Lahden lautakunnat, hakekaa mallia Iitin Vuolenkosken kylästä!

Markus Pirttijoki

Se on kuin ruskan punaoranssiksi värjäämä vaahtera keskellä tummaa kuusimetsää. Tai kedolla hyppelehtivä pisamanaamainen pikkutyttö tikkukaramelli suussaan. Tai vastikään peltoauton alle vaihdetut uutuuttaan kiiltävät kromivanteet.

Sellainen on Vuolenkosken kylä. Väriläiskä, joka saa hyvällä tavalla hymyn huulille.

Kylä osui reitin varrelle sattumalta. Varsinainen kohde oli Kimolan kanavan työmaa, jota pääsee parhaiten katsomaan uoman ylittävältä sillalta. Matka sinne vie Vuolenkosken kautta. Kylää ei voi olla huomaamatta. Heti ensimmäisenä katse tarkentuu tien oikealla puolella pellolla seisovaan vanhaan traktoriin, joka on maalattu kauttaaltaan siniseksi. Oranssinväriset vanteet tuovat näkymään harkittua kontrastia. Pensselinheiluttaja tuntee vastavärit.

Traktorin vieressä on valkoinen heinäpaali. Tiedättehän ne jättiläismuurahaisen munat, joita näkee rivissä pellolla. Valkoiseen pintaan on kirjoitettu ”Hyvällä sykkeellä”. Paaliin nojaa pyöreä punainen kyltti, joka toivottaa tulijan tervetulleeksi ”meiän kylälle”.

Arvannette että tuli hyvä mieli, kun tällainen näky tuli vastaan ajeltuaan sitä ennen kotvasen ankeiden pusikoiden ja syyssateesta kosteiden metsien läpi mutkittelevaa tietä. Kylähulluvirityksiä näkee toki muuallakin, mutta täällä ne eivät rajoitu yhteen pihapiiriin.

Koulun vieressä on uudenkarhea halli. Sen edessä seisoo taulu: ”Liikuntahalli. Yhdessä sen teimme! Valtionavustus 400 000, Iitin kunnan osuus 740 000, Vuolenkosken kylä 200 000. Yhteistyöllä onnistuu, meininkivoimaa!”

Vieressä on aita ja aidan takana koulu. Aitaan on kiinnitetty sininen kyltti: ”Meidän koulu on sydämen asia”.

Aidan editse menee kevyen liikenteen väylä. Sen katveessa on katos: ”Vuolenkosken kevytväylä. Yhteistyössä on voimaa”.

Tässä vaiheessa on jo pakko pysähtyä paikallisen kyläinfon pihaan ja pyytää vähän kättä pidempää. Infopiste on kiinni, mutta sen edessä seisova rakennustarkastajaa odottava mies kaivaa taskustaan avaimet ja käy hakemassa esitteitä. Mies paljastuu rakennusmestariksi ja kertoo syksyn olleen kiireisempi kuin koskaan. Toiset rakentavat uusia mökkejä, toiset remontoivat ja laajentavat jo olemassa olevia vapaa-ajan asumuksiaan. En ihmettele.

Mukaan tarttuu Vuolenkosken kyläkirja ja kylälehti. Kirjan kannessa lukee: ”Vuolenkoskelta erinomaisen Hyvää Päivää”. Yli sadan sivun verran ”kyläpläjäys” todistaa, miksi Vuolenkoskelle kuuluu hyvää eikä sinne koskaan mitään muuta kuulukaan.

Kylän hengen voisi tiivistää kahteen sanaan: yhdessä teemme. Kumpaakin sanaa painottaen. Vuolenkoskella on vahva talkookulttuuri. Asioita ei jäädä purnaamaan, täällä tehdään.

Työn tuloksista ollaan ylpeitä. Kaikki otetaan mukaan.

Lahden kaupungin tekninen ja ympäristölautakunta piipahti hiljattain opintomatkalla Alankomaissa ja Belgiassa. Suosittelen lämpimästi lautakuntia poikkeamaan myös merta lähempänä, tulevassa Päijät-Hämeen kunnassa Iitissä ja sen eläväisessä Vuolenkosken kylässä.

Sieltä riittää ammennettavaa toisenkin opintomatkan verran.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kysymys ja vastaus: Lahden kaupungille yli 100 000 euron lasku vuodessa erilaisten vahingontekojen korjaamisesta – miten vahingontekoja saataisiin vähennettyä, apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen?
 2. Putka-asiakkaan vastarinnan murtaneille poliisille ja kahdelle vartijalle syyte törkeästä pahoinpitelystä
 3. Kuljettaja väisti ajoradalle juossutta eläintä Launeella – auto suistui tieltä
 4. Lahtelaisfirma antoi työntekijälle potkut ennen ensimmäistäkään työvuoroa – lasku lähes kahden vuoden palkkaa vastaava summa
 5. Hollolalainen lentopalloseura Salpis joutui petoksen uhriksi, mutta pelasti seuran varat nopealla reagoinnilla
 6. Lahden etanaroskisten pystytys viivästyy suunnitellusta aikataulusta
 7. Matti Koskela oli ahkera ja monessa mukana ollut taiteilija, joka ehti opettaa lasketteluakin – Lahdessa hänet muistetaan muun muassa näistä julkisista teoksista
 8. Suomessa todettu kahdeksan uutta koronavirustartuntaa, pääkaupunkiseudun tilanne rauhoittumassa selvästi
 9. Venevarkauksissa raju kasvu Päijät-Hämeessä, varkauksia tehtailtu tänä vuonna jo yhtä paljon kuin koko viime vuonna - poliisi: kasvun syynä varasliigojen toiminta
 10. Lahtelainen Liisa Heikkinen kuntoutti itsensä fibromyalgiasta ja tarjoaa nyt vertaistukea kohtalotovereilleen – "Täytyy pitää itsestään huolta, ei itsekkäästi, mutta asettamalla myös rajoja"
 11. Suomalaismies on kuollut sukellusonnettomuudessa Lofooteilla Norjassa
 12. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 13. Seksuaalirikoksista tuomittu mies vaati uhrilleen rangaistusta palturin puhumisesta poliisille
 14. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 15. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.