista joka viides voi elää vähintään satavuotiaaksi ja miehistä 95-vuotiaaksi. Vaikka eläkeiät ovat nousseet, eläkkeellä vietetään huomattavan suuri osa elämästä, moni jopa pidempään kuin työelämässä.

Vanhusten viikolla on annettu vinkkejä, joiden avulla voi varautua tulevaan eläkeikään jo työikäisenä. Esimerkiksi arvion tulevasta eläkkeestään voi kuka tahansa hankkia etukäteen. Kun siihen peilaa elinkustannuksiaan, voi laskea, pärjääkö eläkkeellään vai onko syytä tehdä muutoksia esimerkiksi asumisoloihin ja -kustannuksiin tai vähentää muita kuluja.

Eläkeikään on hyvä varautua myös säästämällä, jos se on mahdollista. Säästöt auttavat selviytymään tulotason pudotessa ja antavat pelivaraa yllättävien menojen varalta.

Lisäksi ikääntyviä on muistutettu fyysisen ja psyykkisen terveyden sekä so­siaalisten suhteiden ylläpidon tärkeydestä jo ennen kuin eläkeikä koittaa.

Eläkeikäisten elintasossa on tulevaisuudessa todennäköisesti nykyistä suuremmat erot. Varakkailla eläkeläisillä on mahdollisuus hankkia yksityistä apua ja hoivapalvelua, mutta hyvinvointiyhteiskunnan täytyy taata apua ja hoivaa myös niille, joiden omat varat eivät yksityisiin palveluihin riitä. Julkisia palveluita on jatkuvasti karsittu, mikä lisää ikääntyneiden eriarvoistumista.

On huomattava, että onnen lahjat eivät käy tasan ja monien sairauksien todennäköisyys kasvaa vuosien kertyessä, vaikka eläisi elämäänsä kuinka terveellisesti. Kaikilla on oikeus hyvään hoitoon riippumatta siitä, millaiset ovat lähtökohdat.

Elämässä kaikki ei ole vain itsestä kiinni sen paremmin nuorena kuin vanhanakaan. Kaikilla ei ole myöskään omaisia ja tukiverkkoja, jotka auttavat vanhuuden päivinä. Koska väestön ikääntyminen on hyvin tiedossa, tarvitaan yhä enemmän asumis- ja palvelumuotoja, joissa seuraa ja apua on tarjolla myös yksinasuville ja yksinäisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola yhdistäisi SAK:n ja STTK:n – pomo-duunari-asetelma ei ole este
 2. Luhdan hotellihanke sai siunauksen rakennus- ja ympäristölupalautakunnalta – rakennuslupa sallii 17-kerroksisen tornitalon rakentamisen entisen Anttilan paikalle
 3. M/S Pyhäjärven risteily keskeytyi iltamyöhään Heinolassa - syynä jälleen potkurivika
 4. Lahtelainen urheiluravintola Peluri muuttaa – "Tartuimme tilaisuuteen, kun avautui mahdollisuus päästä vielä lähemmäs keskustaa"
 5. Ei sähköverkolle, ei lääkäreille, ei varuskunnalle, ei valokuidulle – Iitti sanoo melkein aina ei, ja sekös Johannes Niemeläistä riemastuttaa
 6. Henry Saleva seurasi humalaista rekkakuskia Nelostiellä yli 40 kauhuntäyteistä minuuttia: "Jos olisi osunut kohdalle, olisi varmasti ollut henki pois"
 7. Marin: Hallitus käsittelee torstaina rajojen terveysturvallisuutta, maskeja ja etätyötä
 8. Koulujen lukuvuosi alkoi Lahdessa, pienessä Kivijärven kyläkoulussa opettajia huolettavat koulukuljetusten olemattomat turvavälit – "Vesittää koko homman, jota täällä teemme"
 9. Nastolalaisen konkaripoliitikon autokokoelman kohtaloa puidaan nyt hallinto-oikeudessa
 10. Riskimaista Helsinki-Vantaalle saapuville ei pakkokaranteenia
 11. Ensimmäisen koulupäivän liikenne sujui Lahdessa rauhallisesti – poliisi muistuttaa tarkkaavaisuudesta erityisesti Launeen monitoimitalo Lähteen kohdalla
 12. Lauantaina ajetaan koronatauon jälkeen vihdoin rallia Päijät-Hämeessäkin
 13. Lahden Kortteliliigalle jäi luu käteen osapuolien vuokrakiistassa – uudet tilat olisi löydettävä nopeasti: "V*tuttaa"
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulman rappiotalo pahentaa Lahden keskustan turvattomuutta
 15. Sormet ovat tehtailijan silmät – lähes sokea Timo Laitinen on pyörittänyt huonekalutehdastaan Hollolassa kohta 50 vuotta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.