Hoitajille potkuja hoitajapulassa?

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässäkin on käyty laajat yt-neuvottelut lukuisten sote-kuntayhtymien tavoin. Katja Luoma

Ankarasta rahapulasta kärsivässä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä on saatu päätökseen raskaat yt-neuvottelut. Niiden seurauksena yhtymän noin 7 000 työpaikasta häviää 250.

Päijät-Häme ei ole ongelmineen yksin maakunnallisten so­siaali- ja terveysalan kuntayhtymien joukossa, sillä laajoja yt-neuvotteluja on tänä vuonna nähty lähes kymmenessä maakunnassa. Niiden taustalla on kaikkialla kuntien surkea taloustilanne.

Säästöpaineissaan kunnat ovat kääntäneet katseensa sosiaali- ja terveydenhoitoon, joka on niiden ylivoimaisesti suurin menoerä. Samalla vaakalaudalle ovat joutuneet satojen ellei tuhansien ihmisten työpaikat. Tämä on koskenut myös hoitohenkilöstöä olkoonkin, että esimerkiksi Päijät-Hämeessä niin sanottuja tekeviä käsiä ei aiota irtisanoa.

Monet muutkin kuin hoitajien edunvalvojat ovat nähneet huutavan ristiriidan yt-neuvottelujen ja hoitoalalla samaan aikaan vallitsevan työvoimapulan kanssa. Muiden muassa Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen on pahoitellut, että siinä missä yhtäällä irtisanotaan hoitohenkilökuntaa, toisaalla joudutaan kutsumaan eläkeläisiä takaisin töihin ja turvaudutaan epäpätevään työvoimaan. Osaavia hoitajia kun ei joka paikkaan tahdo löytyä edes kissojen ja koirien kanssa.

Ristiriitaiselta tuntuu kieltämättä sekin, että samaan aikaan kun sote-kuntayhtymissä ollaan vähentämässä sankoin joukoin väkeä, maan hallitus valmistelee lakia, jonka mukaan vanhusten ympärivuorokautisissa hoivayksiköissä on tulevaisuudessa oltava vähintään seitsemän hoitajaa kymmentä hoidettavaa kohti.

Laskelmien mukaan velvoitteen noudattaminen edellyttää ainakin 4 400 uuden hoitajan palkkaamista vanhustenhoitoon. Ei ole ihme, että hoitajamitoituslain valmistelusta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) on toivonut kuntien pidättäytyvän irtosanomasta hoitajia taloudellisin perustein. Hänestä se lähettäisi väärän viestin nyt, kun hoitajia tosiasiassa tarvitaan paljon lisää.

Alijäämää tekevät kunnat varmasti toivoisivat, että Kiurulla ja hallituksella olisi niille muutakin tarjottavanaan kuin toivomuksia. Toki hallitus on luvannut kääntää kuntien valtionosuudet pitkästä aikaa nousuun, mutta se on vasta hyvä alku.

Kestävintä olisi, jos hallitus tekisi sen, mikä sen edeltäjältä jäi tekemättä ja siirtäisi sote-menojen rahoituksen kunnilta täysin tai edes osittain valtion leveämmille harteille. Siten kunnat voisivat keskittää vähiin käyneet voimavaransa muihin ydintehtäviinsä kuten opetukseen ja päivähoitoon. Käytännössä tämä tarkoittaa, että sote-uudistus on viimein saatava maaliin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille
 2. Suomessa on todettu 17 uutta koronavirustartuntaa
 3. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 4. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 5. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 6. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 7. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 8. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 9. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 10. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 11. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 12. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 13. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta
 14. Koulu alkaa Lahdessa uuden normaalin mukaisesti – ulkomaanmatkan jälkeisestä karanteenista odotetaan vielä virallista ohjetta
 15. Valko-Venäjällä rajuja vaaliprotesteja – opposition ehdokas pitää itseään voittajana ja vaatii vallanvaihtoa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.