Hoitajille potkuja hoitajapulassa?

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässäkin on käyty laajat yt-neuvottelut lukuisten sote-kuntayhtymien tavoin. Katja Luoma

Ankarasta rahapulasta kärsivässä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on saatu päätökseen raskaat yt-neuvottelut. Niiden seurauksena yhtymän noin 7 000 työpaikasta häviää 250.

Päijät-Häme ei ole ongelmineen yksin maakunnallisten so­siaali- ja terveysalan kuntayhtymien joukossa, sillä laajoja yt-neuvotteluja on tänä vuonna nähty lähes kymmenessä maakunnassa. Niiden taustalla on kaikkialla kuntien surkea taloustilanne.

Säästöpaineissaan kunnat ovat kääntäneet katseensa sosiaali- ja terveydenhoitoon, joka on niiden ylivoimaisesti suurin menoerä. Samalla vaakalaudalle ovat joutuneet satojen ellei tuhansien ihmisten työpaikat. Tämä on koskenut myös hoitohenkilöstöä olkoonkin, että esimerkiksi Päijät-Hämeessä niin sanottuja tekeviä käsiä ei aiota irtisanoa.

Monet muutkin kuin hoitajien edunvalvojat ovat nähneet huutavan ristiriidan yt-neuvottelujen ja hoitoalalla samaan aikaan vallitsevan työvoimapulan kanssa. Muiden muassa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on pahoitellut, että siinä missä yhtäällä irtisanotaan hoitohenkilökuntaa, toisaalla joudutaan kutsumaan eläkeläisiä takaisin töihin ja turvaudutaan epäpätevään työvoimaan. Osaavia hoitajia kun ei joka paikkaan tahdo löytyä edes kissojen ja koirien kanssa.

Ristiriitaiselta tuntuu kieltämättä sekin, että samaan aikaan kun sote-kuntayhtymissä ollaan vähentämässä sankoin joukoin väkeä, maan hallitus valmistelee lakia, jonka mukaan vanhusten ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä on tulevaisuudessa oltava vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohti.

Laskelmien mukaan velvoitteen noudattaminen edellyttää ainakin 4 400 uuden hoitajan palkkaamista vanhustenhoitoon. Ei ole ihme, että hoitajamitoituslain valmistelusta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on toivonut kuntien pidättäytyvän irtosanomasta hoitajia taloudellisin perustein. Hänestä se lähettäisi väärän viestin nyt, kun hoitajia tosiasiassa tarvitaan paljon lisää.

Alijäämää tekevät kunnat varmasti toivoisivat, että Kiurulla ja hallituksella olisi niille muutakin tarjottavanaan kuin toivomuksia. Toki hallitus on luvannut kääntää kuntien valtionosuudet pitkästä aikaa nousuun, mutta se on vasta hyvä alku.

Kestävintä olisi, jos hallitus tekisi sen, mikä sen edeltäjältä jäi tekemättä ja siirtäisi sote-menojen rahoituksen kunnilta täysin tai edes osittain valtion leveämmille harteille. Siten kunnat voisivat keskittää vähiin käyneet voimavaransa muihin ydintehtäviinsä kuten opetukseen ja päivähoitoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sote-uudistus on viimein saatava maaliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirustestien määrä kasvanut räjähdysmäisesti Päijät-Hämeessä – testeihin hakeudutaan lievimmistäkin oireista
 2. Sienestäjä teki erikoisen löydön Nastolasta – satoja vanhoja kolikoita oli kätketty maan alle
 3. Rapistuva kiinteistö Hämeenkatu 24:ssä Lahdessa odottaa yhä korjaustöiden jatkumista – "Jos rakennus on suojeltu, on tilanteeseen helpompi puuttua"
 4. Kärköläläinen Susanna Kirvesniemi väsyi poliklinikkatyön hektisyyteen ja teki rohkean ratkaisun – "Tajusin, että en jaksa tässä hommassa eläkepäiviin asti"
 5. Valaisinpylvääseen osunut moottoripyöräilijä kuoli Lahdessa
 6. Kirjastojen määrään ei haluta puuttua Lahdessa – säästöpaineet voivat silti laittaa kirjastot koville: "Kirjastoverkossa ei ole enää löysää"
 7. Vanha vesijohto halkesi – vettä suihkusi Lahden Diakoniasäätiön talon arkistoon
 8. Lahdessa nähdään vielä kesäteatteria – yhden päärooleista näyttelee tv:stä tuttu
 9. Tieltä suistunut auto törmäsi huvimajaan Lahdessa – poliisi otti kaksi epäiltyä kiinni
 10. Korona ei ollutkaan innostuksen loppu – Reipas ja Kuusysi saamassa jalkapallokouluihin täyden osallistumisen ympäri Lahtea
 11. Tarot-yhtyeestä tunnettu Tommi Salmela julkaisi ensimmäisen soololevynsä 51-vuotiaana – "Monta itkua on vuodatettu, että voikohan tätä edes kertoa"
 12. Vanhuuteen ja dementiaan liitetyt ennakkoluulot ja stereotypiat tekevät vanhuksia näkymättömiksi – ohitse puhuminen ja huomiotta jättäminen yleisiä kokemuksia ikäihmisille
 13. Itse tehdyt keksit ovat herkullista vierasvaraa ja mieluinen tuliainen – nyt niissä maistuvat sesongin marjat, katso reseptit
 14. Poliisi: Lahdessa maanantai-iltana puuhun törmänneen auton kuljettaja menehtyi
 15. Magneettikalastajilla tärppäsi jälleen Lahdessa: tällä kertaa Vesijärvestä nousi ase

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.